Business

A koronavírus kapcsán: A Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) különösen drámainak ítéli meg a textilszakma helyzetét

A KERESKEDELMI SZÖVETSÉG KÖZVETLEN ÁLLAMI JUTTATÁSOKAT KÖVETEL

Kirsten Reinhold/ TextilWirtschaft

Stefan Genth, a HDE ügyvezető igazgatója szerint: „Az állam el kell kezdjen forgalomtól független pénzügyi juttatásokat adni, különben sok kereskedőnek esélye sincs a túlélésre.”

A kiskereskedelmi szövetség adatai szerint a boltbezárások következtében naponta 1,15 milliárd euró értékű a forgalomkiesés. A textilszakmában különösen drámai a helyzet, mivel az üzletek tele vannak az új tavaszi áruval, amelyet majd ki kell fizetni, de már nem lehet eladni. Ezért sürgősen szükség van direkt állami juttatásokra.

Stefan Genth, a szövetség ügyvezetője egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitung keddi számában a koronavírus-válság kapcsán megjelent interjúban gyors és átfogó segítséget kért az érintett kereskedelmi vállalkozások számára: „A kereskedelem magában nem képes megbirkózni a problémával. Az állam el kell kezdjen forgalomtól független pénzügyi juttatásokat adni, különben sok kereskedőnek esélye sincs a túlélésre. Ugyanis az egyik oldalon folyamatosak az ingatlanbérlet fix költségei, miközben a másik oldalon már nem lehet árbevételt elérni. Már három-négy héten belül fizetésképtelenné válnak cégek.”

Ha a bezárások nyolc hétnél tovább tartanak, azt Genth szerint a kiskereskedelem már nem képes áthidalni. A textilszakmában az üzletek tele vannak a legújabb divatárukkal. Ezeket a szállítmányokat ki kell majd fizetni. „Lehet, hogy ennek a pénznek jórésze elvész majd, mivel ezek a modellek” – Genth véleménye szerint – „később, például ősszel nem lesznek egykönnyen eladhatók”.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás