Divat

André Kertész kiállítás nyílik a Capa Központban

André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei

Kiemelt kép: Szabadban-táncoló-férfi-Jenő-öcsém-Dunaharaszti-Magyarország.

Árnyék önarckép, Párizs, Franciaország

A magyar származású André Kertész a világ egyik legismertebb fotóművésze. Életművében egy olyan saját univerzumot hozott létre, amelyben megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét. Gyermekkorának nyarait Szigetbecsén töltötte, az itt szerzett élmények nagy hatással voltak rá.
Az André Kertész Szigetbecsének ajándékozott képei című kiállítás egyedülálló áttekintés nyújt az életműből. A fényképeket ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének.

André Kertész mélyen humanista és személyes, ugyanakkor az egyetemest is magukban hordozó fényképei mindenkihez szólnak. A látás élményét, a fényképezés örömét, a megtalálás varázslatát és a valóság apró csodáit sűrítik magukba. Fényképezőgépével hét évtizeden át készített vizuális naplót, azt fényképezte, ami érdekelte, ami hatott rá: életét, önmagát, társát, barátait, személyes élettereit, az őt körülvevő világot. Életeseményei, érzelmei organikusan váltak képpé az érzékeny megfigyelés pontosságával megörökítve.

Fotói a képzőművészet körébe tartozó autonóm műalkotások, természetesek, tiszták, egyszerűségükben erőteljesek és tökéletesek.  Életművét két földrészhez – Európa, Amerika – és három országhoz – Magyarország, Franciaország és az Egyesült Államok – kötődően hozta létre. S bár a megérdemelt világsiker későn érkezett számára, mégis a világ egyik legismertebb fotográfusa lett, akinek ikonikus képei a kortárs kultúra meghatározó műveivé váltak.

Gyermek- és ifjúkorát részben Szigetbecsén töltötte rokonánál, Klöpfer Mihálynál, akiknek padlásán több, fametszetekkel, litográfiákkal illusztrált régi német családi képes újságokat talált. Az egyik ilyen a Die Gartenlaube volt. Ezeket nézegetve támadt fel benne a vágy, hogy egykor majd ő is hasonló képeket készítsen.

A képek nagyon tetszettek… Mikor megtaláltam a régi lapokat, ösztönszerű volt, azt éreztem, hogy én is szeretnék felvételeket készíteni. Elhatároztam, hogy majd később, ha lesz pénzem, veszek kamerát, és azt csinálom, amit akarok. Ösztönösen elkezdtem komponálni, megtanultam a pillanatot észrevenni

– mesélte.  Ezután már tudatosan készült arra, hogy fotográfus legyen, és megélje a kép létrehozásnak élményét.

Szigetbecse és a környéke minden más magyar településnél fontosabbá vált számára az idők során.

Becse sem a rokonok miatt lett fontos és meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen.

André Kertész átugorja az itatóvályút, Szigetbecse, Magyarország

Vége-a-háborúnak-ErdélyUtoljára a halálát megelőző évben, 1984-ben járt itt, amikor a Budapesti Tavasz díszvendégeként Magyarországra utazott. Majd visszatérve New York-ba, halála előtt néhány hónappal, százhúsz fotót adományozott a településnek. Nemcsak Szigetbecséhez köthető képeket, hanem az életmű ismert darabjait is, egyedülálló áttekintést nyújtva munkáiból.  

„Kertész sokat kapott a falutól. Ez a falu pedig Kertésztől lett becses. Ha valaki ebben az országban, Európában, Japánban vagy Patagóniában hallott már valamit Kertészről, akkor hallott Szigetbecséről is. Kevés magyar kisfalu mondhatja ezt el magáról” -emeli ki Kincses Károly a kiállítás kurátora.

A Capa Központban látható kiállításon az életmű meghatározó fotográfiái és a Szigetbecsén készült fényképek mellett André Kertész, a településnek adományozott személyes használati- és dísztárgyai is láthatóak, melyek közül több is szerepelt öregkori Polaroid felvételein. A tárlat így kivételes betekintést nyújt a világhírű fotográfus mindennapjaiba és művészetébe.

A kiállítás képei Szigetbecse község tulajdonát képezik. További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/andre-kertesz-szigetbecsenek-ajandekozott-kepei/

A tárlat június 26-án nyílik a Capa Központban, a megnyitó a Múzeumok éjszakája programsorozat részeként látogatható.

A kiállítás megtekinthető:

  • 2021. június 27-től
  • Kedd–péntek: 14–19 óra
  • Szombat–vasárnap: 11–19 óra
  • Hétfőn és ünnepnapokon zárva.
  • Capa Központ
  • Kurátor: Kincses Károly
Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .