Business Divat

Koronavírus – „A lassítás az egyetlen kiút”

GIORGIO ARMANI LEVELE

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

Túl sok a kollekció, túl sok a bemutató. „Ez abszurd”, mondja Giorgio Armani. A 85 éves divattervező amellett teszi le a garast, hogy a koronavírus-járványt a divat használja arra, hogy néhány fokozattal alacsonyabb sebességre kapcsol. Armani maga is jó példával jár elől ebben.

Hogyan változtatja meg a Covid-19 a divatágazatot? Ha Giorgio Armanin múlna, akkor az egész rendszernek alapvető változással kellene szembenéznie. Kevesebb kollekcióra, kevesebb bemutatóra és a fogyasztók vásárlási ritmusához jobban igazodó szezonális ütemezésre lenne szükség.

„A jelenlegi válságos helyzet rámutat arra, hogy az egyetlen kiutat egy óvatos és intelligens döntés meghozatala jelentheti”,

vélekedik a 85 éves divattervező az amerikai WWD szakmagazinnak írott levelében. „Ez az az út, amely ismét értéket teremthet a munkánknak. Csak így fogják megérteni a vásárlók, mennyire fontos és értékes munkát végeznek a divattervezők.”

Armani maga is jó példával jár elől: 2020-as tavaszi kollekciója szeptember elejéig az üzletekben fog maradni. A tervező – bejelentése szerint – valószínűleg teljesen kihagyja, vagy minimálisra redukálja elő-őszi kollekcióját. „Elég, ha egy olyan kollekcióval állunk elő, amely magába foglalja az elő-őszi kollekciót is. Különbség amúgy is csak a szállítási időkben mutatkozik.”

A világjárvány előtt egészen „abszurd” volt a helyzet. Túl sokat termeltek a vállalatok. „Kriminális” volt az értékesítési idények és az évszakok között tátongó űr.

„A luxusnak nem szabad sietnie, nem lehet gyors. Semmi értelme annak, hogy a zakóim és öltönyeim alig három hét elteltével idejétmúltnak tűnnek az üzletekben, és velük szinte mindenben azonos új termékekkel kell leváltani őket.”

Félre kell tenni azt az elgondolást, hogy a divat elsősorban kommunikáció, mondja Armani.

„Vége a világot behálózó bemutatóknak, lejárt a lagymatag ötleteket prezentáló, öncélú szórakozást szolgáló show-k ideje. Mára mindez nem illőnek, mi több, kissé vulgárisnak hat. Olyan gigantománia ez, amely végül jelentéktelen pénzkidobássá silányult”,

így Armani.

A különleges rendezvényeket különleges alkalmakra kell fenntartani.  
„Nem válhatnak egyszerű rutinná.”

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás