Divat

DENIM kifejezések

Acid-Washed: (angol acid = sav, washed = mosott) Az acid-washed stílusú farmereket és ingeket az erős kontraszt jellemzi. Ezt a hatást a denim klórral kezelt habkővel történő mosásával érik el.

ANTI FIT: Különleges, a felsőcombon laza farmerszabás. A bőség modellenként változik, csakúgy, mint a derékmagasság.

Baby bootcut: (angol, jelentése: csizmához való szabás) A szokásos bootcut formákhoz képest a bébi változatban a nadrágszár vonala csak minimálisan távolodik el a bokáktól.

diatlexikon-divatmarketing-denim-2021-textilwirtschaft
G star Raw – Elegáns blue denim

Barrel leg: (angol, jelentése: hordó szár) Divatos farmerfazon, ahol az általában magasra szabott derék szűken simul az alakra, a szár viszont lendületesen bő vonalú. Bokánál általában beszűkül, így egy O alakú sziluett jön létre. A barrel leg farmerek általában cropped hosszúságúak, azaz bokán felül vagy bokáig érnek.

BRUSHED DENIM: (angol, jelentése: csiszolt, dörzsölt) A brushed denim felületének puha tapintását a felborzolt felületnek köszönheti, amit például dörzspapírral érnek el.

 Coated: (angol, jelentése: bevont) Fényes réteg a farmeren. A coated jeans felületét viasszal kezelik, ami bőrre emlékeztető, enyhe fényt kölcsönöz az anyagnak. A metallic coating segítségével fémes csillogás hozható létre.

COIN POCKET: (angol, jelentése: aprópénznek való zseb) A szokásos elöl és hátul elhelyezett két-két zseben kívül a five pocket jeans egy kicsi, ötödik zsebbel is rendelkezik, ahol elfér például az aprópénz. Eredetileg a farmert viselők a zsebórájukat is itt tartották.

Direct dyeing: (angol, jelentése: közvetlen festés) A denimre jellemző eljárás, amely  vízben oldódó festéket használ. A pigmentek beszívódnak a szövetbe.

Heavyweight denim: (angol, jelentése: súlyos) Nagyon robusztus denim alapanyag, 14 – 16 oz súllyal.

Indigo: A természetes és intenzív színű pigment Kelet-Indiából származik. Mélykék tónust hoz létre. Innen származik a blue denim jellegzetes megjelenése.

Jeggings (ejtsd: dzseggings): A szó a jeans és a leggings szavakból tevődik össze. Szuperszűk, nagyon rugalmas denimeket értenek ez alatt derékrész nélkül, amelyek szorosan simulnak a testre.

Laser finish: (angol, jelentése: lézer kikészítés) A lézer kikészítések a klasszikus mosásokkal szemben víztakarékosak, ezért izgalmas, fenntarthatóbb alternatívát kínálnak. A kezelés során lézerrel égetnek effekteket a kelmébe, részben megsemmisítve a felületet. Létrejöhet mintázat, felirat vagy used effekt.

Narrow fit: (angol, jelentése: szűk szabás) Testközeli szabásvonalak rugalmas alapanyagból. A legkedveltebb formája a skinny és a super skinny.

denim-divatmarketing-textilwirtschaft-divatlexikon
Kings of Indigo – A wishkers révén vintage hatású jeans

OZ: (az angol ounces, uncia rövidítése) A kelmék sűrűségét oz mértékegységben határozzák meg. Denim esetében a leggyakoribb érték 12 oz, ami 700g/m-nek felel meg. Minél magasabb az érték, annál robusztusabb a kelme.

Pocket stitching: (angol, jelentése: zsebtűzés) Steppelt díszvarrás a farmer hátsó zsebén, gyakran márkajellemző. Lehet absztrakt motívum és mintázat is.

Raw denim (angol: nyers denim) A mosás nélküli, merev denim kereskedelmi elnevezése, amelyet indigóval festenek, de utána nem kezelik. A raw denim mindig autentikus, jelenleg nagyon trendi a nőknél és a férfiaknál egyaránt.

Rinse washed: (angol, jelentése öblített mosás) Az eljárás során a denim eredeti színárnyalatát kívánják megtartani. A kelmét nem mossák fehérítővel vagy vegyi anyagokkal, csak tiszta vízzel és öblítővel. Kellemes mellékhatás a kelme különösen lágy tapintása.

Selvedge: A kirojtosodás megakadályozása érdekében a denim szélét szorosan szövik. A farmer belső oldalán lévő selvedge szél az igen drága farmerek ismertetőjegye, általában színes szállal díszítik.

Tapered jeans: Olyan farmerszabás, amely a fenéknél lezser, alul pedig szűk. Répafazon új kiadásban, elsősorban férfiak számára.

Whiskers (angol, jelentése: bajuszszőr) Whiskersnek nevezik a farmer lépésközén lévő kifakult redőt. A térden lévő redőt honeycombs-nak (angol, méhsejtek, lép) hívják. Idővel a rendszeres viselés során alakulnak ki, de a gyártás során szándékosan is kialakíthatók.

Workwear: (angol, jelentése: munkaruházat) A farmer eredetileg az aranyásók klasszikus munkaruhája volt. 1873-ban Levi Strauss készítette el az első úgynevezett „waist overall”-okat. A robusztus denim kelmén réz szegecseket is használt, hogy a nadrág nagy igénybevételnek kitett részeit megerősítse. Később alakult ki a blue jeans kifejezés.

Zip fly: (angol, jelentése: cipzáras slicc) A zip fly kifejezés a cipzáras farmerek elnevezése. A régi időkben a maival ellentétben a „button fly” (angol, gombos slicc) volt az elterjedt, azaz a sok gombos nadrágslicc.

(TextilWirtschaft SEASON)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .