Business

Kereskedelmi és fogyasztói nézőpontok – CIPŐÁPOLÁS

Több oka is van annak, hogy a cipőápolás kerül terítékre. A Nemzetközi Bőr- és Cipőipari Szakmai Kiállításon a SEPA UNIO Kft. ügyvzetőjével, Seres Milánnal beszélgettem arról, hogy „fogyasztóként” sokan egyáltalán nem, vagy nem megfelelő módon tartják karban lábbelijüket, és gyakran a cipőboltok sem élnek ezzel a tanácsadási és értékesítési lehetőséggel. Holott a cipőápolószerek lehetnek a már „nyitott pénztárcájú” vevő vásárlási értékét növelő eszközök a cipőboltokban.  A megvásárolt termékkel kapcsolatos hasznos információk (alapanyag, kezelés, ápolás, tisztítás, tárolás) növelik a vevő bizalmát. Ahhoz azonban, hogy jó tanácsot adhasson az eladó, ismernie kell a megvásárolt lábbeli tulajdonságait, alapanyagát és annak kezelési lehetőségeit. Nem mindegy, hogy boksz, velúr vagy lakk, esetleg műbőr a cipő felsőrésze. 

Magánemberként sokan nem is gondolják, hogy a nem vagy nem kellően ápolt lábbeliben való megjelenés alaposan leronthatja megjelenésük összképét. A minap egy konferencián hallottam, hogy 11 szemponttól függ a megítélésünk, és ebből a harmadik legfontosabb az általunk viselt CIPŐ! (Ugyanitt az is elhangzott, hogy csak 1910 óta van bal- és jobblábas cipő!) 

Lassan tényleg itt a tavasz, ám érdemes idejében felkészülni az őszi szezon kihívásaira, és akár az őszi rendelésekkel egyidőben kiválasztani, megrendelni a cipőápolási kellékeket is.

BÚFALO – TAPASZTALAT. BIZALOM. VÉDELEM.

A 19. században az egyik legjobb minőségű és legtartósabb bőrtípus az amerikai bölény volt.  Ezt a drága bőrfajtát használták fel a legkiválóbb minőségű és legellenállóbb cipők gyártásához. A bölény impozáns termete az energia, erő és kitartás megtestesítője, emiatt lett a cipőápoló szer márkaneve és emblémája. 
1989-ben a Búfalot megvette a német Werner&Mertz Gmbh, és áthelyeződött a termelés Németországba, a fejlett gyártási technológia következtében az ápolószer elérhetővé vált Európa szerte. 1999-ben fejlesztette ki a német cég az akkor egyedülállónak számító méhviasz alkalmazását. Ez azt jelentette, hogy a cipőápoló szerekbe nem került többé semmilyen kőolajszármazék, így azok még hatékonyabban ápolták a bőröket és megszűnt környezetszennyező hatásuk. 
Magyarországon 2010 óta van jelen a márka és mind a mai napig az egyik legjobb minőségű, minden igényt kielégítő és ár-érték arányú termék a piacon.

Bőrfajtáktól függően az alábbi cipőápolási módszerek ajánlottak:

Fedett/box: síma felületű, magas fényű bőr. Tisztítás után méhviaszt tartalmazó cipőápoló krémmel egyenletesen be kell kenni, majd hagyni, hogy a bőr magába szívja az anyagot. Ezt követően kefével vagy egy ronggyal kell kifényesíteni a cipőt.

Velúr vagy nubuk: hasított bőrtípusok, állagukat a bőr lecsiszolásával érik el. A velúr felülete selymes és bolyhos, míg a nubuknál a bőrszálakat rövidebbre csiszolják. Nagyon fontos, hogy óvatosan tisztítsuk meg ezeket a bőrfajtákat, vigyázzunk, nehogy kárt tegyünk a bőr bolyhosságában. Használjunk spray vagy kenőfejes ápolót, és hagyjuk, hogy beszívja a bőr, majd egy kefével óvatosan bolyhosítsuk fel az anyagot.

Lakk: a bőrt gyártása során többször lekezelik, majd lakkréteggel borítják be, így teszik feltűnően csillogóvá. Ez a felület ugyanúgy elöregedik, mint a bőr, idővel veszít rugalmasságából és berepedezik, a színe matt lesz. Érdemes tehát lakk ápolószerrel bekenni, amely olyan anyagokat tartalmaz, amelyek felfrissítik a lakkréteget, visszaadják csillogását és rugalmasságát.

Zsíros bőr: olajos, zsíros tapintású bőr, amelyet különleges cserzési eljárással hoznak létre. A bőr lehet nubuk vagy fedett bőr is. Ugyanúgy kell tisztítani, mint a fedett vagy nubukbőrt, de nagyon óvatosan kell eljárni, mert ennek a bőrnek a felületén minden karcolás meglátszik. Tisztítás után a megfelelő zsíros bőr ápolókrémmel kell bekenni.

Vízhatlanítás és védelem: impregnálás

Az esős idő közeledtével előfordulhat, hogy a víz hatására a bőr megkeményedik, később kiszárad és kirepedezik. A cipőre került sár eltömítheti a bőr pólusait, akadályozhatja annak lélegző képességét. Az átázott cipőben a zokni vagy harisnya is nedves lesz, a vizes ruhadarabok egész napos hordása felfázást vagy akár különféle gombás megbetegedéseket idézhet elő. Mindezek elkerülése érdekében célszerű impregnálni a cipőnket már az első hordás előtt is. Kevesen tudják, hogy mivel a gyártás során a vízálló membránnal ellátott lábbelik nem kapnak alapimpregnálást, így azokat is érdemes viselés előtt lefújni.  Az impregnálószerek nem csak a nedvességtől óvják a cipőt, hanem meggátolják, hogy a szennyeződések az anyag belsejébe jussanak, illetve az UV fénytől is védik a bőrt, megakadályozva annak színvesztését. A szennyeződések ugyanúgy megjelennek a cipőn, de ezek az impregnálószer védőburkának köszönhetően nem tudnak bejutni a bőr pólusaiba, így sokkal könnyebben eltávolíthatók a cipőről, anélkül, hogy az anyagban kárt tennének.