Blog

Kifújt biznisz

Bagatell? Ma már annak tűnik. A Facebook emlékeztetett rá, hogy épp 8 éve sikerült egy a lap szempontjából jelentős zavaró tényező kiiktatása.

2003-2004 táján, amikor már az én kiadásomban jelent meg a lap, az internetes kommunikációhoz nélkülözhetetlenné vált az internet használata, egy az idegen nyelvű médiaajánlatokat tartalmazó weboldal. Egy korábbi döntésemnek köszönhetően egyre több külföldi megkeresést kaptam, és a potenciális partnerek szerettek volna kapcsolatba lépni velem, ill. „korszerű” módon akartak informálódni az újságról. És akkor szembesültem azzal, hogy a divatmarketing.hu domainnevet – sok más akkori újság nevével együtt – egy talpraesett, „ügyes” vállalkozó korábban lefoglalta. Felkutattam, közel egymillió forintos vételáron akarta eladni. Sem a pénz nem állt rendelkezésemre, sem „hízlalni” nem akartam a szerintem etikátlan ügyeskedő bankszámláját.

Az un. „internetboom” idején többen azzal kerestek pénzt, hogy vállalkozások – az én esetemben pl. újságok neveinek domainnevét lefoglalták, és amikor az érintett vállalkozások meg akartak jelenni a világhálón, tőlük kellett meg, helyesebben visszavásárolniuk a nevet.  Az én „üzletfelem” valamilyen cégjegyzékből, esetleg egy újságosstand kínálatából összegyűjtötte a potenciális cégek, vállalkozások neveit, és a még szabad neveket bejegyeztette!

Jó pár évvel később, amikor egyre több tartalmat töltöttem fel az oldalra, azzal szembesültem, hogy folyamatosan csökken az oldal látogatottsága. Kérdeztem a partnereket, keresgéltem ennek az okát, és egy hirtelen ötlettől vezérelve beütöttem a divatmarketing.hu címet a keresőbe. Meglepődtem, mert divattartalmakat találtam az oldalon. Csak a lap aljára görgetve vált nyilvánvalóvá, hogy eladásra hirdetik a domainnevet.

Nekiveselkedtem, és felhívtam a megadott elérhetőségen a domain akkori tulajdonosát. Az új tulaj embere készségesen felajánlotta a vételi lehetőséget. Tanakodtam, mérgelődtem, de a jogos domain hivatalos bejegyeztetése közel annyiba került volna, mint amekkora összegben – nyilván nem véletlenül – meghatározták a vételárat, így végül nagyon keserű szájízzel, de megvettem tőlük a divatmarketing.hu domaint.

az első divatmarketing.com weboldal, 2004.
Az első divatmarketing.com weboldal

 

Ma már ritkán jut az eszembe ez az egész, nem szeretem dédelgetni a „sérelmeimet”,  örülök, hogy sikerült rendezni ezt a visszás helyzetet, és épp 8 éve a divatmarketing.hu név alatt valóban a DivatMarketing tartalmak jelennek meg.

Ui.: A gyakran használt .com végű e-mailcímeimen nem változtattam, a .hu és .com végű oldalak egymásra vannak irányítva, azóta így működnek.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás