Business

Bonprix: A hazai piac gyengélkedik, Kelet-Európa szárnyal

Megterhelte a Bonprix csomagküldő cég németországi üzletét a tavalyi véget érni nem akaró nyár. Az Otto csoporthoz tartozó cég a február 28-án záródó üzleti évet az előző évinél azonos alacsonyabb árbevétellel zárta. Virágzott azonban az üzlet Kelet-Európában és Svédországban. A törökországi lerakatot feladták. (TextilWirtschaft)

A Bonprix már tízedik éve nyereségesen növekszik. A cég adatai szerint az adózás előtti eredmény stabilan a 3-5% közötti sávban mozog a célkitűzésnek megfelelően. 2018-ban az árbevétel 3,4%-kal 1,57 milliárd euróra nőtt. Hazai piacukon, Németországban – ahol az árbevétel fele realizálódik – a forgalom kismértékben elmaradt az előző évitől, amit a Bonprix elsősorban a hosszú forró nyárnak tulajdonít.   

A hazai eladások visszaesésének másik oka az átállás a teljes IT üzemmódra. Ezért nem erőltették az „árbevételt növelő kampányokat”. „Az SAP bevezetését a lehető legsimábban akartuk lebonyolítani, és ezért ebben az időszakban az eladásnövelési tevékenységünket tudatosan visszafogtuk”, magyarázta a cég pénzügyi igazgatója, Kai Heck. Az átállás azóta már sikeresen befejeződött.   

20% plusz Lengyelországban

A cég növekedési piacai mindenekelőtt a kelet-európai országok voltak. Lengyelországban és Csehországban a növekedés 20% felett volt, Romániában és Magyarországon még ennél is magasabb, 30% feletti. „Sokat ígérően” fejlődtek a skandináv piacok is. Svédországban is kétszámjegyű volt a bővülés, és nagyon pozitív volt a norvég piacra történt belépés. A fenti jó eredmények alapján a Bonprix Európában expanziós stratégiát tervez. Ennek jegyében a következő projekt egy, a második negyedévben induló online shop Spanyolországban.

Az Egyesült Államokban az árbevétel 250 millió euróval az előző év szintjén maradt. A török vállalattal kapcsolatban a Bonprix nem közölt adatot. Ennek oka, hogy a cég az elmúlt évben „gazdasági perspektívák hiányában” visszavonult a válságban levő országból. Leépítették az üzletet Brazíliában is, ahol a kereskedők már csak franchise rendszerben vannak jelen. Ezen kívül működik az online shop is, amelyet a Bonprix és a brazil csomagküldő cég vegyes vállalata, a Loghaus üzemeltet.   

A cég nyilatkozata szerint nőni fog a női divat, a fehérneműk és a fürdőruhák választéka. Saját márkáiknál, a Bodyflirt-nél és a bcp-nél az árbevétel növekedése máris a kétszámjegyű tartományban mozog. Jól fejlődik az üzlet a nagy méreteknél is.   

Erős a növekedés a mobilkereskedelemben

A növekedés további motorja volt az ún. m-commerce vagy mobilkereskedelem. A Bonprix az elmúlt üzleti évben jövedelmének 60%-át okos telefonokon és a tableteken keresztül szerezte. Tavaly még csak 50% volt ez az arány. A rendeléseknek mintegy 75%-át mobil eszközökön adták fel. Az alkalmazások segítségével bonyolított forgalom több mint 40%-kal nőtt.

Bonprix, jövő technológiája 2019

A mostani üzleti évre vonatkozóan nemzetközi üzleti modell kidolgozását jelentette be a Bonprix igazgatóságának elnöke, Richard Gottwald, aki azt nyilatkozta, hogy a vállalat a továbbiakban is a „jövőbe mutató technológiákba és eljárásokba fog befektetni”.

 

 

A februárban megnyitott hamburgi Hightech-Store képei

A Bonprix ez év februárjában nyitotta meg első teljesen digitalizált kísérleti üzletét Hamburg belvárosában. Ezen kívül a vállalat áprilisban, Vietnamban olyan gyárat avatott, amelyben víz felhasználása nélkül végzik a kelmék festését.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás