Business

A Nanushka is csatlakozott az Ellen MacArthur Alapítvány kezdeményezéséhez

Idén áprilisbanA divatcégek hosszabb élettartamú ruhákat akarnak gyártanicímmel számoltunk be az Ellen MacArthur alapítvány  által a szervezet koppenhágai csúcstalálkozóján elindított „2020 Circular Fashion System Commitment” kezdeményezésről.

Az Ellen MacArthur Alapítvány célja egy megújuló gazdaságon alapuló divatipari modell létrehozása.  Az innovatív elképzelésnek köszönhetően becslések szerint a ruhaipar 460 milliárd amerikai dollárt spórolhat meg a jövőben. A magyar Nanushka az elsők és legnagyobbak között kötelezte el magát a fenntartható és etikus divat mellett.

A világ egyik legszennyezőbb iparága a divat-és textilipar. Különösen a „fast fashion” megjelenése óta a ruhaipar jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz és a környezetszennyezéshez. A rövid életű- és gyorsított gyártással, káros kémiai eljárással előállított ruhadarabokkal veszi fel a harcot a MacArthur alapítvány. A szervezet célja egy teljesen új alapokon nyugvó piaci modell létrehozása, amelyben az előállított termékek hosszú életűek, magas minőségűek és újrahasznosított alapanyagokból, környezetkímélő eljárással készülnek. 

A kétnapos koppenhágai eseményen a MacArthur alapítványhoz 16 új cég csatlakozott, köztük a magyar Nanushka is. Az alapítvány “Make Fashion Circular” kezdeményezésének célja olyan modell megvalósítása, melynek előnyeit nemcsak a divatipari modell résztvevői (azaz a vásárlók és az előállítók) élvezhetik, hanem a globális ökológiai rendszer is. Az innovatív modell három alappillére az újrahasznosításra épülő üzleti modellek kialakítása, megújuló és biztonságos anyagok létrehozása és használata, valamint újrahasznosítható divatcikkek készítése.

A Nanushka az országban és a régióban is az elsők között törekszik arra, hogy olyan anyagokkal és technológiákkal dolgozzon, amelyek biológiailag is természetesen lebomlanak. Elkötelezett, hogy a következő években az egyedülállóan gyors növekedési üteme mellett is képes legyen a működését etikus és fenntartható modellek mentén újraszervezni.

A Nanushka 2016-ban állt újra növekedési pályára, amikor a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap befektetőként csatlakozott a magyar márkához. Az Alap beszállása nemcsak friss tőkét hozott, hanem teljes körű pénzügyi és kontrolling támogatást is, amely nélkülözhetetlen volt a cég átszervezése során. A nem auditált adatok szerint egy év alatt közel 2,5-szeresére nőtt a cég árbevétele, megközelítve a 770 millió forintot.  A brand 2018-ra globális viszonteladóinak számát megduplázta, az április végéig beérkezett online megrendelései elérték a tavalyi év teljes online bevételét. 2018-ban a New York-i Fashion Week-en debütált, Budapesten megnyitotta a Nanushka Budapest Store & Café-t, áprilisban pedig Los Angelesben debütált saját pop-up üzlettel.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás