Business

A recessziós sokk után is fejlődés vár az online kiskereskedelemre

GKID – Árukereső.hu

A gazdasági visszaesés és annak réme akár új lendületet adhat a hazai online kiskereskedelmi szektornak, amely 2022-ben a valaha volt leggyengébb növekedést mutató negyedévét hozta össze. A GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Indexének legutóbbi kiadása azt is megállapította, hogy az online értékesített termékkategóriák között a divatcikkek és ruházat hamarosan beérheti és megelőzheti a jelenleg még éllovasnak számító műszaki termékeket.

 A GKID és az Árukereső.hu mérései szerint 2022 első három hónapjában még 23,7 százalékos növekedést ért el az online kiskereskedelem, azonban az év második háromhónapos szakaszának online forgalma – az infláció, a háborús bizonytalanság, valamint a romló árfolyam által erősített recessziós félelmek együttes hatására – csupán 7 százalékkal nőtt, ezzel ez lett a hazai e-kereskedelmi szektor valaha mért leggyengébb növekedést mutató negyedéve.

A változó gazdasági helyzet most még mind a lakosságot, mind a kereskedőket sokkhatásként éri, ezért a kereslet és a vásárlóerő befagyása természetes jelenség ilyen turbulens időszakban

– szögezi le Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója. Szerinte a helyzet ebből a szempontból a pandémia elején tapasztalt bizonytalanságra emlékeztet: időbe telik, míg megtörténik az igazodás, az alkalmazkodás az új körülményekhez. „Az infláció és az energiaárak emelkedése például kezdetben sokakat elriaszthat a nagyobb kiadásoktól, ugyanakkor idővel előre hozott vásárlásokat is generálhat – például az évvégi szezon során –, mivel további drágulástól tartva sokan dönthetnek majd úgy, hogy nem várnak tovább bizonyos beszerzésekkel” – érzékelteti a helyzet kettőségét a vezető tanácsadó.

A szakember véleménye szerint 2022-ben összességében csökken majd a vásárlóerő 2021-hez képest, azonban azt, hogy az online és offline csatornák közti átterelődés mekkora lesz, most még nehéz prognosztizálni. Madar Norbert szerint az ártudatosabb fogyasztói viselkedés végső soron ismét az e-kereskedelem malmára hajthatja a vizet. Hasonló véleményen van Baka László, az Árukereső.hu marketingvezetője:

egy kevésbé pozitív gazdasági környezetben is bővülhet az online piac akkor, ha a kereskedők jobb ajánlatokkal, kedvezőbb és összehasonlíthatóbb árakkal tudják online vásárlás felé terelni az egyre árérzékenyebb vásárlókat.

A szakember úgy véli, bár lesznek lemorzsolódók, vagy online is csak ritkábban vásárlók, ezzel együtt sokan épp az árérzékenység vagy az üzemanyagár növekedése miatt fordulnak majd gyakrabban az online rendelések felé.

Gyengélkedő és erősödő termékkategóriák

Miközben a piac növekedése – legalábbis átmenetileg – megtorpanni látszik, egyre szorosabbá válik a verseny az online értékesített termékkategóriák között. A legnagyobb forgalmat generáló online termékcsoportnak továbbra is a műszaki cikkek számítanak, azonban árnyalja a képet, hogy a szegmens forgalma 2,1 százalékkal csökkent 2022 első 6 hónapjában 2021 azonos időszakához képest. „Ez a forintban kifejezett értékekre érvényes, az euróban mért csökkenés – a kategóriát erősen érintő árfolyamproblémák miatt – valójában ennél is nagyobb” – hívta fel a figyelmet Madar Norbert.

A képzeletbeli dobogó második fokán a ruházat és divatcikkek állnak, de már nem sokáig: a nemzetközi trendeket követve ez a szegmens hamarosan itthon is az élre ugrik a termékkategóriák versenyében.

Erre utal az is, hogy az év első felében 39 százalékos növekedést produkált, és az ennek következtében előállt bruttó 104 milliárd forintos online forgalmi érték alig marad el a listavezetőtől. Ezt Baka László a fogyasztói szokások átalakulásával magyarázza. Szerinte nincs szó arról, hogy az ország ruhavásárlási lázban égne, csupán az értékesítési csatornák között válik egyre hangsúlyosabbá az online.

Most a ruha- és divatszektorban látjuk ugyanazt az átterelődést, amely a műszaki cikkeknél pár éve már végbement

– szögezi le az Árukereső.hu marketingvezetője.

Szintén felzárkózóban van a gyorsan forgó fogyasztási cikkek online piaca, de egyelőre elég messze az éllovasoktól: a netes FMCG szektor bruttó 64 milliárdos forgalmat realizált január és június között. Ezzel a 13,3 százalékos félév per félév alapú növekedéssel is eljutott addig, hogy részesedése a teljes online kiskereskedelemből átlépje a 10 százalékos határt. A gyorsan forgó fogyasztási cikkek teljes piacán ugyanakkor még bőven van tere a fejlődésnek, ezen belül ugyanis az online aránya még mindig nagyon alacsony, mindössze 2 százalékos.

Módszertan

A közleményben szereplő adatok forrása a GKID és az Árukereső.hu közös Online Kiskereskedelmi Index című kutatássorozata, melynek keretében 2014 óta készül felmérés a kosaras rendszerben működő, terméket (is) értékesítő, magyar nyelvű honlappal (is) rendelkező, forintban (is) árazó webáruházak 5000-es sokaságán. A felmérés eredményeiből készült kiskereskedelmi forgalmi modellezések bruttó értékek és csak a belföldi online vásárlók forgalmi adatait tartalmazzák. Az eredmények a különböző kiskereskedelmi szektorok szintjén is reprezentatívak. A kutatás módszertanát a magyarországi elektronikus kereskedelem fejlődésével foglalkozó Ecommerce Hungary szakmai szövetség is hitelesítette.

Az Árukeresőről

Az Árukereső.hu Magyarország piacvezető ár-összehasonlító oldala és online vásárlási kalauza, amely 2004 óta több millió vásárlásban segítette a felhasználókat és a boltokat. Látogatói több mint 4500 bolt, 21 millió ajánlata között válogathatnak egy felületen. Az Árukereső.hu küldetése, hogy a vásárlók a legfontosabb szempontokat figyelembe véve, kényelmesen és gyorsan válasszák ki a számukra legkedvezőbb ajánlatokat. Ez egyben magában foglalja a termékek árainak –és tulajdonságaiknak összehasonlítását, inspirálódást a különböző ajánlatok és kategóriák között, illetve az azonnali, direkt vásárlást az Árukereső.hu oldalán. Az Árukereső.hu célja, hogy a szolgáltatások folyamatos fejlesztésével, illetve kiegészítő szolgáltatások révén fokozza a vásárlási élményt és megkönnyítse a döntéshozatalt, ezzel népszerűsítve az internetes vásárlást.

A GKID-ról

A GKID (korábbi nevén GKI Digital) a gazdaság számos területét lefedő piackutatásokra és stratégiai tanácsadásra szakosodott vállalat. Célkitűzése a folyton változó világ és a vele együtt fejlődő digitális gazdaság naprakész mérése és vizsgálata, mely révén stratégiai, üzletfejlesztési és marketing célokra is használható értéket teremthet ügyfeleinek. A cég 2013-ban jött létre, a Gazdaságkutató Csoport leányvállalataként. A folyamatos fejlődésnek, a kutatási területek széles körű kibővítésének köszönhetően 2021-ben önállósodott, és a menedzsmentet alkotó magánszemélyek kizárólagos tulajdonába került.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .