oekotex-made-in-green

Business

Az OEKO-TEX aktualizálja a vizsgálati szempontokat és a határértékeket

A széndioxid mennyiségére és a vizek állapotára való hatást is vizsgálják

Kirsten Reinhold/ TextilWirtschaft

Címlapkép: Imago Images / Hoffmann

A textíliákra és bőrtermékekre vonatkozó MADE IN GREEN by OEKO-TEX® fenntarthatósági tanúsítás 2021-től már a széndioxid kibocsátás és a vizekben hagyott ökológiai lábnyom vizsgálatára is kiterjed.

Az év elejére az OEKO-TEX® átdolgozta tanúsítványainak és szolgáltatásainak eddigi követelményrendszerét, valamint az érvényes vizsgálati szempontokat és határértékeket. Ennek során elsőízben vizsgálják az újrafeldolgozott anyagokat és tanúsítják a króm- és fémmentes cserzéssel előállított bőröket is.

Az új szabályok egy átmeneti időszakot követően 2021. április 1-től lépnek hatályba.

„Az OEKO-TEX® szervezet célja az, hogy megrendelőinek és partnereinek a lehető legjobb szolgáltatásokat és tanúsításokat biztosítsa.  Ezért az OEKO-TEX® szabványok vizsgálati szempontjait az új tudományos ismeretek és jogszabályi előírások figyelembevételével évente legalább egyszer felülvizsgálják.

A 2021-es év különleges feladata lesz a MADE IN GREEN by OEKO-TEX® tanúsítás szabványának kibővítése a széndioxid szintben és a vizek állapotában keletkező ökológiai lábnyom vizsgálatával,

,nyilatkozta Georg Dieners főtitkár.

Újrafeldolgozott anyagok bevonása

Az OEKO-TEX® kidolgozott egy kiegészítést az újrafeldolgozott anyagok STANDARD 100 szabvány keretében történő jövőbeni vizsgálatára.  Ez az egységes kiegészítés előírja az újrafeldolgozott alapanyagok minimális mennyiségét, a különféle vizsgálati eljárásokat az anyag eredetétől függően és megadja, hogy milyen háttérinformációk szükségesek a tanúsításhoz. A körforgásos gazdaság követelménye szerint

függőcímke tájékoztatja majd a fogyasztókat az újrafeldolgozás tényéről.

Az újrafeldolgozott anyagok megfelelő tanúsítása érdekében speciális kritériumokat alakítottak ki, és külön tartalom jelenik meg erről a tanúsítvány szövegében.  

Króm- és fémmentes bőr tanúsítása

A LEATHER STANDARD by OEKO-TEX® szabvány szerint a társintézetek a jövőben a króm- és fémmentesen cserzett bőröket is tanúsítják. Ezekben a natúrtermékekben a cserzéshez használt fémeket különböző határértékekre is vizsgálják és ez külön megemlítésre kerül a tanúsítványban.

Tovább bővül a MADE IN GREEN szabvány

A szervezet adatai szerint a textíliákra és bőrtermékekre vonatkozó MADE IN GREEN by OEKO-TEX® fenntarthatósági tanúsítás továbbra is a legnagyobb bővülést mutató OEKO-TEX® termék.

„Az érvényes tanúsítványok száma adataik szerint 267 %-kal, 1093-ról 4010-re nőtt a megelőző évhez képest. Idén a vizsgálati kritériumok közé bekerül a széndioxidszintet és a vizeket érintő ökológiai lábnyom is.

Minden tanúsított termék esetében lehetővé kell tenni, hogy a címke szkennelésével megtudjuk, az előállítás milyen hatással volt ökoszisztémánkra.  Ehhez már 2019 végén elindítottak egy kísérleti projektet a fehérneműgyártó Calida és a Quantis tanácsadó cégekkel együttműködve.

Több virtuális audit

A COVID-19 járvány okozta utazási és kapcsolattartási korlátozások miatt már 2020-ban bevezetésre került a virtuális audit az üzemekben. Ez így történik mind a STANDARD 100, a LEATHER STANDARD, mind pedig a SteP és az ECO PASSPORT by OEKO-TEX® tanúsításokhoz kapcsolódó virtuális helyszíni ellenőrzések esetében is.  Ezt az auditálási módszert alkalmazzák és fejlesztik tovább az újév során is.

Változtatások a határértékek listájában

A legújabb uniós kockázatelemzés alapján az OEKO-TEX® is módosította az ipari vegyszerként főleg textilek, például outdoor ruházat felületi kezelésére használt perfluoroktánsav PFOA és –sók, valamint a PFOA-rokon anyagok határértékeit.  Miután az ECO PASSPORT tanúsításban a titándioxid (TiO2) felkerült a CAS-adatlapokat átvizsgálandókhoz és a tüdőbe bekerülni képes anyagok listájára, ennek megfelelően most a STeP tanúsítás köre is kibővül.

A levegőterhelésről szóló fehér könyv

Mindezeken felül az OEKO-TEX® , együttműködve a textil- és cipőgyártók szakértőinek képviselőivel a veszélyes anyagok nullára csökkentésére irányuló programban (Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC), amely a káros anyagok használatát teljesen megszüntetné a termelésben, nyilvánosságra hozta a levegőterheléssel foglalkozó első átfogó jelentését. Az együttműködés eredményeképpen a STeP by OEKO-TEX® szabványban szigorodtak a szilárd és folyékony fűtőanyagok használata által okozott kéndioxid kibocsátás határértékei.  A textil termékek hulladékaiban visszamaradó anyagokra vonatkozó szigorúbb előírások összességükben ugyancsak a környezet, a dolgozók és a fogyasztók kisebb mértékű terhelését eredményezték.

Újabb anyagok megfigyelése

A vizsgálóintézetek közössége a legújabb tudományos ismeretek, illetve a vonatkozó előírások követése érdekében 2021-ben is újabb vegyi anyagokat vont megfigyelés alá. Ez elsősorban olyan anyagokra vonatkozik, amelyeket a REACHrendelet az emberi egészség és a környezet védelme szempontjából különösen veszélyesnek minősített.  Ide tartoznak a diizocionátok, amelyek a bőrön keresztül vagy belélegezve allergiás reakciókat okozhatnak. A jövőben alaposabban vizsgálják a dibutil-ón-bisz-acetilacetonát, a 2-metil-imidazol, valamint az 1-vinil-imidazol vegyületeket is.

13%-kal bővül az OEKO-TEX®

 Különösen gyorsan nő a made in green tanúsítás népszerűsége

oekotex-made-in-green
A MADE IN GREEN by OEKO-TEX® tanúsítás száma gyors növekedést mutatott

Anja Probe/ TextilWirtschaft

Az OEKO-TEX a 2019/20-as üzleti évben 24.205 tanúsítás és márkanév- használat engedélyezésével 13%-os növekedést ért el.

A koronavírus járvány kihívásai ellenére az OEKO-TEX kedvező üzleti eredményeket tudott elérni. A svájci központú tanúsító szervezet a 2019/20-as üzleti év során 24.205 tanúsítványt és névhasználati engedélyt állított ki, amely 13%-os növekedést jelent. Több mint 16.000 gyártó, márka és kereskedő működik együtt az OEKO-TEX szervezettel csaknem 100 országban.

Különösen gyors, 115 %-os növekedést tudott elérni a még igencsak új, MADE IN GREEN by OEKO-TEX® tanúsítás, amelyből 2808 darabot adtak ki. Ez év januárjától a bőrtermékek is megkaphatják ezt a minősítést.  Az egyéb tanúsítások, mint a STANDARD 100 és a LEATHER STANDARD tanúsítások száma ugyancsak folyamatosan növekszik.

A környezetbarát termelési folyamatok megkülönböztetését szolgáló STeP by OEKO-TEX® a textil- és bőripar gyártóhelyeinek tanúsítása. Ez a tanúsítás 55 %-kal bővült, jelenleg 475 érvényes tanúsítvány van szerte a világon. A STeP tanúsított termelőegységekben jelenleg több mint 470.000 embert foglalkoztatnak.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .