Business

Az elsivatagosodás ellenszere

Érdemes a kisebb településeken is jelen lenni – a svéd gyakorlat erre utal

Van egy jó hírünk: a H & M hisz a vidékben – tudatja Jörg Nowiczki, a TextilWirtschaft című német szaklap szerkesztője.

 

 

A vidék haldoklik Németországban. Minden tízedik bolt bezár; Ötvenezer üzlet végleg lehúzta a rolót – ilyen szalagcímekkel jelennek meg a hagyományos bolti kereskedelemről szóló hírek. Néhány helyen ez már maga a valóság, riasztóak a fejlemények.

Már csak ezért is meglepő, hogy a H & M németországi igazgatója, Thorsten Mindermann a vidék mellett tett hitet, mondván: „Még mindig nagy lehetőségeket látunk a kisebb városokban.” Miközben a kiskereskedelmi láncok nagy ütemben visszafejlesztenek ezeken a helyeken, a H & M hisz a növekedésben. Jó példa erre néhány kisváros, például Lemgo, Wasserburg és Mosbach, ahol a svéd óriásvállalat többnyire a város legjobb helyeit uralja.

Természetesen mondhatjuk erre, hogy a H & M tőzsdén jegyzett cégként növekedésre van ítélve. A gúnyolódók szerint pedig a H & M az új C & A, ám szemmel láthatóan elaprózza magát a bővítéssel. De először is, az agilis svédek messze nem olyan nehézkesek, mint a C & A. Másodszor, egy jól jövedelmező világkonszern nem megy meggondolatlanul bele egy egészségtelen expanzióba. Harmadszor: a H & M-nél két nagyobb üzlet bevétele kiegyenlíti a kisebb városok kisebb termelékenységét. A H & M önmagáért beszélő választékkal, önkiszolgáló működéssel csökkenti a személyi költségeket. Ráadásul sok város bérlői piacán többé-kevésbé diktálni tudja a bérleti feltételeket.

Mindeközben a helyi kereskedelemben működő vállalkozók többsége megértette, hogy a belvárosok túlélése szempontjából nagyon fontos a sok vásárlót vonzó láncolatok jelenléte. A Hagemeyer divatház (Minden) például intenzíven fáradozik azon, hogy a H & M ott maradjon a városban. A CJ Schmidt (Husum) cégnek pedig sikerült elérnie, hogy a svéd cég hosszú távú bérleti szerződést kössön az új bevásárlóközpontban. A H & M hisz a vidékben, és ez jó hír a kereskedelem számára.

(TextilWirtschaft)

Oldal tetejére