Business Divat

A Párizsi Divathét Milánót megelőzve lép az ki az internetre

A 2021 TAVASZI KOLLEKCIÓK ÚJFAJTA BEMUTATÓI

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

Címlap: A 2020 tavaszi modellek a Louis Vuitton bemutatóján. Minden fotó: Martin Veit

A koronavírus járvány miatt a nyárra tervezett összes bemutatót és vásárt lemondták. Ezért egymással versenyezve mindenki online megoldásokkal próbálkozik. A Párizsi Divathét új digitális változata megelőzi a milánóit. Ott azonban máshol van a hangsúly.

Megkezdődött a divathetek versenye az online térben. A Párizsi Divathét, amely a hagyományok szerint a milánóit követi, most előre lépett és az olaszok időpontja elé szervezi a saját internetes eseményét. Az új online változatot július 9-13. közé tervezik, míg a Milánói Divathetet pedig július 14-17. közé.  

Milánó és Párizs azonban más súlypontokkal készül a 2021 évi tavaszi szezon internetes bemutatására.

  • Milánó a női és férfi elő- és kész kollekciók együttes megjelenítését tervezi.
  • Párizs viszont inkább a szokásos bemutatóprogramokra koncentrál és a sajtóanyagban csak férfikollekciókat említ.

„Maradunk a hivatalos program alapelveinél“, nyilatkozta a rendező Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM) szervezet.

Párizsi Divathét: Chanel 2020/21 ősz-tél

A koronavírus járvány miatt az összes nyárra tervezett divathetet és vásárt lemondták. Így a rendezőknek új digitális megoldásokat kell kitalálniuk. Az már most látszik, hogy a divathetek nem pusztán a szokásos bemutatókat jelentik majd, hanem felületükön további tartalmakat, például interjúkat és webes előadásokat is kínálni fognak.

Ebből feltételezhető, hogy a divatheteket a korábbinál szélesebb közönség számára kívánják hozzáférhetővé tenni. A divathetek és vásárok már korábban is kísérleteztek azzal, hogy párhuzamosan alkalmazzanak a szakma és a nagyközönség (B2B és B2C) számára szóló elemeket, így most ez az irányzat tovább erősödik. London, Milánó és Párizs azt nyilatkozta, hogy online rendezvényeiket a közösségi médiában is elérhetővé teszik.

Párizsi Divathét: Saint Laurent 2020 tavasz-nyár

A milánói internetes formátumhoz hasonlóan a tervek szerint a párizsi rendezvény is egy virtuális bemutatóteremmel kívánja felületét kibővíteni. A rendező cég ehhez az interneten kívánja bemutatni az Event Sphere elnevezésű, először januárban a Palais de Tokyo épületében megtartott eseményt.  A Sphere keretében évente négy alkalommal tíz fiatal tervező munkáit kívánják bemutatni.  Az első alkalommal Blue Marble, Boyarovskaya, Egon Lab, Ester Manas, Gamut, Kits, Mansour Martin, Mossi és Simon Lextrait kerültek kiválasztásra.

Felvetődik azonban a kérdés, hogy a nemzetközi márkák mennyire kívánnak részt venni a divathetek digitális változatain. Máris kiderült, hogy melyek az elsők közülük, amelyek nem kívánnak csatlakozni, hanem saját megoldást választanak.  Ermenegildo Zegna június végére, július elejére hirdette meg egy online rendezvényét. A Kering cég tulajdonában álló Saint Laurent brand lemondta részvételét a Párizsi Divathéten és bejelentette, hogy mostantól kezdve saját ütemezésében kívánja bemutatni kollekcióit.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás