Business

„A divat nem folytathatja ugyanúgy, mint eddig”

TW-INTERJÚ RENATO CURZIVAL, A VIC MATIÉ ALAPÍTÓJÁVAL

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

Renato Curzi a Vic Matié és az RBRSL vezetője. A lezárások alatt sokat gondolkodott a dolgokon. A vele készült interjúban elmondja, miért túl gyors a divat, miért kínál kereskedelmi partnerei számára ingyenes webshopokat, miért nélkülözhetetlen a MICAM, és hogy miért kerül egy jó cipő 50 euró helyett 400 euróba.

 Önmagát megcsináló személyiség, akinek jó érzéke van az idők változásához. A négyezer lelket számláló, közép-itáliai Serra dei Contiból származó Renato Curzi olyan cipőmárkák irányítója, mint a Vic Matié és az RBRSL, amelyek progresszív esztétikájuknak köszönhetően előkelő piaci pozíciókra tettek szert. A Covid-19-világjárvány Curzi számára mindent megváltoztató mozzanat:

A divat nem folytathatja ugyanúgy, mint eddig, mondja Curzi.  Túlságosan gyorsan haladt.   

A lezárás heteiben Curzi sok mindent végiggondolt. Például a szezonok új ütemezéséről és a forgalmazás új lehetőségeiről. Mivel hiányolta a megfelelő internetes platformokat, beszállt a THESHHHOP start-up vállalkozásba.

A Vic Matié és az RBRSL minden nagykereskedelmi partnere ha kívánja, webshop-hozzáféréshez juthat a THESHHHOP jóvoltából. „Ez a platform lehetővé teszi a számunkra, hogy nagykereskedelmi partnereinkkel közösen végezhessük internetes értékesítéseinket.”

TextilWirtschaft: Hogyan élte meg a Covid-19 miatti lezárásokat?

Renato Curzi: Jól emlékszem a legutóbbi MICAM-rendezvényre. Ott álltam a vásáron. Február 16-a volt. Abban a pillanatban éreztem, hogy hatalmas változás előtt vagyunk. A világjárvány globális méretű tragédia, amely sok halálos áldozattal járt. Ugyanakkor bizonyos értelemben nagy lehetőséget is tartogat. A divat elérkezett egy olyan ponthoz, amely már nem teszi lehetővé, hogy ugyanúgy folytassa, mint azelőtt.

Mit ért ez alatt?

Túl gyorsan haladt a divat. Olyan sűrűn követték egymást a kollekciók, hogy jóformán egyetlen hatalmas folyammá váltak. Nagyrészük a világhálót árasztotta el. A digitalizáció sajnos mindent ellaposított és egységesített. A vásárlók végül már nem is vettek észre különbségeket az egyes árucikkek között. Remélem, hogy a Covid-19 után ismét fel fognak figyelni egy-egy termék minőségére, amit értékelni is fognak. A minőségi anyagokból gondosan elkészített cipőnek ára van.

Jó oka van annak, hogy egy jó cipő nem ötven, hanem négyszáz euróba kerül.

Ezt a banális üzenetet kell eljuttatni a vásárlók fülébe. Végtére is minden attól függ, hogy betérnek-e az üzletbe, és előhúzzák-e a bankkártyájukat.

Jóvágású: az RBRSL szabadalmaztatott talpai

Miként jár el a márkáival?

A jövőben nem akarok többé kollekciókról beszélni. A 2011-ben bevezetett RBRSL vonalunk, amelyet a lányom, Valentina tervez, egy szabadalmaztatott eljárást alkalmaz. Az RBRSL nem divatmárka, hanem designmárka. Középpontjában a funkcionalitás és az időtlen esztétika áll. Nem véletlenül dobott a piacra augusztusban egy lámpát az RBRSL. Egy olyan eredeti lakberendezési tárgyat, amelyet augusztustól értékesítünk internetes oldalunkon.

A jövőben akkor fogunk új modelleket bemutatni, ha elérkezettnek látjuk annak idejét.

Csak akkor emelkedünk szólásra, ha van is valami mondanivalónk. 

Új modelljeinket tehát olyan kontextusba fogjuk helyezni, amely kifizetődő módon tudja majd érvényre juttatni őket.

„Az RBRSL nem divatmárka, hanem designmárka.”

Mit tud kezdeni az e-kereskedelemmel?

A hozzánk hasonló prémiummárkák számára nagyon bonyolult az internetes értékesítés. Álláspontunk szerint olyan platformokra lenne szükség, amelyek kizárólag ennek a szegmensnek szentelik felületeiket. Ezenkívül úgy vélem, hogy a cégeknek egyszerre kellene online és offline módon kereskedniük. Csak az online és offline tökéletes szinergiájával fog sikerülni nekik, hogy erőteljesebben tudjanak érvényre jutni a piacon. Ez is az oka annak, miért kezdtük forgalmazni a Vic Matié és RBRSL márkáinkat a THESHHHOP platformján. Ez az együttműködés lehetővé teszi a számunkra, hogy nagykereskedelmi partnereinkkel közösen folytassuk internetes értékesítéseinket.

Hogy működik a THESHHHOP?

A THESHHHOP egy start-up vállalkozás. Esetében nem egy piactérről, hanem olyan platformról van szó, amely lehetővé teszi a különböző csatornákon történő értékesítést. Minden nagykereskedelmi partnernek saját shopja van a THESHHHOP-on. Az installáció ingyenes. Ezen a webshopon keresztül mindenki felkínálhatja a márkáit, aki együttműködik a THESHHHOP-pal. A THESHHHOP felületén jelenlévő márkák webshopjaiban a platformon aktív kereskedők összes készletét összehozzák. Ennek köszönhetően a Vic Matié és az RBRSL webshopjai sokkal több áruhoz tudnak hozzáférni, mint azelőtt. Az pedig a telephelytől függ, hogy kihez jut el az ügyfelek vásárlói szándéka. Ha egy vásárló Berlinben adja le a rendelését, az oldal a hozzá legközelebbi üzleteket fogja megmutatni neki, amelyek készleten tartják a terméket.

Új e-kereskedelmi modell: az RBRSL a THESHHHOP platformján értékesít

Milyen előnye származik ebből a kereskedőknek?

A THESHHHOP-ban való részvétel több szempontból is előnyös. Először is nem kell a kereskedőnek akkora összeget befektetnie, mint amennyit a saját webshopja üzemeltetéséhez kellene. Másodszor nem éri semmilyen hátrány, ha távol marad különböző internetes platformoktól. Egyszerűen túl kemény lett a verseny az online világban. Harmadszor a THESHHHOP díjai 10%-kal alacsonyabbak a hagyományos piacterek árainál.

A technológia megváltoztatja a B2B-értékesítést is. Mi a véleménye a virtuális bemutatótermekről?

Mi már egy ideje lehetővé tesszük ügyfeleinknek, hogy virtuális bemutatótermekben vásároljanak. Az RBRSL virtuális bemutatóterme augusztus 10-e óta működik. Ez a lehetőség segít nekünk abban, hogy azoknak az ügyfeleinknek is be tudjuk mutatni új modelljeinket, akik nem tudnak személyesen ellátogatni hozzánk. Mindezzel együtt a digitális sosem fogja tudni pótolni a személyes vásárlást.

A MICAM megerősítette a szeptemberi időpontját. Gondolja, hogy meg fogják rendezni a vásárt?

Meggyőződésem, hogy megtartják a MICAM rendezvényét. Természetesen minden biztonsági előírás betartása mellett. Lehet, hogy csak a látogatók egyharmada fog elutazni Milánóba. Az alacsonyabb látogatói szám azonban semmin sem változtat.

Jómagam ott fogok állni a standunknál. Ugyanazzal a szenvedéllyel és büszkeséggel, mint mindig.

A MICAM olyan PR-esély, amit nem szabad elszalasztanunk.

Már öt percnyi ügyfelekkel töltött idő meghozza a gyümölcsét.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás