Business

Bővebb üzleti ismeretekre lenne szükségük a hazai designereknek

A Magyarországon tanuló designipari és tervező szakemberek bevonásával készített designipari kutatást a Magyar Divat & Design Ügynökség, amelyből kiderül, hogy a pályakezdő fiatalok kevéssé vannak felvértezve a sikeres vállalkozói léthez szükséges tudással az üzleti fejlesztés és finanszírozás témakörében. A helyzet előremozdítása érdekében több modulból álló szakmai workshop sorozatot indított a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), melynek keretében a résztvevők többek közt olyan fontos témákban kaphatnak gyakorlatban hasznosítható tudást, mint például a marketing és digitális technológia, a márkaépítés és a designkommunikáció.

A hazai iparági szereplők, illetve a szakma bevonásával részletekbe menő kutatás alapján mérte fel a hazai designipar, illetve a tervezők helyzetét a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ). A kutatásból kiderül, hogy Magyarországon nagyon magas színvonalú szakmai oktatás zajlik, ugyanakkor a piacra lépéshez, illetve a szektorban való sikeres tevékenykedéshez nem minden esetben rendelkeznek megfelelő üzleti tudással a designerek.

A legtöbb megkérdezett tervező az üzletfejlesztés, finanszírozás, marketing témákban várna hathatós szakmai segítséget a könnyebb boldogulás érdekében. A válaszadók szerint a frissen végzett tervezők esetében a piacra lépés, míg a régebb óta tevékenykedő vállalkozások esetében egy-egy új termék bevezetése okoz főleg kihívást, illetve a jogi és technológiai kérdések tekintetében is fejlesztendőnek vallották a tudásukat a megkérdezett designerek. Elmondásuk szerint a profithoz elengedhetetlen a piac és a saját célcsoport ismerete és igényeinek feltérképezése, illetve a későbbiek során az új üzleti lehetőségek felkutatása és a külföldi piacra lépés, viszont kihívást jelent az ennek a megvalósításához szükséges üzleti-gazdasági tudás hiánya. Jelenleg a fiatal generáció elsődleges feladatának a saját márka kiépítését tartja rövid távon, viszont az ehhez szükséges anyagi tőke megszerzéséhez többek véleménye szerint nem elegendő a képzésük során elsajátított pénzügyi tudás.

Az első, márciusi workshop előadás az üzleti tervezés témáját járta körbe, (SWOT analízis, piackutatás, marketingterv, pénzügyi terv), amelynek előadója Szeles Nóra, a Budapest Corvinus Egyetem és a MOME oktatója, piacfejlesztési tanácsadó, tőkepiaci szakértő, közgazdász volt. A workshopon résztvevők első feladata saját víziójuk meghatározása volt; hol látják magukat öt év múlva, mikor lesznek elégedettek ötletük, elképzelésük, vagy már létező vállalkozásuk eredményeivel ezen időtávon belül.

Az áprilisi workshop témája a finanszírozással kapcsolatos kérdésköröket mutatta be Németh Ádám a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársa, közgazdász és kockázatitőke-specialista előadásában. A jelenlévő fiatal designerek a forrásbevonás, kockázati tőke, közösségi finanszírozás, hitel/lízing, állami és uniós pályázatokkal kapcsolatos információkat ismerhették meg.

Célunk, hogy a tudásalapú hozzáadott érték az országban maradjon, olyan módon kapcsolódjunk, vegyünk részt a piaci folyamatokban, amely magyarországi többletérték megteremtésére ad lehetőséget. Úgy gondolom, hogy ezzel az előadássorozattal olyan megfelelő elméleti és gyakorlati tudást tudunk a tervezők kezébe adni, amelynek birtokában nem félnek majd a jövőben belevágni akár egy saját vállalkozásba, és az itt elsajátított tudást kamatoztatva sikerre vinni azt

– fogalmazott Bata-Jakab Zsófia. Hozzátette: a már működő vállalkozások esetében az üzletvezetési, jogi szolgáltatások tekintetében, illetve az értékesítési támogatás, a sales-, és marketingfeladatok ellátásában, valamint a projektmenedzsment területén jelentkeznek a legfontosabb megoldandó feladatok.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás