Divat

A MOME a Heimtextil „New&Next” kitűntetettjei között

Tehetséggondozás a Heimtextilen

Négy európai művészeti akadémia került ki győztesen a frankfurti Heimtextil szakvásár által meghirdetett „New & Next University Contest” nevű versenyből. A sikeres pályázatok Angliából, Svájcból, Szlovákiából és Magyarországról érkeztek. Kiemelkedő teljesítményük elismeréseként a Heimtextil szakvásáron (2019. január 8-11. között) a részükre külön biztosított kiállítási területen prezentálhatják dizájnelképzeléseiket a nemzetközi szakközönség számára.

A „New & Next University Contest” elnevezéssel megrendezett pályázattal a Messe Frankfurt egyrészről támogatja a szakemberek új generációját, másrészről reflektorfényébe állítja a kiemelkedően teljesítő főiskolákat. A szakemberekből álló zsűri először kiválasztotta a textil-design témában benyújtott 21 pályamunkából a legjobb hallgatói munkákat. Ezekből került ki a négy legkiemelkedőbben teljesítő felsőfokú oktatási intézmény.

A győztesek

  • Leeds Arts University (Anglia),
  • Hochschule Luzern Design & Kunst (Svájc),
  • Academy of Fine Arts and Design (Szlovákia) és
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Magyarország): 

A díjazottak és pályamunkáik:

  • Balázs Veronika Viola – Future traditions- The scarf
  • Szabó Dóra – LightMetal – textil collection
  • Veres-Veszprémi Lili – Linen Flower 

Kiemelkedő munkájuk elismeréseként a díjazott akadémiák a hallgatóik által készített dizájn-terveket a 3.0 számú csarnokban elhelyezett „Textile Design” elnevezésű termékcsoport keretein belül fogják bemutatni. A Messe Frankfurt Heimtextil szakvásár igazgatóasszonya, Sabine Scharrer szerint: „Olyan elsőosztályú munkák várnak ránk, amelyek az ipar képviselőinek elvárásait messze túlszárnyalják.” „A négy főiskola bemutatója – az összességében 250 stúdió által világszerte legnagyobb platformot képviselő Textile Design termékcsoport fantasztikus gazdagodását segíti elő.”

A zsűri tagjai az ipart, a szakmai szövetségeket és a főiskolákat képviselték. A zsűritagok között szerepelt: Hervé Francois – Mitwill Textiles Europe (Franciaország), Diane Harrison – Diane Harrison Designstudio (Anglia), Lutz Walter – Europäischer Gesamtverband EURATEX és Prof. Tina Moor – Hochschule Luzern Design & Kunst.

A „New & Next” a Heimtextil szakvásáron már évek óta a fiatal tehetségek előtérbe helyezésének szinonimája. 2019. januárjában 30 dizájn-ötlet mutatkozik be. A fiatal stúdiók izgalmas vázlatokkal lelkesítik a közönséget a 3.0 csarnokban helyet kapott „Textil Design” területen. Ezen kívül a 8.0, 9.0 és 12 számú csarnokokban a „New & Next” terület résztvevői kínálnak fürdő-, ágy- és asztaltémában kreatív dizájntermékeket.

Magyarországi képviselet: BD-Expo Kft. www.bdexpo.hu/heimtextil

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

hozzászólás (1)

  1. Gratulálok a magyar díjazottaknak, nagy büszkeséggel és szeretettel: Balla Zsuzsa