Divat

Az 5 legkülönlegesebb divatshow

A HOMOKOS TENGERPARTTÓL A TÁNCSZÍNHÁZIG

Julia Schygulla / TextilWirtschaft

Víz és virtuális világok, ezt a két kifejezést választanánk, ha csak néhány szóval kellene jellemezzük a közelmúlt divatbemutatóit. A víz ugyanis főszerepet kapott a legnagyobb feltűnést keltő rendezésekben, a Chanelnél strand, Saint Laurentnél végtelennek tűnő medence formájában, a Louis Vuitton showban pedig a fények visszatükrözőjeként jelent meg. Mellette a digitális világot idézték a kifutóra, amely nem csak a bemutatók közönségének életére van egyre növekvő hatással. Így aztán az sem meglepő, hogy már a show-k kialakításakor is mindig ügyelnek arra, hogy azok alkalmasak legyenek a közösségi médiában történő megjelenésre.  Mit lehet kifejezetten jól fotózni? Mi tehető ki az Instagramra? Miből lehet siker az interneten? Így egyre látványosabbak, egyre költségesebbek a nagy divatházak bemutatói is. Íme a top 5: 

Balenciaga

Az egyre hatalmasabbá váló virtuális világ korában mi sem magától értetődőbb, mint a bemutató olyan kialakítása, hogy mintegy belülről mutassa meg a digitális tudatáramlást. Demna Gvasalia – a digitális művész Jon Rafmannal együttműködve – igen hatásos produkciót hozott létre. A show egy olyan kivilágított alagútban játszódott, amely kezdetben számítógépes és programozónyelveken készült feliratokkal volt tele. Amint a modellek bevonultak, projektorral különböző színű mozgó, szétfolyó formákat vetítettek az alagútra. A komor kísérőzene az egész bemutatónak szinte nyomasztó hangulatot kölcsönzött. A show nézőit egy olyan másik valóságba vezették, amelynek hatása alól még a bemutató végeztével sem szabadultak.  A modellek eltünését követően a vendégek még egy darabig csendben ültek székeiken, úgy, mint mikor a moziban egy film különösen hatásos vagy meglepő véget ér.

Louis Vuitton

Nicolas Ghesquière-t is a digitális világ és a virtuális valóság inspirálta a bemutató megtervezésekor.  A Louis Vuitton modelljeit ő is egy alagútszerűségen vezette át.  A Louvre belső udvarában plexielemekből neonfénnyel megvilágított folyosót építettek fel, amely csak fokozatosan világosodott ki.  A rendezés a hagyományok és a modern egymásba olvadását kívánja ábrázolni, a hosszú múltra visszatekintő, de folyamatosan megújuló Louis Vuitton márka a Louvre történelmi környezetében, de mégis egy futurisztikus neonalagútban mutatja be kollekcióját. Az erős fényhatást tovább fokozták a neonokat visszatükröző vízfelületek.

Saint Laurent

A víz Saint Laurent esetében is fontos szerephez jutott, mivel a modellek egy végtelennek tűnő medencén vonultak át, amelyhez az Eiffel-torony adott pazar hátteret. A nézők a medence egyik oldalán ültek, ahol világos fénnyel megvilágított, drámai hatást keltő fehér pálmák sorakoztak. A modellek ütemes mozgása által felkavart vízfelület pedig – újra meg újra megtörve – az éjszaka minden fényét visszatükrözte.

Chanel

A Chanel bemutatója minden szezonban garantálja a rendkívüli rendezést. Tüntetés, szupermarket, őszi erdő – már szinte minden előfordult Lagerfeld előadásain.  Idén a nyári kollekciót Karl – amint az illik is hozzá – egy fölöttébb valóságosnak tűnő strandkörnyezetben mutatta be, ahol volt hullámverés, homokos part és Brad Kroenig szupermodell életmentőként egy fából készült toronyban posztolt. A modellek nem viseltek cipőt, hanem mezítláb vonultak a homokban. A néző akaratlanul is a Truman Show című amerikai sci-fiben érzi magát, amikor hasonló környezetben a főhős, Jim Carrey egyszer csak a papírmasé falba ütközve jön rá, hogy egy mesterségesen létrehozott, valóság-show világban él.

Christian Dior

Maria Grazia Chiuri is egy egészen különleges, egyedi világot alkot a Dior számára. A show azzal kezdődik, hogy a reflektorok fényében rózsaszínű rózsaszirmok záporoznak a kifutóra. Ezt egy modern táncelőadás követi, amelyet Chiuri Sharon Eyal koreográfussal és táncszínházának nyolc táncosával együtt hozott létre.  A modellek végighaladnak a kifutón, miközben a táncosok folyamatosan mozognak körülöttük. Show a show-ban, egy olyan előadás, amelyet érdemes folytatni.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás