Business

A divatcégek hosszabb élettartamú ruhákat akarnak gyártani

Kép:  64 cég írta alá a Global Fashion Agenda 2020-ig elérni kívánt célkitűzéseit

Vezető divatcégek önkéntesen vállaltak kötelezettséget arra, hogy 2020-ra hosszabb élettartamú ruhadarabokat fognak gyártani. A programhoz olyan fast fashion cégek is csatlakoztak, mint a H&M és az Inditex.

Egy év telt el a Global Fashion Agenda által a szervezet koppenhágai csúcstalálkozón elindított „2020 Circular Fashion System Commitment”   kezdeményezés elindítása óta, így már rendelkezésre állnak az első eredmények. Ez a kezdeményezés arra ösztönzi a divatcégeket, hogy gyártásuk során vállaljanak kötelezettséget a fenntartható és átlátható újrahasznosító-gazdálkodásra.  

Az eddig a kezdeményezésnek megnyert 64 vállalat között megtalálható az Adidas, az Asos, a Bestseller-Gruppe, a H&M, a Hess Natur, a Hugo Boss, a Kering, a Lacoste, a VF Corporation és az Inditex. A vállalatok egyedi fenntarthatósági célkitűzései a Global Fashion Agenda honlapján online is elérhetők.   

A cégek legfontosabb céljai közé tartozik, hogy az újrahasznosításra alkalmas, még viselhető és szükség szerint javítható ruhadarabokat kínáljanak a vásárlóknak. A gyártók egyre inkább hajlanak a használt ruhák visszavételére. Jelentősen növekednie kell a használt ruhák forgalmazásának és az új gyártásnál a reciklált szekunder nyersanyagok felhasználásának is. A tartósabb divat preferálása váltotta ki a legnagyobb visszhangot: mintegy 55 gyártó tűzte ki ezt célul, köztük a fast fashion divat olyan képviselői, mint az Asos, a H&M és az Inditex.

Az olcsó és könnyen elérhető anyagok és energiák nagy mennyiségeire alapuló textilfeldolgozás, a ruházati gyártás és a fogyasztás mai gazdasági modellje elérte a korlátait. 2030-ra a világ lakossága valószínűleg több mint 8,5 milliárd lesz, és a világ ruházati termelése a Global Fashion Agenda szerint addigra újra 63%-kal fog nőni. 

A Kering-csoport 2020-ig azt is szeretné feltárni, hogy mely újrahasznosítási technológiák felelnek meg leginkább a luxusdivatnak és az ezekre alkalmas anyagokat meg kívánja honosítja a beszállítási láncában. A VF Corporation tervei szerint az elkövetkező három évben európai Timberland és The North Face üzleteiben több használt ruházatot és lábbelit kíván begyűjteni. A megcélzott növekedés 10%.

A résztvevő cégek teljes listája és céljaik az adott céglogóra kattintva online  ismegtekinthetők. Ez év májusában nyilvánosságra hozzák a gyártók első, a fenntartható újrahasznosítás-gazdaság felé vezető úton elért eredményeit is. 

(TextilWirtschaft)