Business

Bátorság és kiválóság

A kihívások egyre nagyobbak. A bevált módszerek már nem segítenek. Bátorság és kiválóság szükséges a változtatáshoz.

Matthias Erlinger/ TextilWirtschaft

Forgalomcsökkenés, veszteségek, finanszírozási nehézségek, átszervezés, fizetőképtelenségi eljárások, üzletek bezárása és elbocsátások. A divatszakmát már hosszabb ideje főleg kedvezőtlen hírekben említik a szélesebb nyilvánosság előtt. Ez a megelőző évben sem volt másként, évtizedeken át sikeres szereplők dőltek ki. A szakma egykor a pénzügyi piacok által támogatott kedvencei is sokat veszítettek – az Asos és a Zalando internetes csomagküldők árfolyama a mélybe zuhant. Hogy ennek oka a befektetők túlzott mohóságában vagy az üzleti modellel szembeni jogos fenntartásokban rejlik, mindenki maga dönti el. Az egyértelmű, hogy a német divatpiac túltelített.

Mintegy 30%-kal több az áru a szükségesnél.

Gyakran túl korán érkeznek a szállítmányok a kereskedőkhöz, sok üzlet zsúfolásig tele van áruval, az eladótér ingerszegény. Az üzletek nagyrészében messze nem csábító a kihelyezés, a vásárlók alig találkoznak meglepő vagy izgalmas élménnyel. A vevők leginkább a korai és jelentős mértékű engedményekre figyelnek fel.  Ezért ki venné tőlük zokon, ha vásárlásukkal inkább várnak néhány hetet a biztosan bekövetkező árengedményre? 
A TextilWirtschaft szúrópróba szerű felmérése szerint 2018 első hat hónapjában 2 %-kal csökkent a szakma forgalma és a hagyományos bolti kereskedelemnek feltehetően az év végéig sem sikerült forgalmi növekedést elérnie.   

A piac tisztulása már régóta, széles körben folyik.

A Német Textilkiskereskedelmi Szövetség (BTE) adatai szerint évente több mint 100 divatüzlet kerül bezárásra. Az okok lényegtelenek. Az viszont meglehetősen biztos, hogy ez a szám az elkövetkező években sem fog csökkenni.

A divat és a sport termékköre mégis sok vásárló számára nagy jelentőségű, függetlenül a forgalmazási csatornától. Aki például Münchenben mászófelszerelést szeretne vásárolni vagy alpinistákkal találkozni, az a Sport Schuster üzletét keresi fel. Sok futball klub a 11teamsports oldalára klikkel, amikor cipő, trikó vagy egyéb sportfelszerelés beszerzése válik aktuálissá. A nagy cipőmérettel rendelkező berliniek az alsó-szászországi Dörverdenbe utaznak, hogy az ő igényeikre specializálódott Schuhplus csomagküldő cég hagyományos üzletében keresgéljenek. A Kauf dich Glücklich cég rövid időn belül állandó törzsvásárlói kört épített fel, online shop-ot és Németországban, Ausztriában és Hollandiában 20 üzletet nyitott. A Balti tengeri Usedom szigetén Zinnowitzban a Pier14 bevásárlóközpont, ahol divatáru, kozmetikai cikkek, kiegészítők és gasztronómiai kínálat is található, kedvelt találkozóhely a nézelődők és vásárlók számára. Csak néhány példát említettünk az igen sikeres internetes és hagyományos bolti sport- és divatáru kereskedők sokaságából.

Ami a nyertes cégekben azonos és sikerük forrása, az a bátorság és a kiválóság. Bátorság ahhoz, hogy minden nehézség dacára tudatosan elsőként hagyják el a bevált kényelmes utat. Bátorság a vállalat gyengeségeivel és ennek kapcsán esetleges saját hibás döntéseikkel való szembenézésre. És nem utolsó sorban bátorság a vállalat újjászervezésére, annak során talán első lépésként lemondani bizonyos árbevételről és ezt a jövő érdekében tett döntésként elfogadtatni a tulajdonosokkal, befektetőkkel és a bankokkal. De mindehhez kiválóság is szükséges: Az érdekes, informatív és könnyen érthető web-oldaltól az egyes témáknak az üzletekben történő kiváló bemutatásáig. A remek, jókedvű eladóktól, a kreatív, de ugyanakkor a számokat figyelő beszerzéstől a legkorszerűbb árugazdálkodásig, az adatok elemzéséig és a vásárlók szelektív megközelítéséig az összes fontos kommunikációs csatornán keresztül.

Erre nincs általánosan használható recept. Amit az Engelhorn gourmet étterem elért Michelin-csillagos szakácsával, azt máshol egy faszenes grill produkálhatja a város legjobb currys kolbászát kínálva. Míg a müncheni Lodenfrey áruházban a vásárlókat egy Boglioli zakó hozza lázba, másutt a vevők ugyanezt a ruhadarabot örömmel megvásárolják egy közepes árszintű márkától is vagy éppen az interneten rendelik meg.

Az, ha elkötelezzük magunkat egy vásárlói csoport irányában, következetesen nekik illő termékeket forgalmazunk és minden évszakban világosan felismerhető arculatot mutatunk, nem garantálja a túlélést a piaci részesedésért folytatott harcban. DE az esélyeinket növeli.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás