Business Divat

Csak összefogással megy

„Sokat köszönhetünk a lap korábbi kiadójának és különösen dr. Csaba Anna-Máriának az indulásunk idején kapott lehetőségekért. Később a rólunk megjelent cikkek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szakmában megismerjék a munkánkat.”

Huszonöt év múltán

Szigeti Szilvia,textíltervező Texhibition kiállítás 2018 – Szigeti Szilvia saját tervezésű textilje előtt (Helyszín FUGA, Budapesti Építészeti Központ) ). Fotó: Juhász G. Tamás

Idén ünnepeli negyedszázados fennállását a Szigeti Szilvia textiltervező által vezetett Eventuell Galéria, akárcsak az újraindult DivatMarketing. Ilyen régi a munkakapcsolat is.

A European Textil Network 1994-es budapesti konferenciája után jött létre, amelynek kísérőrendezvényén fiatal textilesek – köztük Szigeti Szilvia – munkái voltak láthatók az Iparművészeti Múzeumban Műhelysarok címmel. Ezt látta a Magyar Divat Intézet (MDI) igazgatóhelyettese, dr. Csaba Anna-Mária, és felajánlotta a pályájuk elején járó tehetségeknek, hogy terveiket a világ egyik legnagyobb textilvásárán, a frankfurti Heimtextilen, az MDI standján mutassák be. Erre három ízben is sor került. „Nagyon sokat köszönhetünk a lap korábbi kiadójának a Magyar Divat Intézetnek, különösen dr. Csaba Anna-Máriának, az indulásunk idején kapott lehetőségekért. Később a lapban rólunk megjelent cikkek is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szakmában megismerjék a munkánkat” – fogalmaz Szilvia.

Ugyanebben az évben nyílt meg a Nyáry Pál utcai Eventuell Galéria, ahol Szilvia, illetve férje és alkotótársa, Radnóti Tamás belsőépítész évente 4-5 kiállítást szervez. „25 év alatt 240 kisebb-nagyobb kiállításra került sor, ahol több mint 4000 alkotó kapott megjelenési, bemutatkozási lehetőséget. Azt valljuk ugyanis, hogy csak összefogással mennek előre a dolgok” – hangsúlyozza a Ferenczy Noémi-díjas tervező.

Elképzeléseinek, textilterveinek java a 2000-es évek elejéig egy hazai filmnyomóüzemben valósult meg („Folyamatosan nagyon szép nyomottanyag-kollekcióm volt”), és beértek a külföldi kapcsolatok is; sok terve svájci, német és osztrák gyártóknál kelt életre. Mint mondja, akkoriban a terveladás is sokkal jobban működött. Aztán elindult Európában a lejtmenet, a nagy cégek – köztük a hazai Pannonflax, az Uniontex, a Lakástextil Vállalat stb. – egymás után hagyták abba a tevékenységüket. „Az olcsó munkaerő miatt Európa eladta a lelkét Ázsiának” – összegezi a történteket Szigeti Szilvia.

A művészházaspár nevéhez fűződik a magyar dizájnerek munkáit bemutató, idén 15 éves madeinhungary, valamint az általuk hét éve kezdeményezett, a régió tervezőit bemutató MeeD (Meeting of European and Central European Designers) kiállítás. Ennek égisze alatt jött létre az immár 12 ország alkotóit felvonultató Határtalan design – amely 2019 óta nemzetközi fesztiválként valósul meg –, akárcsak a négy éve útjára indított Texhibition is, amely a textiltervezők és a kivitelezők egymásra találását segíti elő. Ennek eredményeit minden év októberében a FUGA Budapesti Építészeti Központban láthatják az érdeklődők. Az immár közel 200 darabos, lakástextil-prototípus kollekció négy gyártó és közel 50 tervező közös munkájának eredménye, a korábban vezető szerepet betöltött magyar textiliparra, a textiltervezők kreativitására hívja fel a figyelmet.

Szigeti Szilvia és férje, Radnóti Tamás pályáznak, szerveznek, kurátorkodnak, támogatókat keresnek, heroikus küzdelmet vívnak a kreatív alkotói erő fennmaradásáért.

„Nem adom fel”

–  zárja az interjút Szilvia.

Csémi Klára

A 25 évvel ezelőtt megjelent cikk

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás