koronavirus-nemet-forgalomvisszaeses

Business

Áprilisban 70 %-ot meghaladó forgalomvisszaesés a német ruházati és cipőértékesítésben

NÉMET STATISZTIKAI HIVATAL: ÁPRILIS HAVI KISKERESKEDELMI FORGALMI ADATOK

Christel Wickerath, TextilWirtschaft

Április hónapra a Német Statisztikai Hivatal mindkét irányban rekordadatokat közöl:

a nem-élelmiszer cikkcsoport hagyományos üzletei esetében a visszaesésre, míg az online kereskedelemnél az óriási növekedésre.

A kiskereskedelmi forgalom 2020 áprilisában 6,5 %-kal maradt el a 2019 év áprilisától. Ez 2007 januárja óta a legnagyobb visszaesés a wiesbadeni Statisztikai Hivatal közleménye szerint. Az előzetes számítások szerint áprilisban 5,3 % volt a visszaesés 2020 márciusához képest, amikor pedig már a megelőző hónaphoz képest is 4,0 % volt a csökkenés.

A visszaesés mértékében benne foglaltatik számos területnek az üzletbezárások okozta forgalomkiesése és a napi szükségleti cikkek árucsoportjának erőteljes forgalomnövekedése is. Itt leginkább a szupermarketek tudták jelentősen növelni a forgalmukat, főleg mert senki nem tudott szabadságra utazni és az éttermek is zárva voltak.

A Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a német kiskereskedelmi vállalatok összességükben az árváltozások figyelembevételével 6,5 %-kal, nominálisan pedig (az árváltozások kiszűrése nélkül) 5,3 %-kal kevesebb árbevételt értek el 2020 áprilisában, mint az előző év áprilisában. Az élelmiszer, ital és dohányáru kiskereskedelem forgalma 6,2 %-kal haladta meg az előző évit.

A nem-élelmiszerek területén 2020 áprilisában az árváltozásokat kiszűrve a forgalom 14,5%-kal csökkent az előző év ugyanazon időszakához viszonyítva, miután már márciusban is 8,6 %-kal elmaradt a tavaly márciusi értéktől. A Hivatal kiemelte, hogy ez az 1994 utáni időszak legnagyobb forgalmi visszaesése a nem-élelmiszer kiskereskedelemben.

Nincs mit csodálkozni:

a tavalyi év áprilisához viszonyítva az 1994 óta tapasztalt legnagyobb, 70,7 %-os forgalomcsökkenést szenvedte el a textil, ruházati, cipő és bőrdíszmű kiskereskedelem.

Ugyancsak jelentős, 40, 3 %-os volt a visszaesés a vegyes termékkörű kiskereskedelemmel foglalkozók (például az áruházak) esetében. Ezzel szemben az internetes és a csomagküldő kereskedelem jelentős forgalomnövekedést ért el: A megelőző hónaphoz képest áprilisban 24,2 %-os volt az emelkedés. A növekedés mértéke még ebben a szakmában is szokatlanul nagy és a Hivatal szerint a koronavírus járvány különleges hatásaira vezethető vissza.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás