Business

A Lacoste emblémacsere háttere

A Lacoste x kampány célja a veszélyeztetett állatfajok védelme: Ezért cserélik le a krokodilt

© Lacoste

A Lacoste teknősre, tigrisre cseréli ikonikus emblémáját, a többnyire zöld krokodilt. Ezzel be is fellegzett az alligátornak?  Nem.  Az ok egy rokonszenves kooperáció.  
Az életstílus márkáknál nem szokatlanok a különböző együttműködések. Most a veszélyeztetett fajok védelmére hívják fel a figyelmet. Csatlakoztak a Természetvédelmi Világszövetséghez (röviden IUCN, World Conservation Union), amelynek fő feladata, hogy a bátorítsa és segítse pl. a természet erőforrásainak mértékletes használatát, az ökológiai rendszerek fenntartását, védelmét.

Az SOS (Save the Species) kampány során a krokodil szerepe a nyilvánosság biztosítása.  A bal mellen lévő zöld hímzésen 10 kihalással veszélyeztetett állat jelenik meg. Többek között a kaliforniai disznódelfin, a burmai gyűrűsteknős, az északi fürgemaki (remélem a fordítás stimmel!) Ezekből az állatokból már csak nagyon kevés élő egyed található a világon. Ezekből a pólókból limitált mennyiség, mindössze 1775 darab készül. Pontosan annyi, ahány állat még életben van az adott fajból.  A póló vevői a veszélyeztetett fajták kihalása ellen küzdő szervezeteket támogatják vásárlásukkal.

A krokodil veszélyeztetett fajoknak adja át a helyét  

Ez a pozitív példa nem egyedi a divatszakmában. Röviddel ezelőtt a Canada Goose ruházati luxusmárka (amely az amerikai hírességek gardróbjának nélkülözhetetlen darabja) a jegedmedvék  védelmében a Pantone-nal közösen hajtott végre hasonló akciót. A Canada Goose már tíz éve együttműködik a Polar Bears International (PBI) szervezettel. A 10. évforduló és a “Jegesmedvék napja” alkalmából különleges kabátmodelleket mutattak be. Minden egyes eladott kabát után 50 dollárt juttattak az állatjóléti szervezetnek. “A világ minden tájáról érkező jegesmedvék kétharmada Kanadában él. Elkötelezettek vagyunk az állatok és élőhelyük védelmében. Tíz év alatt már több mint 2 millió dollárt adományoztunk a szervezetnek “- nyilatkozta Dani Reiss, Kanada Goose vezérigazgatója.

A Lacoste embléma története

Forrás: www.fashionfave.com

Hogy került be a köztudatba a krokodil, mint az egyik legismertebb spotruházati márka emblémája? Egy tehetséges teniszbajnoknak, René Lacoste-nak köszönhetően, aki nemcsak a teniszruházatot forradalmasította, hanem elsőként alkalmazta a márka megjelenítését a ruházaton. Az 1904-ben született Lacoste Franciaországban, 1926-ban, az US Openen már saját tervezésű pólójában lépett pályára, mivel úgy vélte, hogy az akkoriban használt teniszpólók kevésbé alkalmasak a használatra.

Miért pont krokodil lett Lacoste emblémája? Erre a kérdésre maga Lacoste így választolt: “Az amerikai sajtó nevezett el “aligátornak”, miután kötöttem egy fogadást a francia Davis Kupa Csapatának kapitányával, melynek egy aligátor bőrből készült táska volt a tétje. Megfogadta, hogyha megnyerem a mérkőzést, akkor megveszi ezt nekem. A közönség megszerethette e becenevet, mely remekül kifejezte a pályán megnyilvánuló szívósságomat, ahol sohasem kegyelmeztem kiszemelt prédáimnak… Így a barátom George rajzolt egy krokodilt, amit fölhímeztettem a mérkőzéseken hordott kabátomra.”

1933-ban André Gillier kötöttáruvállalat tulajdonosával divatcéget alapítva a krokodillal hímzett pólókat sorozatban kezdték gyártani. Ezzel útjára indult a Lacoste divatház. 2001-től túllépett a divatház a sportos ruházaton és klasszikus, letisztázott vonalú utcai ruhákat, kiegészítőket és parfümöket is tervezett.

Oldal tetejére