Blog

Aktuális TV-műsorok

Programajánlás

Pápalátogatás – Magyarország szakrális kincseit is bemutatja a Szép hazánk, Magyarország! sorozat

Hazánk legkülönlegesebb természeti és kulturális helyszíneit tárja a nézők elé a Dunán és a Duna Worldön a Szép hazánk, Magyarország! című új rövidfilm-sorozat. Ferenc pápa április 28. és 30. közötti látogatásának alkalmából a legjellegzetesebb magyar székesegyházakat, templomokat, valamint a keresztény közösség számára legfontosabb kegy- és zarándokhelyeket is ismerhetik meg a közmédia nézői a rövid összeállításokból.

A magyar szakrális épített örökség remekművei is megelevenednek a Szép hazánk, Magyarország! című új turisztikai magazin kétperces epizódjaiban. A pápalátogatáshoz kapcsolódó közvetítések alatt a Duna és a Duna World csatornákon minden nap lenyűgöző drónfelvételekkel kalauzolják a nézőket az ország minden szegletébe.

Az olyan emblematikus turisztikai látványosságként is ismert vallási helyszínek mellett, mint a Pannonhalmi Főapátság, a Tihanyi Bencés Apátság a vagy a Budavári Nagyboldogasszony-templom, teljes látványában tárulhat elénk – a többi között – a Veleméri Szentháromság-templom, az ösküi kerektemplom, avagy Rotunda, a váci Hétkápolna, a bodajki Szűz Mária-kegyhely, a Máriapócs Nemzeti Kegyhely vagy éppen a fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom.

A Szép hazánk, Magyarország! változó időpontban jelentkezik a Duna és a Duna World műsorkínálatában. A vallási helyszínek mellett történelmi értékeink: várak, kastélyok, múzeumok, valamint hazánk legizgalmasabb építészeti megoldásai is megjelennek az epizódokban. A látványos felvételekkel és zenei aláfestéssel illusztrált bemutatók a Médiaklikken és a közmédia vallási tartalmainak fórumán, a Bizony, Isten! YouTube-csatornán is elérhetők lesznek.

Gyorshajtásért büntették meg a 20. század legnagyobb magyar filmcsillagát

muranyi-lili-divatmarketing-mtva-msorajanlo

Muráti Lili húsz évvel ezelőtt távozott el közülünk, de egyénisége még ma is rabul ejti a mozirajongó közönséget. Nemcsak szerepeiben, hanem magánéletében is lendületes és megalkuvást nem tűrő személyiség volt – életének titkos fejezeteiről Kurucz Márton a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának kutatási és gyűjteményi vezetője mesélt az M5 Librettó című műsorában.

A két világháború közötti időszak rajongott filmcsillaga Muráti Lili volt. A magyar filmgyártás története olyan közönségkedvenc alkotásokat köszönhet neki, mint az Elnökkisasszony, A csúnya lány és az Ez történt Budapesten című mozik. Összesen 18 magyar és számos spanyol filmben játszott. Húsz évvel ezelőtt, 91 éves korában, április 16-án hunyt el, ennek apropóján beszélgettek életművéről az M5 Librettó című műsorában.

„Páratlan, utánozhatatlan tehetség volt, aki minden műfajban otthonosan mozgott. Ő volt az elsőszámú modern magyar színésznő, aki függetlenségét megőrizve, a békesség jegyében férjétől külön élt, rendszeresen sportolt, és autót is vezetett. Zabolázhatatlan természete mindig kiütközött, többször követett el gyorshajtási szabálysértést. Fiús szokásai ellenére a kisugárzása olyan volt, akár egy hollywoodi díváé, Katharine Hepburnt idézte” – emlékezett vissza a színésznőre Kurucz Márton a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának kutatási és gyűjteményi vezetője.

Muráti Lili sikerei csúcsán vált üldözött színésznővé. Férjével 34 évesen menekült el titokban Budapestről az ostrom után Spanyolországba. Filmes karrierjét azonban nem adta fel, és a külföldi nyelvterületen is megállta a helyét: „a mediterrán, temperamentumos stílusa tökéletesen passzolt a spanyol filmekbe” – mondta róla a szakértő, aki személyesen is találkozott a művésznővel.

„A disszidálással megbékélt, boldog, kiegyensúlyozott asszony vált belőle. Rajongtak érte a spanyol kollégái és a nézők is. Amikor a 70-es években visszatért Magyarországra, megfigyeltette őt a Belügyminisztérium, de csak annyit találtak, hogy vásárolgat, és kalapszalonokból bundaüzletekbe jár. A 90. születésnapját Budapesten, az Uránia Filmszínházban ünnepelte, ami sokakat meglepett, hiszen hiúságból mindig ügyesen titkolta, pontosan hány éves” – mesélte az NFI Filmarchívumának vezetője. A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken, amelyen 60 napig elérhetők a Librettó korábbi adásai is.

Muráti Lili főszereplésével májusban két filmet is műsorára tűz az M5 kulturális csatorna: a Házasság című 1942-es játékfilmet május 10-én, míg az 1935-ös Elnökkisasszony című vígjátékot május 23-án adja.

 (MTVA Sajtó és Marketing Iroda)

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .