Business

A függöny mögött – Próbafülketrendek

Julia Dietz / Textilwirtschaft

A hely, ahol a vásárlási döntés születik – a próbafülke nem több és nem kevesebb ennél. Fontossága ellenére régebben elhanyagoltan, rossz megvilágításban, rossz tükrökkel valahol a bolt hátsó sarkában húzódott meg. Ez azonban már szerencsére szinte mindenhol a múlté. Ma már főleg az „embercentrikus megvilágításról és a jó élményt nyújtó atmoszféráról” esik szó azzal a hellyel kapcsolatban, ahol a vásárló és a ruha először kerül egészen közel egymáshoz. Az újonnan nyíló üzletek próbafülkéinek kialakításánál különböző trendek figyelhetők meg.    

1.Mondd szavakkal

 Jól bevált eszköz a vásárlók megszólítására a szöveg. Az Engelhorn Sport a „Do more of what makes you happy” (Azzal foglalkozz, ami boldoggá tesz!) felirattal igyekszik pozitív hangulatba hozni vevőit, a Lott (Lippstadt) tréfásan a hagyományos angol, eredetileg a metro utasait figyelmeztető „Mind the Gap” (Légy résen!) felirattal látta el a próbafülke küszöbét. A felirat a fal díszítését is szolgálja, de gyakorlati szerepe is lehet, mint például az Alysi (Róma) próbafülkéjében. Itt a fogasokat Igen/Nem? felirattal jelölték meg és ezáltal némileg strukturálták a fülke kis alapterületét. 

Próbafülketrend: Szövegek, idézetek 

ALysi, Róma

kép 1 / 7

2.Művészet egy négyzetméteren  

Kicsi tér, de nagy a falfelület – A próbába az is belefér, hogy a vásárlót kellemes művészi alkotásokkal és szép grafikákkal veszik körül. A düsseldorfi új „Au Bonheur des Dames” (Hölgyek öröme) nevű üzletben a próbafülke falait egy helyi művész romantikus motívumaival díszítették, hiszen ruhapróba közben a vásárló nem igazán vágyik szokatlan, meghökkentő képekre. A Lott (Lippstadt) pop stílusú faldíszítéssel könnyíti meg a vásárlást.

Próbafülketrend: Művészet 

Au Bonheur des Dames, Düsseldorf

kép 1 / 5

 3.Úgy, mint otthon

Az otthonosság nem feltétlenül a legújabb irány az üzletek kialakításánál. De a próbafülkéknél kézenfekvőnek tűnik. A vásárlók itt hosszabb ideig tartózkodnak, a ruhát próbáló és kísérője akár le akar ülni, és az áru és a kézitáska elhelyezéséhez rakodó felületre is szükségük van. Ilyen céllal helyeztek el szokatlan ülő alkalmatosságokat Sonia Rykiel (Madrid) üzletében, ahol az otthonos, kellemes atmoszférát szőnyegekkel, faliképekkel, stílusos kisasztalokkal, valamint puha anyagok, bársony vagy filc felhasználásával teremtik meg. A Marcell berlini új áruházában egy kis kioszkot is elhelyeztek a próbafülkében, ahol a vásárlók édességekkel szolgálhatják ki magukat. Az Anthropologie üzletében ezzel szemben a próbafülkék úgy sorakoznak, mint egy sorház homlokzatai, rajtuk a névtáblákkal. 

Próbafülketrend: Otthonosság 

Anthropologie, Düsseldorf

kép 1 / 11

238285-detailp

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás