Business

Azért vásárolnak, hogy az interneten megoszthassák az új holmiról készült fotót

Az instagram és társai növelik a visszáru arányát a kereskedelemben

Leonie Christians/ TextilWirtschaft

Csaknem minden tizedik brit fogyasztó már legalább egyszer azért rendelt ruhát, hogy arról instagram posztot készítsen, majd a fotózás után visszaküldte az árut

#Ootd – ez a hashtag az Outfit of the Day (a mai szerelésem) kulcsszót jelenti, amelyre rákeresve több mint 200 millió bejegyzést  találunk az instagramon.

(Megj.: A #hashtag – A Twitter vezetett be először egy olyan egyszerű címke rendszert, amin keresztül az eltérő forrásokat szűrni és kategorizálni lehet, és ami könnyed átjárást jelent egy téma mentén a különböző posztokba. Lévai Richárd)

Mint az Opinium piackutató cég legújabb, a Barclay Card megbízásából végzett felméréséből kiderül, a „mai szerelés” szó szerint értendő: már csaknem minden tizedik brit internetes vásárlóval előfordult, hogy kifejezetten azért rendelt meg valamilyen terméket, hogy az arról készült fotót közzé tegye a közösségi médiában. A címkét elrejteni, lefotózni, az árut visszaküldeni – gyakran ez a vásárlás folyamata.
Nem ismeretlen jelenség, hogy valaki egyszeri használat után visszaküldi a megrendelt ruhadarabot. A londoni cég vizsgálata azonban rávilágít arra, hogy az Instagram és az ahhoz hasonló internetes felületek kifejezetten hozzájárulnak a visszáru arányának növekedéséhez. A megkérdezettek 9%-a nyilatkozott úgy, hogy pusztán közösségi bejegyzés létrehozása érdekében vásárol. Míg korábban azért vettek meg egy darabot, hogy divatosak legyenek egy bulin, ma az Instagramon való megjelenés a cél.

Az Opinium adatai szerint leginkább a 35-44 év közötti korosztály vásárol ruhát a közösségi oldalakon történő közzétételhez. E csoport csaknem minden ötödik tagja elismerte, hogy legalább egy alkalommal csak ezért rendelt árut, majd azt azonnal vissza is küldte.  Megemlítendő azonban, hogy a megkérdezés csak nagykorú, a 18. életévét betöltött személyekre terjedt ki, így az internetet kifejezetten gyakran használó millenniumi nemzedék (az 1980 és 2010 között születettek összefoglaló elnevezése) nem teljes körűen került be a kutatásba.
A felmérésből kiderült az is: a férfiak fontosabbnak tartják, hogy mindig más öltözékben készült fotókat publikáljanak magukról. A megkérdezett férfiak 12%-a már legalább egyszer rendelt valamit csak az Instagramon való közzététel miatt, míg a nőknél ez az arány csak 7% volt.  Ráadásul a férfiak 15%-ával előfordul, hogy a címkét elrejtve egyszer hordja is a vásárolt ruhát, és csak azután küldi azt vissza.  A nők esetében csak 11 % nyilatkozott hasonlóképpen.
A felmérésre 2018. május 25. és június 1. között került sor 2002 felnőtt korú brit fogyasztó körében.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás