Business

Ágazatunk teljesítménye 2017-ben

2017-ben a magyar feldolgozóipar, – amelynek ágazatunk, a textil- és ruhaipar, valamint a bőr-cipőipar összesen 1,6%-át képviseli, – 4,9%-os növekedést mutatott. A mi ágazatunk ezt felülmúlóan 11,1 százalékkal termelt többet az előző évinél.

Amint a táblázat második sorából kitűnik, ez a növekedés elsősorban a textilipar jó teljesítményének köszönhető. A ruhaipar sajnos az előző évi jó eredményét nem tudta megismételni, 2017-ben visszaesett. A bőr-cipőiparon belül a növekedés egyformán 3,4% volt a bőrkonfekcionálásban és a cipőiparban is.

Textilipar

A textilipar döntő része lakás- és műszaki textileket jelent, ruházati célú alapanyaggyártás alig van, az is szinte kizárólag kötött alapanyagot jelent. A ruhaiparban a legnagyobb részarányt a felsőruházat és a munkaruha képviseli összesen közel 53 Mrd Ft értékkel, az alsóruházat 22 mrd Ft, a kötött készáruk termelési értéke 8,9 Mrd Ft. A ruhaiparon belül csak az alsóruházat termelése nőtt 2,5%-kal, a többi részterület visszaesett. A bőr-cipőiparon belül a cipőgyártás mindössze 21%-ot képvisel. A tavalyi belföldi növekedésből a cipő is részesedett, a hazai gyártású cipők hazai értékesítése 42%-kal nőtt. 
A részletes számokat a technológiai és a végfelhasználási szempontok szerint is elemezve kiderül, hogy ágazatunk két legnagyobb részterülete a nehézkonfekció, amely textilalapanyagnál az 1392-es, a bőr alapanyagnál a 151-es TEÁOR kategória.   
A textilalapú – nem ruházati célú – konfekcionálás 50 milliárd Ft, a bőrtermékek konfekcionálása – amely a táskák mellett a bútor- és autóüléshuzat gyártását jelenti – 143 milliárd Ft. A kettő összesen közel 194 milliárd Ft. A ruházati célú konfekcionálás a ruhaipar és a cipőipar teljesítményének összegezéséből ennél kevesebb, 155 milliárd Ft, bár a divattáskák készítését ide számolhatnánk, de erre nincs külön adat. 
A három ágazat összlétszáma 4,4%-kal csökkent. Ezen belül a textilipar 1%-kal, a bőr-cipőipar létszáma nőtt, 2%-kal. A csökkenés a ruhaiparban volt jelentős, 10,7%.  

Kiskereskedelmi forgalom

A textilruházat, a lakástextil és a cipők piacán a növekedés már három egymás utáni évben jelentősen felülmúlja a kiskereskedelem átlagos növekedését. 2017-ben az általános kiskereskedelmi forgalom (gépjármű nélkül) 7,4%-kal nőtt, a számunkra érdekes termékek növekedési ütemét az alábbi táblázat mutatja:  

Máthé Katalin

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás