Business

Armani: A divatnak kevesebbet, de jobbat kell nyújtania

GIORGIO ARMANI TextilWirtschaft-INTERJÚJA 
Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

Giorgio Armani:  A divat hanyatlása, ahogy ismerjük, akkor következett be, amikor luxusszegmens épp átvette a fast-fashion vállalatok módszereit.

A válság a luxuságazatot sem kíméli. A csúcskategória évek óta legsúlyosabb krízisét éli át, még a feltörekvő topmárkák is erőteljes visszaeséssel küzdenek. Giorgio Armani tervezőlegenda radikális módszertani váltást követel a vele készült TW-interjúban, amelyben beszél még az élő streamek és a kirakatok szerepéről, valamint arról, hogy mi lesz az első dolga, ha vége lesz a válságnak.

TextilWirtschaft: Hogy van? Hogyan élte meg az elmúlt heteket? 
Giorgio Armani: Jól vagyok. Néhány munkatársammal együtt bezárkóztam, és olyan intenzíven dolgozom, mint mindig. Egyrészt márkáim jövőjén, másrészt azon, hogy Olaszországnak és egészségügyi rendszerének segíteni tudjak ezekben a nehéz időkben.

Súlyosan érintette Olaszországot a világjárvány. Ön egész oldalas újsághirdetésben mondott köszönetet az orvosoknak és ápolóknak. Mit tanult meg ezekben a nehéz hetekben a hazájáról és honfitársairól? 
Ismét bebizonyosodott, amit már azelőtt is tudtam: mi olaszok a legjobb teljesítményünket nyújtjuk nehéz időkben. Egészségügyi személyzetünk valóságos angyalként áll helyt ebben a pandémiában. Fáradhatatlanul szolgálják a lakosságot, önzetlen odaadással. Büszkeséggel tölt el, hogy olasznak mondhatom magam.

Egyik levelében úgy fogalmaz, hogy a divatnak bocsánatot kell kérnie. Mit ért ez alatt? 
A divat hanyatlása, ahogy ismerjük, akkor következett be, amikor luxusszegmens épp átvette a fast-fashion vállalatok módszereit. A csúcskategória elkezdte lemásolni a fast-fashion világának végtelen termékciklus-ritmusát, hogy egyre több terméket tudjon értékesíteni. Közben megfeledkeztek arról, hogy a luxusnak időre van szüksége. Időre van szüksége ahhoz, hogy kiteljesedhessen és megbecsültté váljon. „A luxus nem lehet gyors, nem szabad kapkodnia. A divatnak le kell lassulnia. Kevesebbet, viszont jobbat kell nyújtania.

Néhány luxusmárka havi ritmusban jelentkezik kollekciókkal. Mi lenne a helyes időzítés? 
Úgy gondolom, idényenként egy kollekció visszafogott adagolásban a legmegfelelőbb. Így nincs szükség olyan sok árura, ami ártana a környezetnek és még a stílusnak is rosszat tenne.

Abból indul ki, hogy a Covid-19 okozta válság tartósan megváltoztatja az embereket? 
Remélem, hogy a világjárvány mindannyiunkat megváltoztatott. Ami a mindennapi hozzáállásunkat illeti, minden bizonnyal szükség van a változtatásra. Mindannyian kénytelenek leszünk lassítani és másképp utazni. A karantén után mindannyian arra fogunk vágyni, hogy több időt tölthessünk a családunkkal.

Nemrég még sok divatmárka meg volt győződve arról, hogy a vásárlók a közösségi platformok miatt szoktak le a türelmes várakozásról. Mihelyt meglátnak egy képet, azonnal meg akarták szerezni az adott terméket, hangoztatták. Számol azzal, hogy az emberek ismét felfedezik a várakozás örömét? 
Azt gondolom, hogy

mindannyiunknak újra kell tanulnunk a várakozás jelentőségét. A várakozás a feltétele annak, hogy képesek legyünk élvezni a dolgok valódi értékét.

Ez az egyik fontos tanulsága ennek a pandémiának.

A közösségi hálózatok marketinges tevékenysége és az influenszerek azt sugallják az embereknek, hogy olyasvalamire van szükségük, amire valójában nincs.

A koronavírus-járvány olaszországi kitörése arra késztette, hogy a Milánói Divathét februári rendezvénye helyett élő adásban közvetítse zárt ajtók mögött megtartott divatbemutatóját. Az élő közvetítés lenne a jövő modellje? 

Semmi sem pótolhatja az élő divatbemutatók hangulatát.

A zárt ajtók mögötti bemutató sürgős biztonsági óvintézkedések eredménye volt. Szürreális élmény volt. Nagyon hiányzott a valódi közönség melege. Ezzel együtt mindenképp át kell gondolnunk a divatbemutatók formátumát.

A Covid-19 okozta válság arra készteti az embereket, hogy az interneten vásároljanak. Felgyorsította ez a fejlemény az offline-ról online-ra váltás folyamatát?   
Bizonyos értelemben mindenképp. Ugyanakkor felkeltette bennünk az embertársainkkal való igazi kontaktus iránt igényt. Azt gondolom, egyfajta egyensúly fog kialakulni az offline és online megoldás között.

Hogy fog kinézni egy olyan üzlet a Covid-19 után, amely szeretné ismét becsalogatni a vásárlókat? 
Az üzletekre ugyanaz érvényes a szememben, mint a divatra. Nem tetszik, ha átmeneti trendeket követünk. Azt az álláspontot képviselem, hogy etikus és fenntartható stratégiára van szükség az üzletek működtetéséhez. Ez azt jelenti, hogy ne változzanak meg túl gyakran. Az évek során kifejlesztettem egy olyan üzletkoncepciót, amely általános élményt ad a vásárlóknak. A vízióm kvintesszenciájának kifejezése ez, amely az időtlen eleganciát összeköti a kortárs stílussal. Ennek egyik legjobb példája a Via Sant’Andreán megnyílt új üzletem. Ugyanebben az utcában nyitottam meg első üzletemet is 1983-ban. Nemrég visszatértem ide.

 Nagy feltűnést keltett a minap egy önről készült kép. Az látszik rajta, amint egy figurát állít fel egy kirakatban. Hogy néz ki a tökéletes kirakat?  
A tökéletes kirakat bepillantást enged a márka világába, miközben tartózkodik a túl harsány és kérkedő stílustól. Elegánsnak és vonzónak kell lennie. Finomnak, ugyanakkor erőteljesen meggyőzőnek.

A jelenlegi megszorítások miatt sok divatkereskedés pénzügyi válságba került. Fölöttébb valószínű, hogy néhányan közülük nem fogják túlélni ezt a krízist. Van-e valamilyen bátorító üzenete?    
Véleményem szerint az egész divatrendszernek le kellene fékeznie, kevesebbet kellene mutatnia és ismét a vásárlók valódi igényeit kellene szem előtt tartania. Ugyanez érvényes a németországi kiskereskedőkre is. Az üzenetem a következő:

használjátok ki ezt az alkalmat arra, hogy tanuljatok a hibáitokból. Javítsátok ki, ami eddig rosszul ment, és vizsgáljátok meg a prioritásaitokat.

Végül egy személyes kérdés: mi lesz az első dolog, amit tenni fog, ha feloldják a járvány miatti zárlatot? 
Reggel végigsétálok a Via Borgonuovón, hogy végre benyithassak az irodámba. Őszintén szólva már alig várom!

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás