Divat

A nyolcvanéves Pesti Napló ajándékalbuma

1850-1930.  Forrás: arcanum.hu.

1878 március 9-én jelent meg a Pesti Napló első száma. 1930-ban, a nyolcvanéves jubileum alkalmából ingyenes képes mellékletet jelentettek meg. Ebből válogattunk ki néhány divatoldalt, amelyeket megnézve jól követhető a divat átalakulása. Nem is beszélve az azóta eltelt csaknem 100 évről!

„A Pesti Napló nyolcvan esztendejének történetét egykorú képekben tárjuk az olvasó elé. Beszédesebbek és mozgalmasabbak ezek a képek minden hosszú elbeszélésnél.
Kőnyomatok, fametszetek, acélkarcok, ceruzarajzok, olajfestmények, akvarellek és — nyolcvan esztendőn keresztül a nap aktualitásait kísérték megjelenésükkel, ma már históriai dokumentumok, korok történetének hűséges, őszinte mesélői — együtt pedig összefoglaló képét adják a lepergett nyolcvan év mozgalmas életének, fejlődésének.
 
Ezt az albumot dr. Mikes Lajos és dr. Mihályfi Ernő szerkesztette. Munkatársaik voltak: Balogh Rudolf, Escher Károly, Szőke Imre, Tábor János, Az Est-lapok művészeti osztályának tagjai és dr. Bevilaqua Borsody Béla.
A dús képanyag összegyűjtésében értékes tanácsaival támogatta a szerkesztőséget dr. Petrovics Elek, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Egykorú illusztrációk összegyűjtéséhez anyagukat előzékenyen rendelkezésünkre bocsátották: a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi Könyvtára, Hírlaptára és Néprajzi Tára; Budapest székesfőváros Múzeuma és Könyvtára; a Nemzeti Színház múzeuma, a Természettudományi Társulat és a Magyar Aero Szövetség.
Az albumot külön e célra gyártott papiroson az Athenaeum irodalmi és nyomdai r.-t. nyomdája és mélynyomó-osztálya állította elő Wózner Ignác nyomdaigazgató és Díváid Alfréd, a mély nyom ó-osztály főnöke vezetésével. A könyvkötői munkát Révész Zsigmond igazgató irányításával az Athenaeum könyvkötészete végezte.
A színes boríték kliséit Angerer és Göschl budapesti cinkografiája készítette.

Forrás: arcanum.hu.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .