Business

Az Amazon a hírek szerint 3000 pénztár nélküli üzlet nyitását tervezi

ONLINE MEETS OFFLINE

Kép: Érintésmentes vásárlás: az Amazon Go-nál történő vásárláskor a vásárlónak csak egy alkalmazásra van szüksége, amely a vásárlásokat automatikusan regisztrálja és számlázza.

Bert Rösch/ TextilWirtschaft

Az e-kereskedő Amazon konszern napi cikkek vásárlására a következő három évben 3000 pénztár nélküli üzlet nyitását tervezi az Egyesült Államokban, hozta nyilvánosságra a Bloomberg hírügynökség a projekttel megbízott személyekre hivatkozva. Az Amazon egyelőre nem nyilatkozik erről.  

Amennyiben a jelentést megerősítik, a világ legnagyobb online kereskedője nagyon sok pénzt fog megmozgatni: a beszámoló szerint csak a szükséges hardver több mint 1 millió dollárba (850 000 euró) kerül minden egyes Amazon Go üzletnél. De a bevételei is emelkedhetnek, ha a konszern a kész élelmiszertermékekre koncentrál. Ez esetben ugyanis kevesebb kamerára és érzékelőre lesz szükség.  És a kész élelmiszertermékek árrése is kedvezőbb, mint a többi szupermarket termékeké, véli a Bloomberg tanulmány. 

Jelenleg még csak négy Amazon Go üzlet működik, egy Chicagóban és három Seattle-ben, az Amazon székhelyén. A Bloomberg szerint még ebben az évben tíz további üzletnyitás várható. 2019-re 50 üzlet megnyitását tervezik fontosabb régiókban. A „maradék” megnyitása  2020-ban és 2021-ben várható. 

Az Amazon Go üzletekben történő vásárláshoz a vevőnek először is le kell töltenie az innovatív szupermarket alkalmazást, és a bolt bejáratánál be kell jelentkeznie. Ezután a vásárló egyszerűen leveszi a termékeket a polcról, és elhagyhatja az üzletet. Rövid idővel ezután a számlát elküldik a vásárló okostelefonjára. A fizetés az ismert klasszikus módon történik a már bevált Self-Check-out eljárás szerint, a vásárló saját maga beviszi az összeget, és vagy kártyával vagy az alkalmazással fizet.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás