Business

Bezárt gyárak, megszakadt ellátási láncok, eltűnt konténerek

Zsugorodik az EU-n kívüli országok ruházati importja és exportja

Aziza Freutel/ TextilWirtschaft

A koronajárvány a nemzetközi árukereskedelemben is éreztette hatását. Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) által közzétett, az EU-n kívüli országokba irányuló, illetve onnan származó ruházati termékek tavalyi importjára és exportjára vonatkozó adatokból kiderül, hogy ez mennyire befolyásolta az Európai Unió divatpiacát.

A SZÁMOK:

  • A koronajárvány és a vele járó korlátozások az ellátási láncokat is megviselték – ez alól a ruházati termékek sem kivételek.
  • Ezt szemlélteti a ruházati cikkek importjának és exportjának csökkenése. Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamai tavaly 69 milliárd euró értékben importáltak ruházati cikkeket nem uniós országokból. A 2019-es évhez képest ez 14%-os csökkenést jelent.
  • Az export tavaly ugyanennyivel csökkent. Így 2020-ban mintegy 30 milliárd euró értékben exportáltak ruházati cikkeket nem uniós országokba. Az előző évben ez az összeg valamivel kevesebb mint 36 milliárd euró volt.
  • Ez egy hosszú ideje tartó növekedési trend végét jelenti. Csak 2010 és 2019 között az Eurostat szerint az export értéke 64%-kal nőtt.
  • 21 milliárd eurós importvolumenével Kína 2020-ban is az Európai Unió legnagyobb ruházati beszállítója volt. A teljes divatimport mintegy 30%-a innen származik. Ezt követi Banglades 12 milliárd euróval (18%) és Törökország 8 milliárd euróval (12%).

Bezárt gyárak, megszakadt ellátási láncok, eltűnt konténerek – mindezek a globális koronajárvány következményei. Az Eurostat adataiból kiderül, hogy a divatszakmát milyen súlyosan érintette a tavalyi év.

Az Európai Statisztikai Hivatal összeadta a nem uniós országokból származó ruházati cikkek importjára és exportjára vonatkozó adatokat. Az eredmény:

az EU tagállamai 14%-kal kevesebb ruhát exportáltak és 14%-kal kevesebbet importáltak.

Az évekig tartó, mindkét irányú folyamatos növekedés után a Corona a divat külkereskedelmének jelentős visszaeséséhez vezetett.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .