Divat

Díszes nadrágok

Feltűnő, újszerű megjelenésükkel igazi slágertermékekké váltak a női nadrágok

Az ötletek és az impulzusok jó szolgálatot tesznek, ha el akarunk adni valamit. Ismét ezt bizonyítja a női nadrágok területe: a Gucci-stílusú új dekorációk igencsak felélénkítették a tavaszi forgalmat Németországban.

 

RÖVID

Fókuszba kerül a boka, beköszönt a rövid nadrágok ideje. Túlnyomórészt szűk és keskeny kivitelben – a tekintetet szegetlen szegélyek, cipzárak és kisebb díszítőelemek vezetik lefelé. Ám korántsem csak a szűk fazon dominál: a divatos nők nagyon is érdeklődnek a rövid, bőszárú, apró izgalmakat keltő nadrágok iránt.

FARMERSZERŰ

A hímzett és díszített farmernadrág igazán jól megy mostanság hallható mindenfelől azt követően, hogy a modellekre, hipp-hopp, felkerült néhány pillangó és virág. Emellett továbbra is keresettek a mosott és a foltozott modellek: még a középkorú nők is szívesen hordanak markáns öltésekkel díszített, beszegetlen darabokat. Ellenben kevésbé népszerűek a térdet látni hagyó fazonok.

SPORTOS

Az athleisure stílus változatlanul főleg a nadrágoknál nyer teret, így jól fogynak a bővebb, laza sportnadrágokra emlékeztető fazonok. A sportos hatást képviselik továbbá a tiszta színek, a lendületes szabásrészletek és a mindenütt felbukkanó oldalsó csíkok. Sok nő beéri azonban egy kontrasztos derékkötővel is, csak hogy a hatás sportos legyen.

FEHÉR

A józan ész, mint mondják, nagymértékben befolyásolja a nadrágvásárlást. Annál különösebb tehát, hogy a fehér nadrágok koratavasszal, immár másodízben, meglepően jó fogadtatásra találtak – ez elsősorban a farmerváltozatokra és a modern, testes techno anyagokból készült modellekre volt igaz. Így lett a tipikusan nyári viseletből immár fél évre szóló termék.

PROGRESSZÍV

Ami már minden divatos választékban helyet kap, azt a fogyasztók többsége bizony még kritikus szemmel fogadja. Az eladási listák előkelő helyeinek várományosairól van szó – és a várakozások talán jövő nyáron be is teljesülnek. A chino biztos befutó, akárcsak a cargo és a munkásviseletet idéző nadrág. Továbbá a rövid, bőszárú fazonok és a tengerésznadrág-megoldások, amelyeket, meglehet, sokan még alábecsülnek.

Való igaz, alig akad olyan nő, aki céltudatosan úgy indulna el vásárolni, hogy hímzett nadrágot akar venni – vélekedik Jochen Ruths, a nevét viselő divatház (Friedberg) tulajdonosa. Aztán amikor ott állnak az üzletben, és meglátják ezeket a meglepően más kinézetű, pillangós mintájú farmereket, mégis lecsapnak rájuk. Annak ellenére megveszik ezeket a díszes darabokat, hogy akár harminc euróval is drágábbak sima társaiknál. Ami első látásra vágyálomnak tűnik, sok német női divatüzletben immár valóság: óriási sláger lett – hála a Guccinak – a hímzett, többféleképpen díszített farmer.

Az idei tavaszon amúgy is jól teljesítenek a nadrágok. Nemcsak az Elfi polcain (Münster) mutatnak jól a modern pamutblúzokkal, azt illusztrálva, milyen egy-egy aktuális divatnak megfelelő összeállítás. Anette Wartner, Stulz vezetője (Waldshut-Tiengen) szintén nagyon elégedett: „Mindenekelőtt az új sztármárka, a Mos Mosh teljesít kiválóan” – szögezi le. Mint mondja, a dán márka farmerjei, könnyed ötzsebesei és komplett, a sportos részleteket újraértelmező összeállításai „mindent visznek”. A néhány idény óta feltörekvőnek számító Mos Mosh egyre több választékban bukkan fel. Ám még gyakrabban találkozhatunk az ismét éllovassá előlépő Cambio nevével. A márka egy évvel ezelőtt az elsők között alkalmazta a Gucci témáját – ami akkor nagy feltűnést keltett, az ma látványos forgalmat generál, legyen szó dzsörzé, neoprén vagy farmer, hímzett, virágmintás vagy rátett foltokkal ékesített modellekről.

Az egyedi, karakteres darabokért borsos árat, akár 179-189 eurót is hajlandóak fizetni a nők. Ez sikertémának számít a Raffaello Rossi márka esetében is. A kedvező fogadtatásnak köszönhetően a Mac még rá is tett egy lapáttal: „Ezek a slágertermékek gondoskodnak a jó hangulatról az üzletekben, ami kihat minden egyébre” – állítja Annika Arnold, a márka menedzsere. A Brax a címkéket és a hímzett farmereket helyezte flash programja középpontjába – az ötlet pedig végigvonul a piacon. De akad a márkánál más, hasonlóan jó ötlet is: „Remek az athleisure jellegű, mindennapi viseletre készített modellek fogadtatása is” – szögezi le Sabine Schäfer (Brax). A tréningnadrágokat idéző Track-Pants stílusnak köszönhetően kissé lazábbá válnak a sziluettek. Amúgy a nők a szűk, a nagyon szűk modelleket kedvelik. „Továbbra is a skinny fazon teszi ki a forgalom legnagyobb hányadát” – állítja Anke Vogel (Gegenüber, Darmstadt). Ugyanakkor egyre nagyobb a magas derekú fazonok aránya. Mindenki keresi a rövid modelleket, köztük az alul enyhén szélesedő Easy Kick fazonokat, már ha szerepelnek a kínálatban. A beszerzés ezen a téren lehetne merészebb is, különösen a sziluettek terén. A rövid, széles nadrágok csak lassan nyernek teret a progresszív választékokban.

Mindeközben a fogyasztók többsége a „jól bevált fazonok új részletekkel” receptet alkalmazza. Ez ugyanis működik. „Ismét magas fordulaton pörög a farmerüzlet, a chinók is sok örömet okoznak” – hangoztatják a forgalmazók, és nem csak a C & A. A Brax ismét előre tör, de jól teljesít az Angels, a Zerres és a Toni márka is. Nem árt azonban már most a jövőre gondolni. Az idei nyár friss mintáit és színeit érdemes a következő idényben csipetnyivel több változatossággal formába hozni: „Több vasat kell a tűzben tartani, az egyik biztosan beváltja a reményeket” – szemlélteti a helyzetet egy észak-németországi kereskedő. Az sem teljesen kizárt, hogy ez épp a cargo nadrág lesz…

Gudrun Allstädt (TextilWirtschaft)