Business

Az Európai Textil- és Ruhaipar új stratégiai víziója

Az EU textil- és ruházati iparában jelenleg 160 000 vállalat működik (ezek 99%-a kkv), amelyek 1,5 millió embert foglalkoztatnak és 162 milliárd euró forgalmat bonyolítanak. Az ágazat hosszú ellátási láncot ölel fel: a szálaktól a fonalakon át a szövetekig, majd a textil- és ruházati végtermékekig, amelyek közül néhány stratégiai fontosságú az európai gazdaság számára. Az ágazat más iparágaknak is szállít, többek között az egészségügynek, a mezőgazdaságnak, az építőiparnak és az autóiparnak, és szoros kapcsolatban áll a kreatív iparral, a kiskereskedelemmel és más iparágakkal. Az ágazat magában foglalja a textíliával kapcsolatos szolgáltatásokat és a címkézést is.  A T&C ágazat az európai gazdaság egyik legglobalizáltabb szegmense. Az export 2020-ban 53 milliárd euróra esett vissza, míg az import továbbra is nagyon magas (115 milliárd euró), ami jelentős kereskedelmi deficitet eredményez. 
A minőség és az innováció az EU T&C versenyképességének fő mozgatórugói, amit a szabadalmak száma (1303, szemben a kínai 869-cel és az amerikai 692-vel) vagy az ipari minták száma (több mint 200 000 az EU-ban, kevesebb mint 50 000 az USA-ban és 20 000 Kínában) is alátámaszt.  A T&C ipar környezeti hatásai, különösen a természeti erőforrások felhasználása, a veszélyes vegyi anyagok alkalmazása és a jelentős mennyiségű textilhulladék miatt kihívást jelentenek. 
A COVID19 alapjaiban rengette meg a textil-, ruházati és divatipart. A globális ellátási láncok felbomlottak, a kiskereskedők átalakítják beszerzési lehetőségeiket, a fogyasztói magatartás megváltozott.  
Mindezek fényében az uniós szakpolitikai döntéshozók nagy hangsúlyt fektetnek a T&C ágazatra: az Európai Bizottság 2021 vége előtt külön “EU fenntartható textilipari stratégiát” tesz közzé, és az EU új ipari stratégiájának 14 kritikus ökoszisztémájának egyikeként “átmeneti útvonalat” dolgoz ki a textilipari ágazat számára:  Az angol nyelvű anyag a linkre kattintva érhető el: EURATEX Vision on EU Textiles Strategy 09 14

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás
Oldal tetejére