Business

A farmerod vagy a bolygónk

Milyen hatással van a farmerod a bolygónkra?

Hogyan legyünk részesei a fenntartható, öko-divatforradalomnak?

Saját magunk is egyre jobban érezzük a környezet pusztulásának jeleit, így fokozatosan kell előtérbe helyezni a környezettudatosságot. Cikkünk bemutatja a farmernadrág káros hatásait a mai világban, illetve alternatív ‘zöld’ megoldásokat biztosít a vállalatoknak és fogyasztóknak. Shopalike.hu

Manapság mindenki visel farmert – erős kifejezés, de ez az igazság. Szinte minden embernek van néhány rendszeresen viselt farmernadrágja. Nem mellesleg a kereslet a divatos és olcsó farmerokra sosem volt magasabb. Azonban tisztában vagyunk-e a ‘fast fashion’, azaz a gyors divattermékek vásárlásával járó következményekkel? És mit tehetsz te, mint vásárló, hogy változzon a mai helyzet?

A pamutipar az egyik legnagyobb a világon, évente mintegy 23.000 tonnát gyártanak és dolgoznak fel.1 A gyapot, amelyből a pamut készül, nagyon szomjas és nehezen termelhető növény, ezért rengeteg gazda rovarirtókat és vegyi anyagokat használ, hogy erősítse a termést. Emiatt a gyapottermelés manapság a világ leginkább vízpazarló és szennyező iparága.

Ahhoz, hogy a nyers pamutot farmerszövetté alakítsák, majd ebből farmernadrág legyen, rengeteg folyamaton kell keresztülmenni. Először is a fonalat indigó (klasszikus farmerkék) festékkel kell színezni, amely a víz és vegyi anyagok felhasználása miatt erősen károsítja a környezetet.

Ha a designer egy különleges megjelenést vagy mintát szeretne a farmeren, például kőmosottat vagy fehérítettet, ezt a legtöbb esetben környezetromboló módszerekkel lehet elérni. Ezek közül a fehérítő folyamat a legveszélyesebb, mert nemcsak sok vizet használnak, hanem a vegyi anyagokkal érintkező dolgozók számára is egészségügyi károsodást okozhat.

Hogyan változtathatunk ezen? A fogyasztóknak is hatalmas a felelőssége. Lehetőségük megkövetelni, hogy a világszerte működő ruházati vállalatok próbáljanak tenni a jövőnkért és környezetünkért. Rendszeresen látunk olyan új technológiákat, amelyek javítják az előzőekben felvázolt procedúrát. A gyapottermelő gazdákat meg kell ismertetni a túlöntözés és a peszticidek következményeivel, illetve jobb vetőmag-alternatívákat és kevésbé ártalmas növényvédő módszereket kell biztosítani számukra. Ezzel olyan hosszú folyamat indítható el, amely lassan megváltoztathatja a gyapottermelést a világon.

Ami a farmergyártást illeti, számos innovatív ötlet jelenik meg, mint például a természetes festékek és a lézertechnológia, amelyek alternatívaként szolgálnak a korábbi módszerekre. Ezekkel az eljárásokkal a vállalatok biztonságosabbá tudják tenni a gyártást alkalmazottaik és a környezet számára.

A tájékoztató első része egyértelmű áttekintést ad a farmer létrehozásának folyamatáról, a második rész javaslatokat tesz arra, hogyan változtassuk meg fogyasztói szokásainkat egy fenntarthatóbb farmer- és divatipar érdekében:

  • mindig ellenőrizd az anyagokat: keress organikus pamutot, újrahasznosítható vagy megújuló anyagokat a címkéken
  • a Rankabrand honlapon megtalálod a legfenntarthatóbb farmermárkák listáját
  • vásárolj helyi üzletekben: a boltok közelében gyártott ruhák kevesebb szén-dioxidot használnak fel a szállítás során
  • mosd a farmerod a lehető legkevesebbszer!
  • ne dobd ki, ha hibás: adományozd el vagy alakítsd át!

A teljes infografika áttekintéséhez kattints az alábbi linkre: (https://www.shopalike.hu/fenntarthato-divat/) )

ShopAlike.hu

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás