Business

Az OEKO-TEX közel egyharmaddal több tanúsítványt ad ki

ÉVES JELENTÉS

Charlotte Schnitzspahn/ TextilWirtschaft 
Kép: Imago / Hoffmann

A 2020/21-es üzleti év növekedési motorja: a Made in Green by OEKO-TEX márka

2020.július 1. és 2021. június 30. között 31.696 tanúsítványt és védjegyet adott ki az OEKO-TEX® – 31%-kal többet, mint az előző évben. Különösen látványos növekedést ért el a MADE in GREEN by OEKO-TEX® védjegy: a 2020/21-es üzleti évben több mint kétszer annyiszor (plusz 108%) adták ki ezt a tanúsítványt, mint a megelőző üzleti időszakban. Akkor 2808 vállalat kapta meg ezt a jelölést, most pedig már 5840. A nemzetközi szervezet saját adatai szerint összességében már a második egymást követő évet zárta pozitív üzleti eredménnyel, konkrét számok említése nélkül. 

Saját hitvallása szerint az OEKO-TEX® „közel három évtizede áll ki a textil- és bőripar nemzetközi beszállítói láncainak átláthatósága, valamint a fogyasztóvédelem és a nagyobb termékfelelősség és bizalom növelése érdekében, figyelembe véve minden szereplő szempontjait”. Ez a küldetés máig nem változott, hangoztatja Georg Dieners, az OEKO-TEX® főtitkára. 
Elhivatottságuk növekvő jelentőségéről tanúskodik Dieners szerint a cég éves beszámolója is. Ma már ugyanis több mint száz ország 21.000-nél is több gyártója, márkája és kereskedője dolgozik együtt az OEKO-TEX szervezettel.

Irányvonalak virtuális auditokhoz

Bár az OEKO-TEX® a világjárvány dacára is növekedni tudott, szem előtt tartotta az ágazatot érő kihívásokat, ezért is jelentette be, hogy eltekint az arcmaszkok STANDARD 100 by OEKO-TEX® szabvány szerinti tanúsításánál a tanúsítási díj beszedésétől. 
Annak érdekében, hogy az utazási korlátozásokra való tekintettel továbbra is ki lehessen adni tanúsítványokat és el lehessen kerülni a beszállítói lánc zavarait, virtuális auditokra vonatkozó irányelveket is lefektettek. 
„Az auditálási folyamat e rövidtávú intézkedésekkel biztosított volt”, hangoztatja az OEKO-TEX®. Ezáltal sikerült elérni, hogy ma „több mint 620.000 alkalmazott dolgozik STeP by OEKO-TEX® tanúsítvánnyal minősített üzemekben”. Ők mind profitálnak a környezetbarát munkafolyamatokból, valamint a biztonságos és szociálisan összeegyeztethető munkakörülményekből.

2600 visszaélésre derült fény

Saját minőségügyi rendszerének biztosításához az OEKO-TEX® körvizsgálatokat szervez. Az OEKO-TEX® vizsgáló és tanúsító intézményei ennek köszönhetően világszerte egységesen meghatározott és azonos paraméterekkel rendelkező vizsgálati módszerekkel dolgoznak. Ily módon lehetőség van a laboratóriumok eredményeinek széleskörű összehasonlítására.

A szervezet a Sentryc márkavédelmi szoftvert alkalmazza, amely hatékony eszköz a jogi visszaélések kiderítésére. Év eleje óta már 2600 visszaélést tudtak így felderíteni és hatástalanítani.

Idén vezették be az OEKO-TEX® a szén- és víz-lábnyom eszközét (Carbon & Water Footprint Tool), amelyet a fenntarthatóságra szakosodott Quantis tanácsadó vállalattal közösen fejlesztettek ki, hogy ezzel is segítsék a textilágazat széndioxid-kibocsájtásának és vízfogyasztásának csökkentését. Az OEKO-TEX® már bejelentette, hogy jövőre integrálni fogja ezt az eszközt a STeP by OEKO-TEX® minősítési rendszerébe.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .