Business

Biztonságban dolgozni nem lehetetlen kihívás

Konferencia a „Munkahelyi egészség és biztonság erősítése a textília, ruházati termék, bőr, bőrtermék és lábbeli gyártása alágban” című GINOP pályázati projekt keretében

 

A munkahelyi egészség és biztonság a textil- ruházati ágazatban szakmai konferenciát és üzemlátogatást tartottak 2018. április 25-én a pályázatban érdekelt konzorciumi partnerek (BDSZ, MKSZ, MGYOSZ) Békéscsabán az Unicon Ruházati Zrt-nél. A rendezvényen mintegy 50 érdeklődő vett részt, akik tájékoztatást kaptak a textília és textilruházati termék gyártás munkahelyi egészséggel és biztonsággal kapcsolatos kérdéseiről.

A bevezető előadást Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia az MKSZ elnöke tartotta a hazai könnyűipar helyzetéről, kihívásairól, valamint az innovatív termékekhez alkalmazott új technológiákról, hangsúlyozva, hogy ezek munkaegészségügyi és munkavédelmi szempontból is új kihívásokat jelentenek. 

Dr. Erdősné Dr. Berecki Edit foglalkozás-egészségügyi szakorvos a munkahelyi stressz okait és az alágazatra jellemző főbb megbetegedéseket ismertette. Az előadást követően körbeadott stressz-tesztlap kitöltésével minden résztvevő maga értékelhette ki, hogy mekkora kockázatnak van kitéve napi munkája során. Márkus László munkavédelmi szakértő a munkavédelmi ellenőrzés fontosságáról, és az esetleges szankciókról tájékoztatott, míg Hatos Istvánné az UNICON Zrt. ügyvezetője előadásában a ruhaipari gyártás munkahelyi kockázatairól, a megelőzés fontosságáról, feladatokról és lehetőségekről beszélt a gyakorlati tényezők figyelembevételével.

A projekt keretében a könnyűipari sajátosságokra fókuszáló oktatási szakanyagok is készülnek, valamint ágazat-specifikus képzés is indul. A kockázatértékelő online is elérhető módszertan lehetővé teszi majd a szakágban működő mikro- és kisvállalatok számára is a kockázatelemzést.

További információk a projekt honlapján érhetőek el: www.safeinwork.hu

(DM)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás