Business

Adatbankkal segíti a fiatal tervezőket a brit divatipar

A brit divatipar ismert arról, hogy tudását és tapasztalatát megosztja a fiatal tervezőkkel. Legújabb akciójuk keretében nemzeti adatbankot hoztak létre a szigetországban működő konfekciós üzemekről a Brit Divattanács, a BFC a Caladonian Egyetem (Glasgow) divatkarával, a British School of Fashionnal együtt. Ezzel a fiatal tervezőket segíti kollekcióik hazai gyártásának megvalósításában.  

Ha egy fiatal tervező saját márkát akar alapítani, gyakran nehézséget okoz számára, hogy hazai gyártó partnert találjon. Ez a kérdés ráadásul most, a Brexit, az ehhez kapcsolódó bizonytalanságok és a font gyengesége miatt egyre fontosabbá válik. Így egyáltalán nem volt véletlen, hogy a BFC igazgatója, Caroline Rush és Christopher Moore, a British School of Fashion igazgatója a projektet éppen azon a napon mutatta be, amikor a britek a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktivizálását és a kilépési tárgyalások elindítását bejelentették. „Ebben a helyzetben kifejezésre kellett juttatnunk, hogy divattervezőink számíthatnak arra, hogy kollekciójukkal meg tudnak felelni a vásárlóik és a kereskedelem által támasztott igényeknek”, nyilatkozta Rush.  

Az új adatbank, amely segítséget adhat a beszállítói lánc felépítéséhez, mintegy 40 bevizsgált konfekciós és supply-chain céget tartalmaz. Az ingyen használható adatbázis a BFC online platformján, a Designer Fact File start-up szekciójában található. Rush arra számít, hogy az adatbázis bővülni fog, várható, hogy a BFC partnervállalatai további konfekciósokat fognak ajánlani, és beszállítók is kérni fogják a listára való bekerülésüket. 

Az adatbank kezdeményezése a „High-End and Designer Manufacturing Report” című tanulmányon alapult, amelyet 2015 márciusában készített egy munkacsoport. Tagjai a Marks & Spencer, az UK Fashion and Textile Association (UKFT), a Creative Skillset, a The Alliance Projekt és a Centre for Fashion Enterprise munkatársai. Két egyetem is részt vett a munkában. A munkacsoport szerint a következő öt évben 65%-kal fog nőni fog a Nagy-Britanniában gyártott minőségi termékek iránti kereslet. Az elkészült adatbázis a fiatal tervezők segítésén kívül a „Positive Fashion Initiative” kezdeményezésnek is része, amellyel a BFC cégek az etikus és fenntartható divat ügyét támogatják.
(TextilWirtschaft)