Divat

Az 5 legjobb bemutató

Catwalk 2022. ősz

Julia Schygulla/ TextilWirtschaft

Már néhány napja zajlott a milánói divathét, amikor az ukrajnai helyzet drámai fordulatot vett. A háború árnyékot vetett az évad talán legfontosabb eseményére. Sokan különös reményeket fűztek ezekhez a napokhoz, mivel úgy tűnt, hogy a járvány lassan véget ér. Sok ház először tartott fizikai bemutatót a járvány kitörése óta, és a járvány miatti szünet utáni újraindításra különleges produkciókkal készült. Olyannal, amely egy ilyen hosszú absztinencia után meglepi és lebilincseli a kiéhezett közönséget.

Aztán jöttek a hírek Kelet-Európából. Ennek ellenére szinte minden ház tartotta magát a tervezett műsorokhoz. Túl rövid volt az idő a változtatásra. Csak Armaninál sétáltak teljes csendben a modellek a kifutón – az ukrajnai eseményekre emlékezve. Párizsban viszont Demna Gvasalia (Balenciaga) számára a dolgok nagyon is politikusak lettek, hóviharban küldte modelljeit a kifutóra. Az 5 legjobb produkció:

Balenciaga

Ezt már néhány nappal a bemutató előtt a márka Instagram-fiókját böngészve is sejteni lehetett: minden korábbi bejegyzést töröltek, helyette csak egy sárga-kék ukrán zászló és az ENSZ Világélelmezési Programjára mutató link volt látható. Demna Gvasalia kreatív igazgató maga is 12 évesen menekült Németországba a grúz háború elől, ezért képes volt mélyen átérezni a helyzetet. És úgy döntött, hogy hírnevét politikai üzenetre is felhasználja.

A Le Bourget repülőtéren megrendezett divatbemutatót teljes egészében az ukrajnai háború benyomásai uralták. A divatbemutatóról szóló nyilatkozatában azt írta, hogy a műsor lemondásának küszöbén állt. „Ilyen időkben a divat elveszti jelentőségét. A divathét abszurd eseménynek tűnik ” – állt a közleményben. De végül úgy döntött, hogy folytatja, és egy komor világba küldte a modelljeit, ahol hóvihar tombolt. Részben összepakolt szemeteszsákokkal a kezükben, drámai zongoramuzsika kíséretében harcoltatta meg őket a jeges viharral. A kiállítás székein a látogatók Ukrajna színeiben pompázó pólókat láthattak, adománykéréssel egybekötve. Bármely más tervezőnél egy ilyen bemutatót elbizakodottságként értelmeztek volna. De Gvasalia őszintének tűnt a történetével. Minden bizonnyal ez volt a hét legérzelmesebb előadása.

A legjobb produkciók: Balenciaga (16 perc) 

Dior

Maria Grazia Chiuri Dior bemutatója a nőkről szólt. Elsőként teljes sötétségben egy világító kábelekbe öltözött nő lépett a kifutóra – ami a kollekció technikai, futurisztikus jellegét jelezte. Magát a díszletet Mariella Bettineschi, a feminista művészetéről ismert olasz művésznő tervezte. „Az új korszak” koncepciójával a régi mestereket idézi nagyméretű festményeken. A kiállított festmények mindegyike a 16.-tól a 19. századig terjedő képekről származó nőket ábrázol, de a festmények kontextusából teljesen kiragadva, fekete-fehérben és dupla szempárral. Ezáltal a képek teljesen új nézőpontot adnak a bemutatónak.

A legjobb produkciók: Dior (14 perc)

Balmain

Giorgio Armani után Olivier Rousteing volt a második kreatív, aki  – a Balmain divatbemutatóján – nyilatkozott a jelenlegi helyzetről. „Tisztában vagyunk azzal, hogy vannak fontosabb dolgok is a mai világban. Embert próbáló feladat a kifutókra és a ruhákra koncentrálni, miközben nehéz szívvel hallgatjuk a legfrissebb híreket. Gondolataink és imáink az ukránokkal vannak” – írta a közösségi médiában nem sokkal a műsor előtt. Valószínűleg azért, mert a kollekcióban katonai és páncélozott megjelenés és a háborús felszerelésre emlékeztető elemek szerepeltek. „Ezek a kifutón látható termékek nem a szomszédaink nemrégiben történt szörnyű inváziójára adott közvetlen válaszként készültek” – írta továbbá. Magát a bemutatót három témakörre osztották. Egyfajta lenyűgöző törzsi tánccal kezdődött, mozgalmas aláfestő zenével, majd következett a bemutató. A rendezvényt a kifutón fehér ruhákban sétáló modellek hangulatos előadása zárta.

A legjobb produkciók: Balmain (12 perc)

Ottolinger

Egy másfajta bemutatót tartott a német Ottolinger márka, amelyet a Louvre-val szemben lévő Espot-ban, egy hatalmas árkádsoron rendeztek meg. Minden látogató kapott egy headsetet és saját képernyőt. Ezeken a kollekció előre felvett bemutatóját nézhették meg, ahol a modellek fekete, felfújt szerkezetek labirintusában sétáltak. A színpadkép úgymond a virtuális és a fizikai világ összekapcsolása volt, „egyfajta kapu a metavilágba” – mondta Cosima Gadient tervező. Ezután következett a tényleges, kifutón zajló bemutató.

A legjobb produkciók: Ottolinger (4.30 perc)

Marni

Szokatlan és a divatbemutatókon megszokottól teljesen eltérő volt a Marni koncepciója is. Nem volt első sor, sőt, egyáltalán nem volt ülőhely a bemutató látogatói számára. Ehelyett a modellek szférikus zenére mozogtak egy növényekkel borított tájon keresztül. A sötétben tartott bemutatót csak a modellek által vitt fáklyák világították meg. Eközben a látogatók a kifutót alkotó ösvény szélén tolongtak, és maguk is a produkció élő részévé váltak.

A legjobb produkciók: Marni (23 perc)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .