Business

A német szakmai szövetségek „óriási fizetésképtelenségi és üzletbezárási hullámra” figyelmeztetnek

A TEKINTÉLYES FORGALOMCSÖKKENÉS UTÁN

Christel Wickerath, TextilWirtschaft

71 %-os forgalomcsökkenés áprilisban. Történelmi visszaesés a divat-, cipő- és bőráruszakmában. A kereskedelmi szövetségek felszólítják a kormányzatot, hogy vissza nem térítendő pénzügyi támogatásokkal akadályozza meg a szellemvárosok kialakulását.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal most közzétett adatai alátámasztják a divatáru, cipő és bőrdíszmű ágazat szereplőinek a kormányzathoz címzett követeléseit. „Ilyen visszaesésre a háború óta nincs példa Németország történetében”, nyilatkozta Rolf Pangels, a Német Textilkiskereskedelmi Szövetség (BTE) ügyvezető igazgatója. Az említett szakmák forgalma április folyamán 71 %-kal maradt el a megelőző év hasonló időszakától. A textil (BTE), a cipő (BDSE) és a bőráru (BLE) kereskedők szövetsége ezért állami pénzügyi segítséget kér.

TÖBBET A TÉMÁRÓL

NÉMET STATISZTIKAI HIVATAL: ÁPRILIS HAVI KISKERESKEDELMI FORGALMI ADATOK

70 %-ot meghaladó forgalomcsökkenés a ruházat- és cipőkereskedelemben április hónapban  

Csődhullám fenyeget a kereskedelemben. A divat, a cipő és a bőráru kereskedelmet rendkívüli mértékben érintette a koronavírus válság. A rövidített munkaidős foglalkoztatás, a home office, az elmaradt családi ünnepek és utazások idején a kereslet megroppant. A szakma egészében még az üzletek újranyitását követően is jóval a korábbi évi szint alatt alakul az árbevétel, nyilatkozta Pangels, továbbá: „Az elmaradt vásárlások várt pótlása helyett továbbra is jellemző a forgalomkiesés.”

Az említett szakmák mintegy 80.000 üzletének a létét veszélyezteti ez a helyzet. A szövetségek azon sajátosságokra hívják fel a politika figyelmét, hogy például az előrendelési időszak hossza miatt a bezárások ideje alatt is érkeztek be áruszállítmányok, amelyek a szezon ideje alatt folyamatosan veszítenek értékükből. „Az eddigi intézkedések, mint a rövidített munkaidős foglalkoztatás támogatása és a KfW-Bank gyorshitelei távolról sem elegendők a fizikai üzletet működtető textil-, cipő- és divatárukereskedelem megmentéséhez”, Pangels elemzése szerint.

Vissza nem térítendő pénzügyi segítségre van szükség, különben a második félévben hatalmas „fizetőképtelenségi és üzletbezárási hullámmal” kell számolni.

Minthogy a textil, a cipő és bőrdíszmű üzletek az áruházakkal együtt meghatározói a városi bevásárlónegyedeknek, ha ez megtörténik, sok városrész szellemvárossá alakulhat,

figyelmeztet a szövetség ügyvezetője.

Ennek hosszantartó hatása lenne a városok bevásárlási és életminőségére.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás