Divat

Design Hét Budapest 2017 – START

START – ez az idei év mottója, ezzel hangsúlyozva a kreativitásban rejlő dinamizmust, a változtatni képes erőt. A 2017-es Design Hét Budapest rendezvénysorozat 150 programmal mutatja be a design magyarországi eredményeit, helyzetét, a gazdaságban és a társadalomban betöltött egyre jelentősebb szerepét. A kiállítóterek és a partnerüzletek már szeptember végétől, egészen október végéig kínálnak a Design Hét Budapest égisze alatt programokat. Budapest mellett Pécs, Sopron és Győr is csatlakozott a programhoz.

Fotók: MOHAI Balázs

A kreatívipar speciális szegmensét, a divatot veszi górcső alá a Smart Design Workshop rendezvény, amely a divat és a technológia lehetséges kapcsolódási pontjait elemzi a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Tanács szakmai rendezvényén. Az asztali lámpáktól az óceánjárókig, a divattól a gasztronómiáig, a mobiltelefonra optimalizált webshopok tesztelésétől az öntöttvas perselyekig, a gyerekjátékoktól az orvosi műszerekig, a víztől a borig, a textiltől a kerámiáig minden tárgykörben, témában és anyagban fellelhető design-orientált workshop, kiállítás, vetítés vagy csináld-magad kezdeményezés szerepel a fesztivál gazdag kínálatában.   

A közel 150 programnak fontos gerincét adják a Nyitott Stúdiók, azok a kreatívipari vállalkozások, melyek napi munkájukba engednek betekintést a hét folyamán, meghatározott időpontokban, általában előzetes regisztráció mellett. Idén több olyan műhely is látogatható, amely újrahasznosítással foglalkozik. Az öltözködési kultúra iránt érdeklődők is találnak maguknak alkalmas szakmai idegenvezetőt: a kelet-európai identitást hangsúlyozó, utcai ruházatot tervező OST-nál, a multibrand bolti kínálat összeállításában jártas Lucky Shepherdnél, a baba- és gyermekruhák tervezéséről és igényes kivitelezéséről ismert Pici and the City-nél vagy a minimalista táskáin a nyári vízpartot idéző Hidasi Zsófi műhelyében.

A Design Hét Budapest hagyományosan a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával veszi hivatalosan kezdetét.

„A designerekre a jövőben még nagyobb felelősség hárul majd. Az ő feladatuk lesz ugyanis, hogy az embert a középpontba helyezve barátságossá és valóban életminőséget javítóvá tegyék a kor fejlesztéseit, innovációit. Még néhány éve is a tudományos fantasztikum kategóriájába tartoztak az olyan kifejezések, mint a mesterséges intelligencia, a smart termékek vagy a virtuális valóság. Mára azonban ezek az innovációk egyre inkább részei lesznek a mindennapjainknak. Az óriási technológiai fejlődés emberközelibbé tételében és alkalmazásában a kreatív emberek már most is élen járnak, ami a közeli jövőben még inkább igaz lesz.”emelte ki a díj kapcsán Dr. Łuszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke.

2017-ben négy kategóriában tíz projektet díjazott a szakmai bírálóbizottság Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem intézetigazgató docensének elnöklésével. A díjazott pályaművekben közös, hogy innovatívak, kifejezetten piacképesek, valamint magas szintű hozzáadott értékkel rendelkeznek és nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket.

Termék kategóriában ismerte el a bírálóbizottság Pápai Lilla összetett filozófiai háttérrel készült ruhakollekcióját, a Wyhoys 2017/2018 Őszi-téli kollekciót, mely olyan kritikus problémákra reflektál, mint a környezetszennyezés, vagy a fast-fashion okozta munkaerő- kizsákmányolás. A minták a víz és az olaj keveredésére, ezáltal pedig az ökológiai katasztrófákra emlékeztetnek. Konceptuális jellege mellett a Wyhoys egy kifejezetten hordható kollekció.

Alkotó: Pápai Lilla Gyártók: WYHOYS, Multifelt Factory Kft.

A terv kategória erősségét mutatja, hogy a kategóriában szintén két díjazott született. Fabricius-Nagy Emese a tervezője az Iora személyre szabható táskakollekciónak, ami okos felépítése mellett formai igényességével győzte meg a bírálóbizottságot. A méhsejt alakú részekből álló táskát, tulajdonosa kedvének és szükségletének megfelelően alakíthatja, így érzelmi kötődést hozva létre a tárggyal.

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben ítéli oda a Magyar Formatervezési Tanács által felkért bíráló bizottság a Design Management Díjat is, ami olyan gazdasági szervezeteket ismer el, akik példaértékűen és stratégiai értelemben használják a designt. A díj fontos célja, hogy követendő példaként emelje ki a designtudatos cégeket és megossza a már bevált jó gyakorlatokat. A díjazott mellett további négy kiemelkedő szervezet is oklevélben részesül. Az őket bemutató kiállítás is látható az Artus Stúdióban.

Idén a Design Management Díjat a Szilvio Kft. – HAMERLI / 1861 Kesztyűmanufaktúra nyerte el. Az átgondolt design stratégia nem csupán a termékek szintjén jelenik meg, hanem a teljes márkát végigkíséri. A pécsi Zsolnay Negyedben található látványmanufaktúra arculatával, online és offline megjelenéseiben következetesen használja a designban rejlő versenypotenciált.

A design átfogó, példaértékű használatáért oklevélben részesültek: Kreinbacher Birtok, MAACRAFT- Miskolci Autista Alapítvány, a Félegyházi Pékség és a Medence Csoport Kft.

A Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj díjazottjainak kiállítása, valamint a START – Elemi Design és a Danish Design Awards kiállítások október 7. és november 5. között, hétfő kivételével minden nap 12.00 – 18.00 óráig az Artus Stúdióban (Bp, XI. kerület, Sztregova utca 7.).