Divat

Agrárminisztérium: népi iparművészeti csoda a halasi csipkevarrás

Kézművesség-csipkevarrás

(MTI) – Kiskunhalason, a Csipkeházban megnyílt a XX. Csipkekiállítás és Találkozó – tájékoztatta az Agrárminisztérium az MTI-t.

Áttetsző finomság, világszínvonal, egyediség, hagyománytisztelet, nemzedékek tudását átörökítő kézműves különlegesség

 – ez jellemzi a halasi csipkét – fogalmaztak.

A megnyitóünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a csipkevarrók mesterségbeli tudását méltatva úgy fogalmazott, hogy a csipke jelenkori készítői elődeik évszázados munkáját nem hagyják kárba veszni, a mesterséget méltó módon űzik ma is. 

A halasi csipke készítése lenyűgöző folyamat:

százszázalékos kézimunkát igényel, amelyet hófehér, leheletfinom cérnával és a szinte láthatatlan tűvel végeznek.

Az egyedülálló technika nemzedékről-nemzedékre száll, és e tudással a Csipkeház kiváló népi iparművészei felbecsülhetetlen értéket teremtenek Kiskunhalason.

Így érhették el, hogy 2014-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe is beválasztották a halasi csipkét. Méltán került abba a sorba, amelybe a Hungarikum Bizottság néhány nappal ezelőtti döntése alapján immár 79 hungarikumot tartunk számon – fogalmazott az államtitkár. Említést tett arról, hogy legutóbb, különböző kategóriákban felvették a hungarikumok közé a máriapócsi nemzeti kegyhelyet és búcsút, az 1568-as vallásszabadsági törvényt, a karikás ostort, továbbá 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár.

A Hungarikumok Gyűjteményének gondozása az agrártárca értékmentő munkájának fontos része. A magyarság egésze számára jelentős értékek azonosításával hozzájárulhatunk nemzeti identitásunk megerősítéséhez, külhoni testvéreinkkel való egységünk kifejezéséhez, valamint a magyar nemzeti értékek nemzetközi megismertetéséhez. Jó példa erre, hogy a halasi csipke a magyar diplomáciában is fontos, hazánk értékeit bemutató külföldi rendezvényeken és hivatalos diplomáciai ajándéklistákon is szerepel – mondta az államtitkár.

Farkas Sándor a magyar vidék világszínvonalú teljesítményének nevezte a halasi csipkét. Mint mondta, a kormány az értékteremtő és értékőrző vidék sorsát figyelemmel kíséri.

Amikor ellátogatunk egy ilyen világszínvonalú teljesítmény otthonába, mint amilyen a halasi csipke, akkor megérthetjük a fejlesztések fontosságát: ilyenkor láthatjuk, hogy micsoda értékeket támogatunk és erősítünk meg – mondta Farkas Sándor.

Az évről évre megrendezett hagyományos csipkefesztiválon magyarországi és külhoni csipkeműhelyek mutatkoznak be alkotásaikkal. Ebben az évben a programot színesíti a szintén hungarikum herendi porcelán tárlata, valamint a „XXI. századi lakásenteriőr Halasi csipkével” pályázatra beérkezett alkotások kiállítása. A megnyitót színesítette Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruhakollekciójának, a „Csipkék királynője, a királynők csipkéje” bemutatója.

(MTI/bták \ guz \ gry \ ppd)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .