Business

Az Asos 265 millió fontért megveszi az Arcadia Topshop és egyéb márkáit

FELGYORSÍTJA TÖBB MÁRKÁT FORGALMAZÓ STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁT AZ ONLINE KERESKEDŐCÉG

Elsbeth Diehl-Wobbe/ TextilWirtschaft

Már csak online lesznek kaphatók:

Az Asos átvette az Arcadia Topshop, Topman, Miss Selfridge és HIIT márkáit,

de a bolthálózatot nem.

Az Asos nyeri a fizetőképtelenné vált Arcadia csoport márkáiért folytatott licitet: A brit internetes divatkereskedő cég, az Asos bejelentette, hogy 265 millió font (302 millió euro) összegért megvásárolja az Arcadia Topshop, Topman, Miss Selfridge és HIIT márkáit. Az Arcadia csoport felszámolójától azonban csak a négy márka használati jogai kerülnek hozzájuk, a bolthálózat nem.  Ebből az következik, hogy a mintegy 2500 főt foglalkoztató 70 üzletet bezárják.

A tranzakció keretében, amelyet teljes egészében készpénztartalékból finanszíroznak és február 4-ig le kell záruljon, az Asos átvesz összesen 300 a tervezés, beszerzés és a kiskereskedelmi partnerekkel való kapcsolattartás területén dolgozó munkatársat. Ezenkívül az Asos az induló működés biztosításához – a márkák szokásos üzleti folyamataiba való beillesztéséig – átvesz 30 millió font értékű árukészletet is.

A négy erős, jól ismert divatmárka megvételét az Asos „stratégiai szempontból érthető lehetőségnek” tartja. „Ezzel gyorsítani tudjuk a több márka forgalmazására vonatkozó stratégiánk megvalósítását”, nyilatkozta Nick Beighton, az Asos vezérigazgatója, „mi már a közelmúltban részt vettünk a brandek internetes értékesítésének növelésében és tulajdonosként tovább fogjuk fejleszteni a márkákat. Ehhez felhasználjuk a tervezés, marketing, technológia és logisztika területén meglévő szakértelmünket és szorosan együttműködünk majd stratégiai kiskereskedő partnereinkkel Nagy-Britanniában és az egész világon.”

Lehetőségek az USA-ban

Az Arcadia brandjeinek piaci értékét Nagy-Britanniában tartják a legmagasabbnak. Ezenkívül azok régóta jól ismertek az USA-ban és Németországban, e két stratégiailag fontos piacon. A négy márka kiegészítheti az Asos meglévő márkaportfolióját, jól illenek a törzsvevőkör ízléséhez és bővítik a kínálatot a vásárlók számára, szól a további érvelés. Az Asos kinyilvánította azon szándékát, hogy világszerte a divat iránt érdeklődő huszonévesek elsőként felkeresett oldala legyen.

Ennek érdekében maximálisan ki kell használniuk a nemzetközi értékesítés lehetőségeit. A saját webes felületen keresztüli forgalomnövekedést a világ számos országában meglévő raktározási infrastruktúra és a helyi igényekhez alakított online vásárlási élmény segíti majd. Ezenkívül óriási lehetőséget látnak a kiválasztott kiskereskedelmi partnerekkel való stratégiai együttműködés fejlesztésében.

Mindenekelőtt az USA-ban látnak potenciális lehetőséget a márka vevőkörének bővítésére és ezt a Nordstrom céggel való partnerség révén tervezik felgyorsítani.

2019-ben a Topshop és társai milliárdos forgalmat értek el

Az Arcadia csoport, amely Sir Philip Green és felesége, Tina tulajdonában állt, november 30-án jelentett fizetőképtelenséget. A 13.000 főt foglalkoztató csoporthoz tartoznak még a Dorothy Perkins, a Burton és a Wallis üzletláncok is, amelyek átvételéről a fast fashion online kereskedő Boohoo cég folytat „exkluzív tárgyalásokat” a csődgondnokkal. Az Asos közlése szerint az Arcadia Topshop, Topman, Miss Selfridge és HIIT márkái 2019-ben a covid-19 járvány kitörése előtt az összes értékesítési csatornát számbavéve kereken 1 milliárd fontos árbevételt értek el.

A kereskedelmet és a beszállítókat ért kihívások ellenére a márkák forgalma növekedni tudott az online értékesítés és a kiskereskedő partnerek irányában. Így 2020-ban adataik szerint az összárbevétel 265 millió font volt. Az együttműködő kiskereskedőkkel 16 %-os, az online értékesítésben pedig 5 %-os növekedést értek el.

Ehhez képest az Asos felületén a folyó üzleti év 2020. december 31-ig tartó első négy hónapjában 41 %-kal nőtt a forgalom. A Topshop, Topman és Miss Selfridge márkák 2020. augusztus 29-én zárult, nem auditált üzleti évükben az összes értékesítési csatorna vonatkozásában 1,8 millió fontos üzemi EBITDA-veszteséget értek el (amely még nem tartalmazza a fizetendő kamatok, adók és az elszámolandó értékcsökkenés összegét). A HIIT az Asos által nem megvásárolt Burton üzletlánc egyik al-márkája volt. Az Asos a vétellel és az átszervezésekkel kapcsolatosan mintegy 20 millió fontos költséget kalkulál.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .