Business

Az ipari termelés történelmi léptékű visszaesésére számítanak a német vállalatok

Világgazdaság-ipar-termelés-Németország-ifo

 (München, MTI) – Az ipari termelés rekordmértékű visszaesésére számítanak a német vállalatok a következő hónapokban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének csütörtökön publikált felmérése alapján, a német iparvállalatok következő három hónap kilátásainak megítélését számszerűsítő index a német újraegyesítés óta a legalacsonyabb értékre zuhant.

Az index áprilisban mínusz 51,4 pontra esett a márciusi mínusz 21,4 pontról. A mutató eddigi legalacsonyabb értéke a 2008 decemberi mínusz 42,9 pont volt. Az előző havihoz képest 30 pontos csökkenés a valaha regisztrált legnagyobb lett áprilisban. Márciusban 22,7 ponttal esett az index értéke.

Egyre meredekebb a termelőiparban a lejtmenet

 – kommentálta a felmérés eredményét Klaus Wohlrabe, a kutatás vezetője. „Kizárólag a gyógyszeripar tekint bizakodóan a jövőbe. Az ágazati index mínusz 19,4 pontról plusz 13,8 pontra emelkedett áprilisban” – tette hozzá.

Az autóipari index mínusz 44 pontra esett a márciusi mínusz 36 pontról, a vegyipari mínusz 42 pontra mínusz 11 pontról. Az élelmiszeriparban a várakozások indexe a márciusi plusz 3 pontról mínusz 17 pontra fordult áprilisban.

A szén- és olajfeldolgozó iparban számítanak a legnagyobb termelés-visszaesésre a vállalatok: az index mínusz 0,1 pontról mínusz 92,0 pontra zuhant. A cipő, bőráru, ruha- és textilgyártók a legpesszimistábbak közé tartoznak.

(MTI/edi \ gte – kép, grafikon: TW)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás