Business

Csődvédelmet kért a Peek & Cloppenburg divatáruházlánc

Világgazdaság-kereskedelem-Németország

MTI) – A leányvállalatai révén 15 európai országban 140 üzletet üzemeltető társaság – teljes nevén Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf – tájékoztatása szerint a fizetésképtelenség elkerülését szolgáló úgynevezett védőpajzs eljárás (Schutzschirmverfahren) megindítását kezdeményezték a düsseldorfi városi bíróságon, amely rögtön meg is adta az engedélyt.

Az így megnyílt mozgásteret arra használják, hogy a bíróság felügyelete mellett, és egy külső szanálási szakértő vezetésével átszervezzék a vállalatot. Ez mindenekelőtt a nagyjából 800 embert foglalkoztató düsseldorfi központot és a cég online áruházát érinti, és állások megszüntetésével is jár.

A társaság a koronavírus-járvány alatt 30 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, ugyanakkor sok embert felvett adminisztratív munkakörbe, ami önmagában olyan veszteséget okozott, amelyet „nem lehet egykönnyen kigazdálkodni” – nyilatkozott a WirtschaftsWoche című német gazdasági hírmagazinnak Thomas Freude, a Peek & Cloppenburg (PC) ügyvezető igazgatója.

A nehézségeket tovább növelte, hogy a járvány utáni fellendülés „nem volt olyan erős, mint reméltük, így az előző üzleti év sem volt túlságosan sikeres” – fogalmazott a vállalatvezető, hozzátéve, hogy a boltjaikat felkereső vásárlók száma még mindig nem érte el a járvány előtti szintet.

Ráadásul sok ember takarékoskodásra kényszerül a magas infláció miatt, ás az általános drágulás révén erősödő „ártudatosság” miatt nemigen lehet áthárítani a költségek növekedéséből adódó plusz terheket a vásárlókra. További gond a PC online áruházának nem megfelelő működése, a logisztikai költségeket és a marketingre fordított kiadásokat is jelentősen csökkenteni kell – fejtette ki Thomas Freude.

Kiemelte, hogy az átszervezés irányváltást is jelent, ami azt jelenti, hogy az online értékesítés helyett ismét elősorban az hagyományos üzletekre, boltokra összpontosítanak, és ezen a területen nem terveznek a vállalat üzleti eredményeivel összefüggő leépítéseket, bezárásokat.

Az eljárás nem érinti a családi tulajdonban álló PC-hez tartozó leányvállalatok többségét, a csoporthoz tartozó külföldi cégeket sem. A csoport nagyjából 15 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon két boltot üzemeltet.

(MTI/pbm \ gpp \ gjé)

KiegészítésP&C: EGY NÉV, KÉT VÁLLALAT

A Peek & Cloppenburg nem csak Peek & Cloppenburg. 1901-ben Johann Theodor Peek és Heinrich Cloppenburg megnyitja az első két divatüzletet Berlinben és Düsseldorfban. A fordulópont 1911-ben következik be: Anton Cloppenburg, Heinrich fia megalapítja a hamburgi Peek & Cloppenburg GmbH-t, és nem sokkal később megnyitja első üzletét a hamburgi Haus Alsenhofban. Sógora, Paul Schröder partner és egyenrangú ügyvezető igazgató. Az új vállalat megalapításával két független, önálló vállalat jön létre düsseldorfi (közel 150 üzlet 16 országban, köztük az Anson’s és a Magasin du Nord) és hamburgi (39 üzlet hat országban) székhellyel.

A két lánc németországi terjeszkedési területét egy generációkkal ezelőtt szerződésben rögzített vonal határolja. A P&C Düsseldorf üzletekkel rendelkezik Hessenben, Rajna-vidék-Pfalzban, Saar-vidéken, Baden-Württembergben, Bajorországban, Berlinben, Brandenburgban, Türingiában és Szász-Anhaltban. A P&C Hamburg Hamburgban, Brémában, Schleswig-Holsteinben, Alsó-Szászországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában van jelen. Mindkét vállalat jelen van Észak-Rajna-Vesztfáliában és Szászországban. A megkülönböztetés érdekében a hamburgi székhelyű vállalat online üzletága és külföldi fiókjai a korábbi saját ingmárka, a Van Graaf neve alatt működnek. (TW)

VÉDŐERNYŐ A P&C DÜSSELDORF SZÁMÁRA: ÍGY REAGÁL AZ IPARÁG

„Egyszerűen megdöbbentünk”

A düsseldorfi hírek mélyen megrázta az iparágat. A P&C Düsseldorf védőpajzs-eljárás alá vonul. Mindenütt értetlenség uralkodik, különösen a beszállítók körében, akiknek a déli bejelentésig fogalmuk sem volt minderről. A TextilWirtschaftnak adtak egy első betekintést arra vonatkozóan, hogyan érinti őket, és nyilatkoztak arról, hogyan kezelik a helyzetet. TOVÁBB

INTERJÚ STEFFEN JOSTTAL, A BTE ELNÖKÉVEL ÉS DIVATVÁLLALKOZÓVAL A PEEK & CLOPPENBURG ÜGYÉRŐL

„A káröröm nem helyénvaló. Ez az egész iparágnak rosszat tesz.”

A hír, hogy a Peek & Cloppenburg Düsseldorf védőpajzs-eljárás alá vonul, nagy hullámokat vert az iparágban. Beszélgetés Steffen Josttal a meglepő hírről és a az egész iparágra nézve várható következményekről. TOVÁBB

A P&C Düsseldorf csaknem a teljes vezetőségtől MEGVÁLIK  

A divatáruházlánc egy lépéssel megválik a teljes vállalatvezetéstől. A jelek szerint csak egy vezető marad a fedélzeten. TOVÁBB

(DM)

 

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .