Business

„Az etikus divattermékek már nem tekinthetők ritkaságnak”

Zöld vásárok a Berlini Divathéten

Kirsten Reinhold / TextilWirtschaft

Jól sikerült a Neonyt bemutatkozása a Kraftwerkben.

Véglegesen bebizonyították létjogosultságukat Berlinben a „zöld” vásárok. Összefoglalva így értékelhető a Berlini Divathét keretében megrendezett két fenntarthatósági témájú kiállítás, a Neonyt és a Xoom. „Ilyen nagy áttekintést a fenntartható márkákról sehol máshol nem lehet találni. A színvonal szezonról szezonra emelkedik. Soha nem volt ennyi sok jó termék, ilyen jó szabásvonalak és ilyen magas minőség, mint most Berlinben”, foglalta össze Ulrike Bogner, a braunschweigi Boutique Amelie képviselője a sok más beszerzőtől is hallott véleményt.
A
 Kraftwerkben megrendezett Neonyt, amely a Greenshowroom (Zöld Bemutatóterem) és az etikus divatbemutató összefogásából született, az első naptól kezdve igen jelentős látogatottságnak örvendett. A látogatók ugyancsak jól fogadták a divat fenntarthatóságán belül a víz témakörében szervezett konferenciát is.

„A Neonyt koncepciója teljes mértékben megvalósult. Mégpedig világszinten. Az ENSZ Partnerségi Iroda által támogatott Tudatos Divat Kampány (Conscious Fashion Campaign) Berlinből az egész világot elérte”, foglalja össze Olaf Schmidt, a frankfurti vásár textil és textiltechnológiák területéért felelős alelnöke, amely már nyárra a rendezvény továbbfejlesztését ígéri.

Berlin Fashion Week: Neonyt 2019/20 ősz-tél

Képek: ©: Stefan Knauer/Getty Images for MBFW

Save the date: NEONYT – The Global Hub for Fashion, Sustainability and Innovation, 2019. 07. 02.-04.

A Xoom kiállítás valamivel nyugodtabb volt, mivel a látogatók fő árama kevéssé érintette a 7A és a 7B csarnokokat. „De a visszhanggal elégedettek vagyunk, egyre több vevő akarja hagyományos választékát fenntartható márkákkal kiegészíteni, vagy éppen fokozatosan, de teljesen átállni a fenntartható termékekre”, magyarázza Jane Bredstrup, a dán Jalfe dán márka alapítója. Ez a jelenség egyike a zöld platformokon tapasztalt legfontosabb trendeknek.

A hat legfontosabb állítás a zöld platformok eseményei alapján

1/ A fenntarthatóság témája ma már a piac nagy részét ÉEDEKLI

 A Xoom és a Neonyt kiállítói egyre inkább megtalálják az utat a „hagyományos” kereskedőkhöz. Karin Helbig az azonos nevű cégtől, például „szép márkákat” keresett a zöld termékek között, hogy vásárlóinak olyan új neveket mutasson be, amelyek mögött történet is van.  
Steffi Spitzl a Riva hannoveri koncepció üzletében már négy éve elkezdte kínálatának átalakítását, és egyre jobban megválik a hagyományos mainstream-márkáktól. „Ez számomra egyszerűen az idők szava, és a vásárlók is értékelik ezt. Ugyanis egyre gyakrabban kérdeznek, történetet akarnak hallani a márkáról”, indokolja döntését Spitzl. Ezen kívül idegesíti is a többi márka ajánlata, főleg mert sokszor minimális mennyiséget kötnek ki.   

2/ a vásárlók nagyobb átláthatóságot igényelnek

Nemcsak a fenntartható márkáknál jelenik meg a teljes beszállítói lánc követhetősége iránti igény. „Hagyományos beszállítóimtól is elvárom, hogy átláthatók legyenek és válaszolni tudjanak a gyártásra, valamint a gyártás országában a munkások keresetére vonatkozó kérdésimre. Mindig meglep, hogy sok nagy cég nem tud ezekre válaszolni. Ez számomra mindig „válóok”, mivel a vásárlók részletes információkat igényelnek”, magyarázza Bernadette Schwering a Perlhundtól (Köln), amelynél a fair-divat már a választék nagyobb részét adja.  
Sokan a Xoom és a Neonyt kiállítói közül azt mondják, hogy gyakran már közvetlenül a tárgyalás megkezdése után előkerül a gyártási körülmények kérdése. „Mindenekelőtt a német kereskedők akarják azonnal tudni, hogy hol és hogyan gyártják a terméket. Az is érezhető, hogy a gyártás szociális vonatkozásai már éppen olyan fontossá váltak, mint a szabás és a design”, mondja Maria Kohnen a Lanatól.

3/ A fair divat nem réspiac többé

Ezt jelzi a fenntartható vásárok iránti növekvő érdeklődés. Ezt mutatják a fogyasztók között végzett felmérések, amelyek eredményeit idézte Gerd Müller fejlesztési miniszter is a Xoom vásáron tett látogatása alkalmával. Ezekre hivatkozva javasolta a gyártóknak és a kereskedőknek, hogy csatlakozzanak a Textilbündnis nevű fenntartható, fair textilekért munkálkodó összefogáshoz, amelyet éppen ő kezdeményezett 2014-ben a Rana Plaza robbanás után. „A méltányos körülmények között készülő fair divat már régen nem a piac elhanyagolható kis szegmensét képviseli. A tisztességes gyártásnak kell normává válnia. A közepes vállalatok számára is. Ha egy vállalkozó nem képes garantálni, hogy betartja a környezetvédelmi szabályokat, nem foglalkoztat gyerekeket, akkor nincs létjogosultsága a piacon.”, magyarázza Müller. Ezzel összefüggésben ismét reklámozta az új „Grüner Knopf” (Zöld gomb) fenntarthatósági minőségi jelet, amelyet az ágazati szövetség ellenkezése dacára is át akar vinni.   

Gerd Müller, szövetségi miniszter a Xoom kiállításon is hirdeti a Textilbündnist, az összefogást a fenntartható textilekért

 

 

 

4/ Költséget csökkenthet a környezetbarát gyártás

Karl Borgschulte a Consulting Service International (Hongkong) nemzetközi tanácsadó cégtől már 300 000 dollár megtakarítás elérését segítette az energiafelhasználásuk hatékonyságának növelésével távol-keleti gyártóknál. Egyik partnere, egy pakisztáni farmergyártó a Fashionsustain konferencián beszélt az eredményeikről: „Sokat spóroltunk a gyártás modernizálásával, az újrahasznosított anyagok és a 3D minták alkalmazásával és a környezetbarát kőmosási technológiával, valamint a mosásra használt vízmennyiség 80-ról 2 literre való csökkentésével”, számolt be Zia Ur Rahman, a Crescent Group menedzsere. 2020 végéig a vállalat megvalósítja a víz körforgatását, amelynek eredményeképpen a víz 80-90%-át újra fogják hasznosítani.

5/ Az etikus divat nem drágább a hagyományosan előállítottnál

„Pólóinkat 29,90-39,90 euró között kínáljuk, vagyis nem drágábbak a hasonló hagyományos termékeknél. Nemcsak az ökopamuttal és a fair gyártási körülményekkel akarunk meggyőzőek lenni, hanem a designnal is”, nyilatkozta Lars Losse, a Greenbomb márka alapítója. Az árakat úgy tudják alacsonyan tartani, hogy a pólókat nagy mennyiségben tanúsított török és ukrán üzemekben gyártják, a különleges nyomatokat pedig a cég székhelyén, Halleban viszik fel rájuk kisebb szériákban.   
A mintaként szolgáló ismert márka, az Ecoalf is a szokásos árakkal dolgozik: „Egy parka nálunk 198 euróba kerül éppannyiba, mint egy összehasonlítható szokásos dzseki. De a párkáink mögötti történet, amely szerint az óceánból kihalászott műanyagszemétből állítottunk elő stílusos terméket, óriási keresletet eredményezett”, mondja a márka ügyvezető igazgatója, Niels Garbe.

6/ A fenntarthatóság az alapanyagfelhasználással kezdődik

 „Nagyon sok gyártó egyáltalán nem tudja, honnan származik a pamut, amit használ. Már az anyagok beszerzésénél nagy probléma az átláthatóság”, magyarázza a WWF képviseletében Philipp Wagnitz a Fashionsustain konferencia kerekasztal beszélgetésén. A feldolgozás során gyakran összekeverik az organikus pamutot a hagyományos pamuttal, teszi hozzá Amira Jehia a Blue Ben fair divatmárkától (Berlin), amely biológiailag lebontható pulóvert fejlesztett ki 100%-ban fából származó alapanyagból.   
A Neonyt alkalmával a fenntartható textileket célul kitűző német szövetség, a Textilbündnis irányelveket adott ki a biopamut vásárlására vonatkozóan.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás