Business

A Fashion for Good innovációs múzeumot nyit Amszterdamban

FENNTARTHATÓSÁG A DIVATBAN

Bert Rösch / TextilWirtschaft

A Fashion for Good múzeumában ki fog derülni, miként befolyásolhatja az ember az ipar működését

A Fashion for Good elnevezésű nemzetközi innovációs tömörülés októberben megnyitja saját múzeumát Amszterdamban. Az új létesítmény interaktív lesz, a legújabb technológiákat fogja felhasználni. Központi témája a fenntartható és szüntelen körforgást felmutató divat lesz. „A Fashion for Good Experience múzeum meg szeretné változtatni a látogatók hozzáállását és gondolkodását. Kiderülhet számukra, milyen történetek rejlenek a ruháik mögött, és az is, hogy miként befolyásolhatják az ipar működését” – olvasható a kezdeményezés weboldalán. Azt 2017-ben többek között a C&A Foundation és az Accelerator Plug and Play hívta életre.

 „A vendégek aktívan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jobb legyen a divat.”

Digitális és személyre szabható utazás során ismerhetik meg a látogatók a „jó divat” történetét, felfedezhetik a fenntartható gyártásból származó termékeket, és bepillanthatnak a jövő divat-innovációiba. 

Egyfajta innovációs fogadótér jelenti a fénypontot, ahol a vendégek 50 olyan „újítót” ismerhetnek meg, akik jó úton vannak, hogy úgynevezett bomlasztó technológiák segítségével döntő mértékben megváltoztassák a divatipart. Bomlasztó technológiák alatt olyan innovációkat értünk, amelyek egy sikeres technikát, szolgáltatást vagy árut elűznek az élpozíciójáról, vagy teljes mértékben száműznek a piacról.

Ebben a szalonban ezenkívül az alábbi kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők: Hogyan állítják elő a biológiailag lebomló, csillogó felületeket? Lehet-e gombagyökérből ruhát gyártani? És miként tehetné átláthatóbbá a ruhagyártás folyamatát a blockchain-technológia?

A látogatás során különböző akciók és jelvények gyűjthetők egy RFID-képes karkötő segítségével. Ezzel is motiválni kívánják a látogatókat, hogy „a divattal kapcsolatos pozitív intézkedésekkel és személyes hozzáállásuk megváltoztatásával jó példát mutassanak.”

A múzeum egy The Good Shop nevű koncepcióüzletnek is otthont ad, ahol válogatott kapszulakollekciókat fognak bemutatni. Az első kollekció címe: „Csobbanás: a víz divatban betöltött szerepének újragondolása”, amely felsorakoztatja az Adidas x Parley, a Kings of Indigo, az Ecoalf, az Insane in the Rain, a Karün és a Miss Bay innovatív termékeit.

A múzeum a Fashion for Good központjában, Amszterdam belvárosában fogja megnyitni kapuit. Hétfőtől vasárnapig fogadja majd a látogatókat, a belépés ingyenes lesz. A fenntarthatósági platform partnerei a C&A divatlánc mellett az Adidas sportkonszern, a Zalando online-divatkereskedő, a luxusjavakat forgalmazó Kering és a Galeries Lafayette áruházlánc mellett az Ellen MacArthur Foundation és a Sustainable Apparel Coalition.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás