Business

Ártalmatlan gyártási folyamat

Az átláthatóság a teljes textilellátási láncban a fogyasztók és az iparág közös érdeke

Nemcsak a ruhaipart érintette érzékenyen néhány évvel ezelőtt a hír, hogy egy olasz luxusmárka részvényei drasztikusan zuhannak, mert egyik beszállítójuk állatkínzásairól készült tényfeltáró riportot közölt.

A hasonló történetek és a márkák ezzel járó presztízsvesztesége paradigmaváltást tesz szükségessé a beszállítói láncok kezelésében. Egyre több fogyasztói csoport várja el, hogy az általa vásárolt termék teljes gyártási folyamata emberre és környezetre ártalmatlan legyen. 
Ezt támasztja alá a Sustainable Apparel Coalition (SAC) legutóbbi jelentése (https://bit.ly/2YRXi6X) is. Mint kiemeli, fontos feladata a márkáknak és a viszonteladóknak, hogy folyamatosan tájékoztassák ügyfeleiket. Az információknak megbízható, független forrásból kell származniuk, hogy megalapozott vásárlói döntéseket tegyenek lehetővé.   
Az átláthatóság a teljes textilellátási láncban a fogyasztók és az iparág közös érdeke, igaz, utóbbi kulcsszereplői ezt nehezen ismerik fel. Pedig logikus, hogy az unalomig ismételgetett „etikus divat” nem csupán a felhasználók számára érték, hanem megkönnyíti a gyártók életét is. A minőségi munkahelyek és körülmények megoldást jelenthetnek a fenyegető munkaerőhiányra, a szakemberek megtartására, és versenyelőnyt jelent az etikus, átlátható működés és a minél kisebb ökológiai lábnyom.   
A fenti kihívásokra nyújtanak választ az OEKO-TEX® védjegyei: a STANDARD 100 bizonyítja, hogy a termék ártalmas anyagra vizsgált; a LEATHER STANDARD a bőráruk biztonságát garantálja; a STeP a fenntartható és etikus gyártást tanúsítja, míg a MADE IN GREEN az egyedileg visszakövethető termékek és gyártási folyamatok garanciája.   

E tanúsítványok nemcsak a fogyasztóknak fontosak, hanem a gyártók és a kereskedők számára is: a független intézet által kiadott tanúsítással megkülönböztetik magukat a piacon. A piac értékeli ezt, mert a tanúsított termékek nagyobb hozzáadott értéket képviselnek. Felkerülhetnek a legnagyobb kereskedelmi láncok (pl. Aldi, Lidl, Auchan, Kika, Jysk, C&A stb.) beszállítói palettájára, stabil üzleti kapcsolatot nyújtanak. Ezt egyre több hazai cég ismeri fel, a vásárló számos üzletben talál hazai gyártású, OEKO-TEX® szabvány szerint tanúsított termékeket, legyen az babaruha, póló vagy lakástextil.

Új OEKO-TEX® honlap

Az OEKO-TEX® szervezet új honlapján (https://www.oeko-tex.com) továbbra is elérhető a Buying Guide, a tanúsított termékek és gyártók tárháza. A keresés indítható alapanyag, termékfajta, földrajzi elhelyezkedés vagy a bőrrel érintkezést fémjelző négy kategória alapján. A Label Check menüpont segítségével ellenőrizhető a megvásárolt OEKO-TEX® termék tanúsításának érvényessége. A megújult online myOEKO-TEX® platform (https://my.oeko-tex.com) lehetőséget nyújt az ügyfelek vállalati profiljának bemutatására, ismertségük növelésére. Áttekinthetők a tanúsított termékeik és a tanúsítványaik, letölthetők az érvényes tanúsítványaikhoz tartozó védjegyek, és jelentkezhetnek új tanúsításokra is.

Fenntarthatósági platform

Széleskörű információk érhetők el a https://sustainabilitymap.org cím alatti honlapon, amelyen a közelmúltban frissültek a STeP by OEKO-TEX® adatai is. Ez a platform átláthatóan rendszerezi a beszállítói lánc minden résztvevője számára a fenntarthatósági tanúsításokat, és technikai segítséget, tanácsokat is nyújt a kkv-nak, ami megkönnyíti az üzleti partnerek egymásra találását. A felületen lehetőség van a különböző tanúsítványok összehasonlítására is. Az alábbi diagram négy, hazánkban is ismert tanúsítványt hasonlít össze a fenntarthatóság szempontjai (környezet, szociális, menedzsment, minőség, etika) alapján. Jól látható, hogy leginkább a STeP by OEKO-TEX® szabvány szerint tanúsított gyártók teljesítik a fenntarthatóság öt kritériumát.

 

A Hohenstein Intézetről

A Hohenstein Csoport egy családi vállalkozás, amely a textiltermékek vizsgálatára, tanúsítására és kutatására specializálódott. Jelenleg csaknem 1000 alkalmazott foglalkozik a bönnigheimi központban, annak világszerte megtalálható laboratóriumaiban és intézeteiben személyre szabott vizsgálatokkal és szolgáltatásokkal.

Az INNOVATEXT Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet 2004-ben csatlakozott a Hohenstein Csoporthoz. Magyarországon egyedülálló módon, ruhaalapanyag, fonal, cérna, szövet, kötött, nemszőtt és műszaki textil, valamint konfekcionált termékek teljes körű vizsgálatát végző MSZ EN ISO/IEC 17025 szerint akkreditált laboratóriumában speciális nemzetközi minősítő vizsgálatok és egyéni védőeszközök tanúsítása és ellenőrzése zajlik. Emellett aktív szerepet vállal hazai és nemzetközi projektek, illetve helyszíni minőség-ellenőrző vizsgálatok és auditok terén is a textil- és ruhaipar fejlesztésében.

További információ:

INNOVATEXT Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet Zrt.

  • H-1103 Budapest, Gyömrői út 86.
  • Tel.: +36/1-262-2000; Fax: +36/1-261-5260
  • textile@innovatext.hu
  • http://www.innovatext.hu
Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás