Divat

Budapest Central European Fashion Week – 2020. ősz

Csütörtökön startolt el a 2020-21-es őszi-téli kollekciókat bemutató Budapest Central European Fashion Week, amely a frissdiplomás tehetségeket felvonultató Young Talents show-val vette kezdetét. Ezen a napon nyitotta meg kapuit a rendezvény alkalmából felállított pop-up store üzlet is, ahol az érdeklődők első kézből szerezhették be a magyar divattervezők legújabb termékeit.

BCEFW 1. nap

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője nyitotta meg az eseményt, aki beszédében kiemelte, hogy a show-ban látható tervezőkre egy 6 hónapos képzés vár a Young Talent Program keretén belül, amely során elsajátítják a márkaalapításhoz és piacra lépéshez elengedhetetlen ismereteket. A program hidat képez az oktatás elméleti és a munkaerőpiac gyakorlati színtere között, hiszen a fiatal tervezők gyakorlati tapasztalatokkal egészítik ki az iskolában tanultakat.

„A jövő divatiparának alapjait a jelenben fektetjük le, ezért kiemelten fontos, hogy már most lendületet adjunk a piacra lépéshez azoknak a tehetségeknek, akik a jövő divatvilágát formálják majd. A piacon való érvényesüléshez és a márkaalapításhoz egyaránt nélkülözhetetlen fontossággal bírnak a szakmai kapcsolatok, valamint azok a szakmai platformok, amelyek intenzív láthatóságot kölcsönöznek a tervezők számára. A Budapest Central European Fashion Week-kel egyszerre tesszük elérhetővé ezt a két dolgot számukra – mondta Bata-Jakab Zsófia az esemény megnyitóján.”

YOUNG TALENTS SHOW –  Résztvevők:

   bcefw_20202

Millaas Fashion (Szentirmai Márta). Szentirmai Márta 2016-ban alapította meg a Millaas Fashion márkát, melyhez nagymamája adta az inspirációt – mindez visszatükrözi a márkanév is, amely a tervező és a nagymama nevének összeolvadásából jött létre. Ruháira az elegancia, a nőiesség a jellemző.

   Nalery (Papp Piroska). Papp Piroska a MOME-n tanult divat-és textíltervezést. Ruhái hangulatában jelen van a lezserebb, naturalisztikusabb, már felnőtt személyisége, de mellette felsejlik az egykori, tündérporos fantazmagória, ami csillogó fonalként szövi át a ruhákat és Piroska karakterét. Nalery, ami saját márkájának is névadója lett, egy mesebeli alteregójának a neve, aminek történetét hosszú éveken keresztül írta és illusztrálta kislányként. 

   Noen Design (Bráz Noémi). Bráz Noémi 2016-ban alapította márkáját, a Noen Design-t. Munkáira jellemző a kreativitás és a felismerhető egyediség, önmaga legyőzése. A divat, számára a legszínesebb paletta, ahol határok és szabályok nélkül bármit megtehet. Folyamatosan új szabásvonalakkal, mintákkal, textúrákkal kísérletezik, munkája során az alapanyagot is ő maga hozza létre. Különböző textúrák, anyagstílusok keverésével igyekszik egyedit alkotni. Noémi széles érdeklődési körrel rendelkezik, a tervezés mellett szívesen részt vesz a kivitelezésben és egyéb marketinges folyamatokban, de rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

   Schrődl Stefánia. Már gyermekkora óta szeret alkotni, olyannyira, hogy több saját kézzel készített babaruhája volt, mint bolti. Pályaválasztásnál kreatív területet keresett, hogy olyat csinálhasson, amit szívvel-lélekkel tud végezni, így evidens volt, hogy ruhatervező lesz. Így sodorta a sors a METU kézműves tárgykultúra alapszakára, ahol öltözék- és kiegészítő tervezés specializáción végzett.

   Zeraw (Ferencz Noémi). A Zeraw márka a természet és a divat mindennapi szerepének összekapcsolásával jött létre. A Zeraw modellek természetes növényi alapú textíliákból készülnek zero-waste szabászati tervezéssel. Egy ősi növényi mintázási technika újragondolásával nyers kezeletlen növényi alapanyagokat használ, ami lehetővé teszi, hogy miután a ruha elkészült elmondhatja magáról, kizárólag komposztálható növényi hulladék keletkezett a mintázásakor.

Zsigmond Dora Menswear.  Zsigmond Dóra még csak a húszas évei közepén jár, de már nyolc kollekciót mutatott be önálló márkájával. A tervező számára a kezdetektől egyértelmű volt, hogy férfiaknak tervezzen, ahogyan az is, hogy az archaikus paraszti kultúra esszenciáját beépítse az általa megálmodott darabokba. Öltözékei a tradíciókból építkeznek, de a 21. század elvárásainak megfelelően funkcionálisak, sőt sokszor a sportruházat jegyeit is magukon viselik. Kizárólag organikus vagy újrahasznosított alapanyagokból, fenntartható módon és természetesen Magyarországon készülnek. Karakteres sziluettjeit a különféle hosszúságú rétegek, az eltérő faktúrájú matériák, a kézműves megoldások és a vidéki tájat meghatározó jellegzetes színpaletta teszi egyedivé, dinamikussá – és persze azonnal felismerhetővé.

nubu-bcefw-2020-osz

NUBU. A márkát 2007-ben alapította a divat nemzetközi világában akkor már 15 éves tapasztalattal rendelkező Garam Judit. 2011-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán mesterdiplomát szerzett fiatal tervezővel, Kovács Adéllal kiegészülve közösen álmodják meg a NUBU világát. Az aktuális divatirányzatoknál is nagyobb hatással van a tervezésre a design és a tárgykultúra világa, a kísérletezés és az újítások keresése, a magas minőség, a részletes és átgondolt kidolgozottság, melyek alapvető esszenciáját adják a NUBU modelleknek. A széles kínálatban megtalálható minden, amire a tudatosan öltözködő, igényes embernek szüksége lehet: az ötletes apró kiegészítőktől a tekintélyes bőrtáskákon át a mindig is vágyott ruhákig.

BCEFW 2. nap

A Budapest Central European Fashion Week második napján az Artista, Cako és Maison Marquise őszi-téli kollekcióit tekinthette meg a nagyközönség.

bcefw-2020-artista

Artista. Az Artista kollekciókat leginkább a kényelmes, nyugodt eleganciát sugárzó, mégis extravagáns mindennapi öltözékek jellemzik, amelyek könnyedén transzformálhatóak át különleges, alkalmi öltözékké , a nap minden szakában magabiztosságot kölcsönözve viselőjüknek. Az igazi Artista nő nyitott a világra, érzékeny a stílusra és a minőségre, szereti a szabadságot, a művészetet és a zenét, szívesen fejezi ki sokoldalúságát, szépségét a ruháin keresztül is.

Cako. Cakó Kinga egy többgenerációs művészcsaládban nőtt fel, és már fiatalon tudta, hogy divattervező szeretne lenni. Divattervezést és marketinget tanult egykoron a firenzei Polimodán és a londoni Central Saint Martins-on. Már stylistként is kipróbálta magát különféle tévéműsorok és magazinok megbízásából. Első kollekcióját 2013-ban mutatta be CAKO márkanéven.

Maison Marquise. A Maison Marquise márka története 2012-ben vette kezdetét. A luxusmárka kollekcióitól elválaszthatatlanok a művészi grafikai minták és formák. A ruhadarabokban megjelenő bőrbetétek, csipkék, és selyem nagyon nőies összhatást kölcsönöznek a márka számára. A márkában rejlő potenciált a Fashion TV Moscow is felismerte: 2013-ban a Maison Marquise-nek ítélték a „The Best Couture Collection” díjat.

BCEFW 3. nap

Tomcsanyi. A márka letisztult és nőies sziluettjeiről, valamint jellegzetes, saját tervezésű printjeiről ismert, melyek mindig a Keleti Blokkhoz köthető, kedves gyerekkori emlékekből táplálkoznak. A szezonális kollekciók mellett a TOMCSANYI egy állandó szobanövényes printelt kollekcióval is rendelkezik, ami a legkeresettebb ruhadarabjait: ingeket, ruhákat és overálokat tartalmazza. A márkát alapító Tomcsányi Dóra szívesen dolgozik együtt más alkotókkal, márkákkal; a TOMCSANYI már többször jelentkezett kis szériás, változatos tárgyakat tartalmazó kollekciókkal, amelyek együttműködésekből születtek.

Alma Vetlényi. Alma világa hosszútávú elköteleződésre invitálja a nőket. A fenntartható és etikus divat vonalát, kortárs tervezőként Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt, évről- évre innovatív megoldásokkal képviseli a márka. A tervező képzőművész családban nőtt fel, Budapesten. Számos szakmai díjat nyert el, már egyetemi tanulmányai alatt, mint feltörekvő fiatal tervező és felkerült a Forbes magazin „30 sikeres magyar, 30 alatt” listájára is 2019-ben.

Romani Design. Varga Erika, a Romani Design alapítója, Magyarország első roma stúdióját hozta létre, azzal a céllal, hogy elősegítse a divat és az iparművészet világán keresztül a roma kisebbség társadalmi integrációját. A divattervező a cigány viseleti hagyományokat és azok motívumkincsét helyezi át modern európai kontextusba.

bcefw-2020-sarman-dora

Nora Sarman. Sármán Nóra 2010-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen – menyasszonyi ruha kollekcióija elnyerte a legjobb diplomának járó Rektori Díjat. Az esküvői ruha téma már pályája eleje óta jelen van munkásságában: 2005-ben Európa egyik vezető menyasszonyi divatházában, a párizsi Cymbeline tervezőirodájában töltötte szakmai gyakorlatát. Az általa tervezett ruha megjárta Párizs, Milánó és Barcelona kifutóit is. Ezt követően díjak sora várt rá: két alkalommal nyerte el a Kozma Lajos ösztöndíjat, 2013-ban pedig az Elle Young Talent Award-ot vihette haza.

BCEFW 4. nap

bcefw-2020-viktoriavarga

ViktoriaVarga Budapest. Merész színhasználat, kortalan design és a különleges szabásvonalak – ezek jellemzik a ViktoriaVarga alkotásait. A márka két meghatározó vonalat képvisel. A szezonális kollekciók hangulatokat, inspirációkat, kreatív, újító világot jelenítenek meg, folyamatosan új formákat keresve a szépség és elegancia kifejezésére. A Signature kollekció a márka meghatározó vonala, a kifinomult anyagok és újító vonalak egyvelege, magas minőségi részletekkel. Estélyi ruhák, alkalmi szoknyák és kézzel készült kabátok eklektikus keveréke.

bcefw-2020-celeni

Celeni. A Celeni kollekciói a finom nőiesség és a praktikum hétköznapi összeegyeztetéséről szólnak. A 2010-ben alapított márka célja, hogy mindennap hordható, de nem megunható darabokat csempésszen a nők ruhatárába. A klasszikus, letisztult, de valami apró csavarral mégis különlegessé tett darabokra esküszik. Szezononként megjelenő kollekcióival mindig egy újonnan felfedezett magyar kincset használ inspirációnak, az egyedi kabátok, ruhák, nadrágok és kiegészítők tervezésénél.

Elysian. Az Elysian szó összetett jelen­tést hor­doz: szép­ség, tökéletesség, békesség. Kife­jezi azokat az alapértékeket, amelyeket a márka közvetíteni szeretne különleges alkotásaival. Az Elysian nő egysz­erre tud törékeny és erős lenni, tudatában van nőiességének és büszkén vál­lalja azt. Elysian utazó nő, aki nyi­tott és kíváncsi a vilá­gra. Igazi felfedező. A márka szim­bóluma az őz, hiszen megtestesíti ezeket az értékeket. Kec­ses, szelíd és szabad.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás