Business

Az influencerek befolyása a fiatalok vásárlási döntéseire

Közösségi média atlasz

 Helena Birkner (HORIZONT/ TextilWirtschaft)

Nemcsak az online vásárlás növekszik folyamatosan, hanem ennek nyomán a befolyásolók hatalma is egyre nagyobb a vásárlások felett. Különösen nagy a hatásuk a 20-as éveikben járó fogyasztók fogyasztási döntéseire. A YouTube, az Instagram és a blogok a legfontosabb inspirációs platformok a termékvásárláshoz – derül ki a Faktenkontor tanácsadó cég és a Toluna piackutató által az IMWF Gazdálkodási és Gazdaságkutató Intézettel együttműködésben készített tanulmányból.

A közösségi médiában az influencereké a főszerep, különösen, ha új trendekről és a hozzájuk kapcsolódó márkacikkekről van szó. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a 16 éves és idősebb német internetezők 21%-a vásárolt már terméket legalább egyszer egy éven belül, mert azt egy Youtuber reklámozta. Saját bevallásuk szerint 18% követte az instagramozók tanácsait a vásárlások és szolgáltatások kiválasztásakor.

A bloggerek és más közösségi médiainfluencerek is arra ösztönzik közösségüket, hogy többet költsenek, mint korábban. A már említett csatornákon kívüli csatornákon aktív influencerek az internetezők 17%-át késztették konkrét fogyasztási döntésre. 
Az eredmények a hamburgi székhelyű kommunikációs tanácsadó cég, a Faktenkontor és a Toluna piackutató Social Media Atlas 2021 című kutatásából származnak. 

Mint kiderült, bár a youtuberek összességében több fogyasztót befolyásolnak a vásárlási szokások tekintetében, az instagramozók együttvéve több vásárlásra ösztönzik követőiket. A 16 éves és idősebb internetezők 5%-a például azt állítja, hogy tizenkét hónap alatt több mint ötször vásárolt meg egy terméket vagy vett igénybe egy szolgáltatást, mert egy Instagrammer reklámozta azt. Ezzel szemben csak 3%-uk követte ugyanilyen valószínűséggel a Youtube-osok ajánlását, akik ebben a tekintetben a bloggerekkel vannak egy szinten.

A youtuberek befolyása a vásárlási döntésekre négy százalékponttal nőtt az előző évhez képest. Az instagramozók, bloggerek és más közösségi médiahírességek száma egyenként öt százalékponttal nőtt. Egy éven belül legalább egyszer az online felhasználók 16%-át inspirálták vásárlásra a blogok.

Ha a több mint egy évvel ezelőtti vásárlási döntéseket is figyelembe vesszük az elemzésben, a befolyásolók ereje még nagyobbnak bizonyul: a 16 éves és idősebb online felhasználók 24%-a követte egy Youtuber vásárlási ajánlását a távoli múltban. Minden ötödik személy azt állította, hogy egy Instagram-felhasználó és más influencerek inspirálták, míg a fogyasztók 18%-át bloggerek befolyásolták.

Az idősebb fogyasztók kevésbé manipulálhatók

A tanulmány szerint az úgynevezett „twens” – a 20 és 29 év közötti fogyasztók – különösen érzékenyek az influencerek fogyasztói inputjára. Az internetezők 52%-a ebben a korcsoportban már követte a youtuberek ajánlásait vásárláskor, míg az instagramozók 50%-kal szorosan lemaradva követik őket. A bloggerek is a 20-as éveikben járó online felhasználók körében találják a legnagyobb vásárlási ajánlásra vágyó közönséget (42%), akárcsak más befolyásolók (44%).

30 éves kor után a közösségi média mindenféle befolyásolójának ráhatása a közösségük vásárlási döntéseire lassan csökken. A felmérés szerint eddig még egyik influencercsoport sem tudta meggyőzni az 50 év feletti internetezők közül akár minden tizedik internetezőt, hogy pénzt költsön egy termékre vagy szolgáltatásra.

30 éves kortól kezdve a közösségi média mindenféle befolyásolójának befolyása lassan csökken a közösségük vásárlási döntéseire. A felmérés szerint az 50 év feletti internetezők körében a befolyásoló csoportok egyike sem tudott még tízből egyet meggyőzni, hogy pénzt költsön egy termékre vagy igénybe vegyen egy szolgáltatást.

Azoknak, akik a fiatalabb közönséget célozzák meg termékeikkel, nem szabad alábecsülniük az influencerek szerepét a véleményformálásban. Sajnos még mindig túl gyakran találkozunk ezzel – még olyan vállalatoknál is, amelyeknek valójában jobban kellene tudniuk” – jelenti Dr. Roland Heintze, a Faktenkontor ügyvezető partnere és közösségi média szakértője. A legfontosabb alapszabályok a marketing és a vállalati kommunikáció számára:

vegyük a Youtuber, Blogger & Co-t ugyanolyan komolyan, mint a klasszikus média képviselőit. Másodszor: Ne pánikoljon, ha egy influencer kritikus megjegyzéseket tesz. Ne legyen arrogáns, hanem kezelje konstruktívan. Így építhetsz jó hírnevet a célcsoportodban.”

Ez az írás először a www.horizont.net oldalon jelent meg. Az eredeti cikk: https://www.textilwirtschaft.de/business/news/social-media-atlas-so-stark-beeinflussen-influencer-die-kaufentscheidungen-junger-menschen-231379

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .