Business Divat

A RANRA nyerte el a Koppenhágai Divathét Fenntarthatósági Díját

FENNTARTHATÓSÁG A DIVATBAN

  •  A RANRA uniszex kollekciója a ruhák hosszú élettartamára összpontosít, innovatív és izgalmas technikákat alkalmazva a textíliákkal és festékekkel, így alkot meg egy színes kollekciót.
  • A RANRA és a Zalando egy olyan exkluzív kollekció tervezésében fog együttműködni, melynek célja a fenntarthatóbb divattal kapcsolatos innovációk és ötletek népszerűsítése.
  • A Zalando Fenntarthatósági Díj célja, hogy a márkákat alternatív megoldások alkalmazására ösztönözze a tervezés és a gyártás során, és ezáltal hozzájáruljon egy felelősségteljesebb és környezetbarátabb iparág kialakításához.

A Zalando negyedik alkalommal hirdette ki a Koppenhágai Divathéttel közösen létrehozott Zalando Fenntarthatósági Díj győztesét, amely nem más, mint a RANRA.

A RANRA különösen lenyűgözte a zsűrit a színek és textúrák szokatlan keverésével a kifutón, amely rendkívüli bemutatót eredményezett. A zsűrinek emellett különösen tetszett, hogy a márka a hosszú élettartamot szem előtt tartva tervezte meg a kollekciót, ugyanis a ruhadarabok többsége sokoldalú és variálható volt. A Zalando és a Koppenhágai Divathét három évvel ezelőtt indította el stratégiai partnerségét, amelynek célja egy felelősségteljesebb divatipar létrehozása és a Zalando do.MORE nevű fenntarthatósági stratégiájának támogatása. A Zalando Fenntarthatósági Díj célja, hogy a divatmárkákat fenntarthatóbb alternatívák alkalmazására és olyan stratégiák megvalósítására ösztönözze, amelyek hozzájárulnak egy szebb jövőhöz.

A zsűri szerint a Koppenhágai Divathéten bemutatott kollekció minden anyagot olasz beszállítóktól szerzett be. A szövetek és textúrák különleges keveréke pedig minden egyes darabot egyedülállóvá varázsolt. A RANRA a Zalando Fenntarthatósági Díjának részeként 20 000 eurót, valamint exkluzív együttműködési lehetőséget kap a Zalandoval egy kapszulakollekció tervezésére, melynek célja a fenntarthatóbb megoldások népszerűsítése a tervezés és az anyagok-, a gyártási folyamatok, valamint a technológia és nyomon követhetőség terén. Emellett a Zalando teljes felületén, azaz 25 európai piacon 49 millió ügyfél számára teszi majd elérhetővé a Koppenhágai Divathéten bemutatott kollekció nagy részét.

Alice Marshall, a Zalando női ruházati beszerzésért felelős vezetője és a Zalando Fenntarthatósági Díj zsűrijének tagja a következőket mondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük, hogy a RANRA a Zalando Fenntarthatósági Díjának negyedik győztese a Koppenhágai Divathét 2023-as tavasz-nyári évadában. A zsűrit és engem is lenyűgözött az izgalmas szín- és anyaghasználat, az uniszex megközelítés pedig igazán érdekessé és inklúzívvá teszi a kollekciót a vásárlóink számára. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a RANRA-val egy olyan kapszulakollekció létrehozásán, amely a Zalando vásárlói  által keresett innovációkat és újdonságokat népszerűsíti.”

Arnar Mar Jonsson és Luke Stevens – a RANRA márka alapítóinak nyilatkozata:

Nagyon sokat jelent számunkra, hogy munkánkat ilyen fontos díjjal ismerik el. Kezdettől fogva olyan márkát akartunk létrehozni, amely hatással van az iparág jelenlegi gyártási folyamataira; a meglévő gyártási módszerekbe való beavatkozással, vagy olyan történelmi megközelítések adaptálásával, amelyek fenntarthatóbb megoldásokat kínálnak az iparág előtt álló problémákra. Ez a díj hatalmas lépés a további utunk meghatározásában, minden eddiginél jobban motivál bennünket, hogy feszegessük a ruhatervezés határait és a fenntarthatóság fogalmát.

Cecilie Thorsmark, a Koppenhágai Divathét vezérigazgatójának nyilatkozata: „Örülök, hogy idén is együttműködhettünk  a Zalandoval a Koppenhágai Divathéten, mivel a Zalando Fenntarthatósági Díja aktívan támogatja a pozitív változásokat a divatiparban. A zsűri tagjaként lehetőségem volt részt venni számos olyan innovatív márka értékelésében, amelyek fenntarthatóbb megközelítéseket keresnek és alkalmaznak, hozzájárulva ezzel egy felelősségteljesebb divatipar kialakításához. A RANRA idei győzelmével ünnepeljük a márka hosszú ideje tartó, szüntelen elkötelezettségét, hogy fenntarthatósági törekvéseit  innovatív ötletekkel kombinálja, nemcsak kivételes formatervezéseket eredményez, hanem a fenntarthatósági munkájukkal kapcsolatos forradalmi megközelítésükről is árulkodik.

A másik két döntős márkát, a RÆBURN-t és az MWORKS-t szintén elismerte a zsűri, mivel a 2023 tavasz-nyári kollekcióik inspirálóak voltak mind a fenntarthatóság, mind pedig az iparág jövője szempontjából.

A Zalando Fenntarthatósági Díj döntős kollekcióit 2022. augusztus 9-12. között mutatták be a Koppenhágai Divathéten, melynek idei helyszíne a Pressen volt. A bemutatókat emellett a Zalando Greenhouse platformon is közvetítették, egy olyan virtuális bemutatóteremben, amelyet a vásárlók a világ bármely pontjáról megtekinthettek. Más exkluzív tartalmak is elérhetőek a Greenhouse-ban, mint például az augusztus 10-én, szerdán tartott panelbeszélgetés – „Miért van szükségünk körforgásos divatiparra?” (házigazdája Lucy Maguire, a Vogue Business trendszerkesztője volt, valamint részt vett rajta Laura Coppen, a Zalando körforgásért felelős igazgatója, Andrea Baldo, a Ganni vezérigazgatója és Anna Vilén, a Sysav innovatív SipTex projektjének kommunikációs igazgatója).   

A ZALANDO – a Zalando (https://corporate.zalando.com) Európa egyik vezető online divat- és életmódplatformja. A 2008-ban Berlinben alapított cég 25 országban több mint 49 millió aktív vásárlónak kínál ruházatot, lábbelit, kiegészítőket és szépségápolási termékeket. A nemzetközi márkák választéka világszerte ismert neveket és helyi márkákat egyaránt tartalmaz. A Zalando egy integrált platform, amely inspirációt, innovációt és interakciót kínál a divatban. Európa legdivatosabb technológiai vállalataként a Zalando arra törekszik, hogy digitális megoldásokat fejlesszen ki annak érdeében, hogy teljes körű divatélményt nyújtson ügyfelei, partnerei és mindazok számára, akik a Zalando történetét alakítják. Célunk, hogy a divat kiindulópontja és fenntartható platformja legyünk, amely pozitív nettó hatást gyakorol az emberekre és a bolygóra.

A KOPPENHÁGAI DIVATHÉT – A Koppenhágai Divathét a legnagyobb divathét az északi régióban, amely évente kétszer, január/februárban és augusztusban kerül megrendezésre. A Koppenhágai Divathét minden szezonban összehozza a nemzetközi sajtó, a vásárlók és az iparág vezetőit, hogy három napon át bemutatókat és eseményeket tartsanak a CIFF és a Revolver szakkiállítások mellett. A Divathét középpontjában a fenntarthatóság áll, és célja, hogy érdemi lépéseket tegyen, inspirálja, és ösztönözze az iparágat a pozitív és felelős változás felé tett lépésekre. 2020 Januárjában a Koppenhágai Divathét egy ambiciózus, hároméves fenntarthatósági cselekvési tervet mutatott be, amely egy innovatív minimumkövetelmény-rendszert is tartalmaz, melyet a márkáknak teljesíteniük kell ahhoz, hogy 2023-tól részt vehessenek a programban. (www.copenhagenfashionweek.com)

A ZALANDO FENNTARTHATÓSÁGI DÍJ SS23 DÖNTŐSEI

MWORKS – Az MWORKS egy párizsi székhelyű márka-laboratórium, amely ruházati és művészeti projekteket kombinál, valamint Európa-szerte beszerzett fenntartható megoldásokat és innovációkat népszerűsít. A márka koncepciója egy olyan központ, ahol művészek, szakértők, gyártók és kézművesek dolgozhatnak együtt, és megoszthatják egymással ötleteiket.. A kollektív gondolkodás példájaként a márka arra törekszik, hogy a fenntarthatóságra, valamint a jelen és a jövő támogatására összpontosító divatot hozzon létre.

RÆBURN – Christopher Raeburn a felelősségteljes globális közönségnek szóló divat gondolatára alapozva hozta létre a névadó márkáját. A RÆBURN célja, hogy a felesleges anyagok és ruhák újrafelhasználásával egyedi és praktikus darabokat hozzon létre. Mindemellett az együttműködés szellemében készült, kézzel készített és díjnyertes luxus termékeit integritás és céltudatosság jellemzi. Ezt az innovatív megközelítést, amely a hozzáférhetőség és a viselhetőség szokatlan egyensúlyát biztosítja, a férfi és női ruházat, illetve a táskák és kiegészítők terén is alkalmazzák. A Kelet-Londonban található RÆBURN Lab révén a RÆBURN a világ vezető üzleteiben és a szaksajtóban is egyaránt megtalálható. Christopher 2020-ban megnyerte a Fashion Award díjat, a környezetvédelmi kategória egyik kitüntetettjeként. A díjjal a divatipar 800 kulcsfontosságú tagja által kiválasztott, az iparágban pozitív változást népszerűsítő személyeket ünneplik.

RANRA – A RANRA egy londoni és reykjavíki székhelyű tervezőstúdió, amely városi és szabadtéri környezetre tervezett, több évszakos felsőruházati darabokra specializálódott. A gyártás központja Olaszországban található, ahol olyan teljesítményorientált és fenntarthatóbb anyagokat használnak, melyeket a sportruházat által inspirált technikákkal és a kézzel festett kézműves módszerekkel egészítenek ki. A márka korábbi neve Arnar Mar Jonsson.

A ZALANDO FENNTARTHATÓSÁGI DÍJ ZSŰRIJE

  • Cecilie Thorsmark – A Koppenhágai Divathét vezérigazgatója
  • Kate Heiny – A Zalando fenntarthatósági igazgatója
  • Alice Marshall – A Zalando női ruházati beszerzési igazgatója
  • Arizona Muse – Modell, környezetvédelmi aktivista és fenntarthatósági tanácsadó
  • Dio Kurazawa – Fenntarthatósági- és márkatanácsadó
  • Emily Chan – Fenntarthatósági szerkesztő, VOGUE

(Redlemon)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .