Divat

Betontárgyak, antik esküvői textilek, a jövő ízei

IdÉn is felfedik titkaikat a Nyitott Stúdiók

Október 4. és 13. között tizenhatodik alkalommal vehetnek részt az érdeklődők a Design Hét Budapest rendezvénysorozaton. Az egyik leginkább várt program idén is a Nyitott Stúdiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be. A designerek műhelyeikben fogadják a látogatókat, és kötetlenül beszélnek a háttérben végzett munkáról, a folyamatok szépségeiről, emlékezetes megbízásaikról, egyedi termékeikről. 

A 2019-es Nyitott Stúdiók programon a divat, az építészet, a grafika, a gasztronómia és a kerámia kedvelői egyaránt felfedezhetik az érdeklődésüknek megfelelő stúdiót.

Fotók: Rácmolnár Milán

Bálint-Sára-Bridalwear

kép 1 / 6

A Balint Sara Bridalwear műhelyében megtudhatják, hogyan készülnek a környezettudatos, személyre szabott esküvői ruhák, melyeken a tervező régi csipkerészleteket, „textil-emlékeket” kombinál modern fazonnal. BORIBIANKA is azon a helyszínen vezet be minket az ékszerkészítés aprólékos titkaiba, ahol különleges, exkluzív alkotásai születnek: kézbe vehetjük a finom részleteket megmunkáló szerszámokat, megismerhetjük, hogyan formálódnak az anyagok. Az ENIHORN showroomjában képet kaphatunk arról, hogy a márka tulajdonosa, Horn Enikő milyen kiváló olasz bőr alapanyagokkal, milyen tervezési folyamat keretében dolgozik gyönyörű táskáin, sőt a 2019-es őszi/téli kollekciót bemutató kiállítás is várja a látogatókat.  
A ma már kreatív stúdióként működő, eredetileg közösségi varrodaként induló PINKPONILO műhelyében mindent megtudhatunk az alapítók, Kudron Anna, Szabó Viktória és Burány Vera projektjeiről, tervezői-kivitelezői szemléletéről, a textil-újrahasznosítási problémákról. Sőt, nyitott varrónapot is tartanak. Izgalmas párhuzamot nyújt ezzel a stúdióval a Medence Csoport műhelye, amit ugyanígy hárman működtetnek, csak éppen férfiak: Gross András, Magyar Gergely és Terebessy Tóbiás. Használt molinókból gyártanak táskákat, ajándéktárgyakat, sőt bútorokat, installációkat is. Három napon keresztül műhelylátogatással és prezentációval várják nemcsak az újrahasznosítás szerelmeseit.

A Tünde Ruzicska ceramic art & craft stúdióban Ruzicska Tünde keramikus-iparművész munkáival ismerkedhetünk meg azon a helyen, ahol ezek a gyönyörű tárgyak életre kelnek. Megtudhatjuk, hogyan készülnek a különleges kerámiák, melyek a hagyományt és a kortárs kísérleti törekvéseket vegyítik. Góg Angéla, a GOGA FOOD DESIGN tervezője a GOGA STUDIO-ban elmondja, milyen a boldogság és a jövő íze, sőt „belekóstolhatunk” mások emlékeibe is. Komoly kutatómunka előzi meg, hogy a tervező megismerje az ízek és emlékek kapcsolatát, az ismerősség érzésével tudja ízesíteni az általa újragondolt ételeket, falatokat – erről hallhatunk tőle.

Bemutatkozik a faraway design & meet service design agency is: a két csapat a brandépítés folyamatán vezeti végig a látogatókat, így például kiderül az is, hogy alakult ki a teljes vizuális arculat a Sziget tavalyi kampánya, a ’Love Revolution’ esetében.

A Nyitott Stúdiókról a 15 ezer példányban 200 helyszínen terjesztett ingyenes programfüzeten kívül a Design Hét Budapest weboldalán is lehet tájékozódni, ahol részletes ismertető található a programokról.

A részvétel minden esetben regisztrációhoz kötött, és érdemes is időben biztosítani helyünket, hiszen rekordsebességgel telnek be a helyszínek.

A Design Hét 2019. október 4–13-ig országszerte több mint 250 programmal várja az érdeklődőket. Budapest mellett vidéki városok is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatba: Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Sopron, Veszprém is készül designprogramokkal. A tíznapos fesztivál kínálatát a workshopoktól a design túrákon át a kerekasztal-beszélgetésekig számos esemény színesíti. A részletes programot a designhet.hu oldalon lehet böngészni.

A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás