Business

A megkérdezettek fele vásárolt már secondhand ruházatot

Felmérés a NÉMET használtruhA PIACRÓL

Anja Probe/ TextilWirtschaft

TextilWirtschaft, használt ruha
Screenshot: Ubup.com

Minden második német vásárolt már egyszer használt ruhát. Többségük a fenntarthatósági szempontot említette fő okként a használt termékek újra eladására specializálódott (re-commerce) Momox vállalat felméréséből.

A felmérés céljából először reprezentatív közvélemény-kutatásra adott megbízást a Kantar Deutschland-nak, majd megkérdezték az Ubup honlap használóit. Az Ubup (használt, de értékes) a Momox leányvállalata, amely saját adatai szerint Németország legnagyobb secondhand online boltja. Több mint 2000 márka 900 000 termékét forgalmazzák.

Vásárlói szerkezet és vásárlási szokások

A felmérés szerint a németek 53%-a legalább egyszer már vásárolt használt ruhát. 41% magának, 18% a gyerekeinek és 8% más személynek. A vásárlók 58%-a nő, döntően 16-24 év közöttiek. A vásárlók fele rendszeresen, legalább évente kétszer vásárol használt ruhát. A legtöbben (58%) online vásárolnak, 36% a „bolhapiacra” megy ezekért a termékekért.   

A felmérés során kapott válaszokból az is kiderült, hogy 29% már mindig használtan vásárolja a divatruháit. Negyedük már több mint öt éve jár el így. A megkérdezettek 40%-a a jövőben is kíván használt ruhát vásárolni, és 46%  maga is adott tovább használt ruhát. 

Kedvenc termékek és márkák

  • A termékek között a dzsekik és a kabátok (60%) szerepelnek legtöbbször
  • követik a ruhák és a szoknyák (55%)
  • ingek (54%)
  • nadrágok (49%)
  • pulóverek és blúzok (48%)
  • cipők ( 44%)
  • kiegészítők (31%).

83 % a környezetkímélés miatt vásárol secondhand terméket. De természetesen az ár is döntő szereppel bír: 81% azért vesz használt terméket, mert az olcsóbb, mint az új. 
Az Ubup top márkái a nőknél az Esprit, a Marc O’Polo, a Tommy Hilfiger, az S. Oliver és a Comma, a férfiaknál a Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Polo Ralph Lauren, Jack&Jones és Nike.  
A városok tekintetében Frankfurt áll az élen, mögötte Stuttgart, München, Hamburg, Köln és Berlin következik. 

Heiner Kroke, a Momox vezérigazgatója szerint „Az eredmények valójában nem leptek meg minket, sőt megerősítettek abban, hogy ruházat és a kiegészítők vásárlására és eladására koncentráljunk. A ruházati üzlet gyors növekedéséből úgy látjuk, hogy megtaláltuk a fogyasztók érzékeny pontját. Mostanában havonta 150 ezernél is több terméket adunk el az ubup.com-on.  A következő években ezt a mennyiséget meg akarjuk kétszerezni”. 

A Momox 
A Momox 2004-ben indult. Saját országspecifikus platformjain és a Momox-app segítségével Németország, Ausztria, Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia számára vásárol használt könyveket és médiatermékeket.  Németországban 2013 óta van lehetőség ruházat eladására is. A vevők beszkennelik a vonalkódot, kapnak egy fix árat és ingyenesen küldik az árut a Momoxhoz. Ezt ellenőrzés után Németországban a medimops.de-n, Franciaországban a momox-shop.fr-en, máshol egyéb online piactereken értékesítik. A használt ruhákat az ubup.com felületén továbbértékesítik. 
A Momox jelenleg négy telephelyen több mint 1600 munkatársat foglalkoztat. Székhelyük Berlin. Az indulás óta több mint 200 millió terméket vásároltak. Az elmúlt évben az ubup.com-on több mint 1,75 millió terméket adtak el, darabonként átlag 21 eurós áron. Rendelésenként átlagban 4,3 darab került a vevők kosarába.  

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás